Detalj sa prvog derbija (© Reuters)
Detalj sa prvog derbija (© Reuters)

Najbolje bi bilo da pobedi – sudija

Vreme čitanja: 6min | ned. 19.03.23. | 12:12

Klasiko izgubio draž odlascima Mesija i Ronalda, Barsa igra u dresu koji košta 2.000 evra (!?), a Real ponekad deluje da mu prvenstvo nije interesantno

(Od dopsinice Mozzart Sporta iz Madrida)

Pre samo 20-ak dana gledali smo Klasiko u polufinalu Kupa kralja. Mnogi su se posle njega sa čežnjom prisetili duela Kristijana Ronalda i Lionela Mesija, jer dugo nismo videli tako nezanimljiv susret dva najveća španska tima. Takođe, mnogi su se zapitali da li je to - na kraju krajeva - termometar kojim se meri kvalitet fudbala na Iberijskom poluostrvu.

Izabrane vesti

A kada je kvalitet fudbala loš, na svetlo dana izlaze druge teme. Uz ovaj Klasiko se, samo usput spominju sastavi timova, povređeni igrači i taktike trenera. Glavni junaci će nesumnjivo biti sudije.

Slučaj „Enrikes Negreira“ je daleko od kraja, a ne deluje ni da će biti zataškan. Svaki dan na videlo izlazi poneki novi detalj, i premda još uvek ne deluje da će moći da se usvoje sportske sankcije, katalonsko tužilaštvo je podiglo optužnicu, a uz njega će u postupku istupiti i La Liga, Fudbalski savez Španije i Real Madrid.

U tom kontekstu, Barselona je odbila da se sastane sa Realom na tradicionalnom ručku uprava klubova pred meč. Moglo bi se posumnjati na usijanje, ali mediji navode da njihovi odnosi, ipak, nisu toliko loši, da će Florentino Peres i Đoan Laporta sedeti zajedno u počasnoj loži i da – veoma važno - nema opasnosti za Superligu. Čak, vrlo je moguće da Real nastupa kao tužilac samo da bi tako imao direktan uvid u dokumentaciju u predmetu.

Činjenica je da je Barselona u žiži javnosti. Na poslednjem gostovanju u Bilbau, publika je bila izuzetno neprijateljski raspoložena, a nijedan klub Primere nije se pokazao ravnodušnim prema slučaju u kojem se svakim danom pojavljuje sve više i više dokaza.

Poslednja vest su objavljene Negreirine izjave poreskoj upravi u kojima poriče da je deo sume od 7.300.000 evra naplaćene od Barselone iskoristio da bi podmitio sudije. Navodno, njegov zadatak je bio da gleda utakmice i sakuplja informacije o tome zbog čega su donete određene odluke, jer je Barselona smatrala da se radi na njenu štetu. Htela je da sve bude neutralno, i da spreči da Sudijsku komisiju čine pretežno madridske sudije i da pritom sazna poneki trač o odnosu La Lige i Fudbalskog saveza.

Laporta se pred Klasiko, u liniji sa prethodnim izjavama, pokazao ubeđenim da se protiv Barselone vodi kampanja da bi se „kratkoročno destabilizovala ekipa, a dugoročno - da bi se preuzela kontrola nad klubom“. Dodao je da će biti vremena da objasni ko, zašto i kako. Po njegovom mišljenju, sve je ovo uređeni napad na Barselonu.

Sudijski kolektiv – koji nikada nije bio posebno voljen od strane navijača – u Španiji i svim drugim zemljama, već neko vreme deluje posebno sluđen. Što zbog VAR-a, što zbog raznoraznih novih pravila, fudbalski arbitri gube autoritet. Valja se samo setiti izjava koje smo čuli na Mundijalu, i to od strane igrača čiji se glas itekako čuje. Leo Mesi je, na primer, upravo udario na jednog od španskih internacionalaca – Matea Laosa. Uprkos tome, španskim medijima deluje da su njihove profesionalne sudije mnogo poštovanije na međunarodnom planu nego u zemlji u kojoj su neprestano na meti kritika. Izlišno je dodati da „slučaj Negreira“ dodatno podriva već načeti kredibilitet ovog kolektiva.

Real Madrid, naravno, nije ništa učinio da bi smanjio tenzije – naprotiv. Klub koji je decenijama optuživan da su mu sudije naklonjene, konačno je doživeo trenutak za kontranapad. Za kampanje koristi svoju zvaničnu televiziju, Real Madrid TV, koja ukazuje na glavne sumnjivce, kao što je Karlos Klos Gomes, trenutni direktor projekta VAR, za kojeg pokušava da ciframa pokaže koliko ga je u prošlosti oštetio. Otvoreni rat Madriđani vode i sa bivšim arbitrom Ituraldeom Gonsalesom, koji trenutno, kao komentator Kadene Ser, pokušava da brani svoj kolektiv, ali i da napomene kako su ih predsednici klubova znali pozivati na privatne razgovore nakon završetka pojedinih utakmica.

Koliko god nam se ovakav uvod u Klasiko može činiti suvišan i nezanimljiv, on je realno skoro jedino o čemu se govori u španskim medijima. Zaključak urednika Marke je da bi u suštini „najbolje bilo, kada bi pobedio sudija“.

Inače, izabrani srećnik je Rikardo de Burgos Bengoećea. Real se već unapred buni, jer se radi arbitru koji se usudio pokazati crveni karton Kristijanu Ronaldu, u Superkupu 2017. 

Sad možemo da pređemo na fudbal.

Pored silnih pitanja o Negreiri, Ćavija Ernandesa u poslednje vreme progoni i Simeoneova „pošalica“ o tome kako mu je drago što i drugi pobeđuju sa 1:0, aludirajući direktno na trenera Barselone koji je nekada navodio Atletikov stil igre i rezultate kao nešto što je njemu potpuno strano.

Barselonina odbrana je sasvim sigurno njen najjači adut. I glavni junak odbrane – Ronald Arauho, za kojeg je na veliku radost navijača Blaugrane potvrđeno da će igrati Klasiko. Iako ne misli da je dobio psihološku bitku protiv Vinisijusa i smatra da ih čeka još mnogo duela, činjenica je da je Urugvajac pronašao formulu za zaustavljanje Realovog aduta. Ančeloti je izjavio da će, možda, ipak Vinisijusa poslati na desno krilo, što je izazvalo sveopšti smeh na pres konferenciji.

Real može da računa na sve svoje igrače. Benzema je posle udarca u cevanicu protiv Liverpula i sumnje koja se pojavila ove sedmice, izgleda ipak spreman, tako da će jedini danas biti odsutan David Alaba. Najveće pitanje je sredina terena – Kamavinga ili Čuameni, uz Krosa i Modrića.

Što se tiče Barselone, potvrđeno je da Pedri neće moći da zaigra. Izvori iz kluba potvrdili su da je preforsiran u želji da se što pre vrati, a da će sad biti odsutan bar dve do tri sedmice. Odsutan je već neko vreme i Dembele, ali Ćavi je ubeđen da su njegovi izabranici u stanju da odigraju dobar meč i bez njih dvojice, da su to već pokazali. Ipak, uvek insistira na tome da bi želeo da se igra više u njegovom stilu, uz veći posed lopte. Čak i ako završi sa 1:0.

Prednost koju u ovom trenutku imaju je velika, i ovo je sigurno odlučujući meč Primere. Trenutna razlika je devet bodova. Katalonci su naravno mnogo motivisaniji. Real ponekad deluje kao da mu je domaće prvenstvo postalo dosadno. Ako odnese pobedu, Barselona ima veliku šansu da bude ovosezonski prvak. Sa druge strane, Real je već dobio mnoge nemoguće bitke, pa, ako uspe da se približi na šest poena, završnica lige bi mogla postati zanimljiva na vrhu tabele.

I za kraj, obratiti pažnju na dres. Prema ugovoru koji Barsa ima sa Spotifajem, večeras će na grudima nositi logo „Motomami“, trenutno najpoznatijeg izvoznog proizvoda španske flamenko-pop-regeton muzike, pevačice Rosalije. Specijalno izdanje za 400 evra, i još specijalnije za 2.000, odmah su rasprodati.

Vesti uvek ima, čak i ako zakaže fudbal.

PIŠE: Ognjenka Marić

PRIMERA – 26. KOLO

Petak

Valjadolid - Atletik Bilbao 1:3 (0:1)

/Larin 74 - Martinez 30, Guruzeta 57, Vesga 78pen/

Subota

Almerija – Kadis 1:1 (0:0)

/Melero 90+6 pen – Marti 49/

Rajo Valjekano - Đirona 2:2 (2:1)

/Palazon 23, Treho 34 - Cigankov 29, 52/

Espanjol - Selta 1:3 (0:2)

/Gragera 87 - Veiga 26, Aspas 45, Peres 82/

Atletiko Madrid - Valensija 3:0 (1:0)

/Grizman 23, Karasko 49, Lemar 67/

Nedelja

14.00: (1,85) Betis (3,35) Majorka (4,70)

16.15: (3,20) Osasuna (3,10) Viljareal (2,55)

16.15: (1,40) Sosijedad (4,80) Elče (9,50)

18.30: (3,05) Hetafe (3,90) Sevilja (2,65)

21.00: (2,30) Barselona (3,45) Real Madrid (3,30)

***kvote su podložne promenama

 



tagovi

El KlasikoBarselonaReal MadridRobert LevandovskiĆaviKarlo AnćelotiKarim Benzema

Obaveštavaj me

Real Madrid
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara