Najbolje gostovanje ikad

Vreme čitanja: 3min | sre. 22.01.20. | 12:45

Od 26 njih na tribinama do dvoboja sa Barsom, to je priča fudbalskog kluba Ibice

Peščane plaže, zalazak sunca, prizori divljih zabava... Ibica je poznatija po planetarno poznatim di-džejevima i noćnim klubovima nego po fudbalu, ali večeras bi to sve moglo da se promeni - barem na jednu noć.

Barselona je u gradu, i suočiće se lokalnim klubom, u okviru šesnaestine finala Kupa kralja (19.00).

Izabrane vesti

Kada je izvučen žreb, mnogi zavidni fudbalski fanovi imali su istu misao na društvenim mrežama - "najbolje gostovanje, ikada". Poprište dvoboja je Estadi Munisipal de San Mises, koji ima kapšacitet 4.500 mesta, ali ne dolazi Barsa svaki dan u goste. Za ovu priliku u prodaju je pušteno 6.445 karata. I, pogađate, sve su razgrabljene.

U pravom stilu Ibice, klub je rezervisao jednog od najboljih di-džejeva na ostrvu, Manua Gonzalesa, da animira publiku pre susreta i tokom poluvremena.
"Kada sam bio dete, fudbalski klub Ibica nije bio toliko velik. Većina ljudi je podržavala Barselonu. A, sada ću posle svih ovih godina puštati muziku na terenu gde će Barselona i Ibica da igraju u zvaničnom takmičenju. Ovo je veoma posebna stvar za ostrvo", rekao je Gonzales, inače rođen na Ibici za BBC Sport.

Njegov menadžer Deni Vitl, rodom je iz Stouka, ali već dugo živi na ostrvu.
"Ovo je najveća utakmica u istoriji Ibice. Nikada ovde nije bilo ekipe poput ove", uverava Englez.

U međuvremenu, na konferenciji za novinare pred meč, šef struke Ibice Pablo Alfaro, inače nekadašnji defanzivac Saragose, Barselone, Santandera, Atletiko Madrida i Sevilje, svestan je da je današnji dan praznik.
"Duel sa Barsom je zabava za celo ostrvo i njegove ljude. Očigledno je da su gosti favoriti, ali mi ćemo da se potrudimo da ih iznenadimo".

Marko Borijelo

Ovo je možda ostrvo za zabavu, ali fudbal na njemu shvataju ozbiljno. Otkako je klub osnovan 2015. godine, zamenio je UD Ibica-Eivisa, finansijski ga je podržao predsednik Amadeo Salvo. Zahvaljujući pametnom ulaganju nebesko-plavi su dva puta u tri sezone osvojili promociju, a trenutno zauzimaju treće mesto u svojoj grupi Segunda Divizije B, i jure plasman u drugu ligu Španije. Protekle godine deo ekipe bio je Marko Borijelo, nekadašnji reprezentativac Italije i član gotovo svih klubova na Čizmi koji nešto znače...

Međutim, uprkos svojim dostignućima, klub očigledno nije bio u stanju da se oslobodi percepcije javnosti, a predsednik Salvo je kritikovao španski TV program zbog "nepoštovanja", pošto je klupski grb zamenio nepogrešivim logotipom noćnog kluba Pača tokom diskusije o predstojećem meču.
"Mi smo ozbiljan klub, a ne noćni klub. Počeli smo od nule. Na prvoj utakmici gledalo nas je tačno 26 ljudi. Posle gotovo pet godina situacija se promenila. Sada smo marka u Trećem rangu. Atraktivni smo mnogima", objasnio je Salvo, bivši direktor Valensije.

Meč sa katalonskim gigantom nije pao sa neba. Valjalo ga je zaslužiti. Na putu je u prethodnoh rundi stajao Albasete. Drugoligaš. Ipak, vođeni novim kormilarom Alfarom i uz podršku više od 500 dece iz ostrvskih fudbalskih škola, Ibica je ostvarila dramatičnu pobedi posle jedanaesteraca. Nagrada je stigla sama po sebi.
"To je poklon koji nam je dao fudbal. Zaslužen, jer zasluga pripada svima, igračima, klubu, i to je nešto u čemu, pre svega, moramo da uživamo. Pokazaćemo svim da Ibica živi i zimi, a ne samo leti", istakao je Alfaro, koji je igrao zajedno sa novim strategom Barselone Kikeom Setjenom u Rasingu iz Santandera od 1993. do 1996.

Potencijalna pobeda domaćina mogla bi da pokrene svemoćnu mediteransku zabavu, na ostrvu koje zna da se zabavlja kao nijedno drugo.

KUP KRALJA - 1/16 FINALA

Sreda
19.00: (4,90) Elče (3,45) Bilbao (1,70)
19.00: (15,0) Ibica (7,00) Barselona (1,15)
21.00: (2,85) Đirona (3,20) Viljareal (2,40)
21.00: (6,00) Logronjes (4,00) Valensija (1,50)
21.00: (16,0) Unionistas (9,00) Real Madrid (1,10)
21.00: (2,70) Tenerife (3,05) Valjadolid (2,60)
21.00: (1,48) Sosijedad (4,10) Espanjol (6,25)
21.00: (4,70) Badalona (3,40) Granada (1,75)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock / Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara