Gvardiola, Ančeloti, Klop, Konte, Pioli (Reuters)
Gvardiola, Ančeloti, Klop, Konte, Pioli (Reuters)

Najboljih 50 trenera planete: Presto (ne)zasluženo Pepov, Ančeloti "tek" drugi, nema Piksija!?

Vreme čitanja: 5min | uto. 18.10.22. | 19:38

Stefano Pioli na petom mestu ispred Mikela Artete, Čelsijev Grejam Poter osmoplasirani

Znaju Englezi često da preteraju, da dižu svoje fudbalere i trenere u nebesa, da im kače etikete daleko vrednijih i dragocenijih nego što to realno stane stvari oslikava. Koliko je trenerski posao zahtevan, nepredvidiv i nezahvalan pokazuju i reči koje je svojevremeno izgovorio legendarni strateg Arsen Venger "Voljeni ste kada se rodite, voljeni ste nakon smrti, a u međuvremenu morate da se snalazite", аludirao je Francuz naravno na trenersku struku i praksu.

Čuveni engleski portal FourFourTwo (u prevodu 4-4-2), sastavio je listu 50 najboljih trenera sveta u poslednjih godinu dana. Kao kriterijum su naveli sposobnosti samog trenera, odnosno koliko je njegov tim postigao u poslednjih 12 meseci uzimajući u obzir resure i... Već na startu postoji ozbiljna dilema - da li je Pep Gvardiola zaslužio presto ispred Karla Ančelotija.

Izabrane vesti

Sigurno bi svako ko baci pogled na listu imao poneku ili više zamerki, ali jasno je da većina stratega koji su se na njoj našli uglavnom zaslužuju mesto među 50. Uz nekolicinu propusta. Da budemo pomalo subjektivni i da se zapitamo kako je ova lista prošla bez selektora Srbije Dragana Stojkovića Piksija koji je Orlove odveo na mundijal bez ijednog poraza u kvalifikacijama, savladavši moćnu Portugaliju u sred Lisabona.

Ali da krenemo od viših ka nižim pozicijama.

Jeste Gvardiola taktički mag fudbalske igre, jeste inovator i jeste sposoban da konstantno menja i izmišlja nova rešenja. Međutim, u minulih godinu dana njegov Mančester Siti je uz Pari Sen Žeremen bio glavni favorit za osvajanje Lige šampiona, a izbacio ga je upravo Karlo Ančeloti sa svojim neuništivim Real Madridom koji pritom na startu takmičarkse 2021/22 nije pripadao užem krugu favorita za "Ušati pehar". Superiornim madridskim preokretom sa tri gola u poslednjih pet minuta revanša, Karletovi Blankosi su odlepršali u finale, a potom savladali i Liverpul u borbi za evropsku krunu. Real je pride osvojio i titulu prvaka Španije. Građani su tog leta doveli Džeka Griliša za 117.000.000 evra, Real Madrid Eduarda Kamavingu za 31.000.000 i Davida Alabu bez obeštečenja.

Gvardiola i An;eloti (Reuters)Gvardiola i An;eloti (Reuters)

Da još malo zakuvamo debatu, mada to nema veze sa učinkom dvojice trenerskih velikana u poslednjih godinu dana, prisetićemo se njihovog skora u međusobnim okršajima. Pep je slavio u pet od osam utakmica koje su odigrali, Karlo dobio preostala tri meča. Kvaka je u tome što je Gvardiola "nakrcao" statistiku dok je Italijan vodio Everton. U takvom odnosu snaga tukao ga je čak četiri puta. Peta pobeda došla je u prošlosezonskom, pomenutom dvomeču polufinala Lige šampiona iz kojeg je ipak, Karleto izašao kao pobednik. A kada su se aprila 2014. godine takođe sastali u dvomeču polufinala elitnog takmičenja, Ančeloti je sa Realom protiv Gvardiolinog Bajerna upisao duplu pobedu. Na Bernabeuu je bilo 1:0, na Alijanc areni čak 4:0 za kraljevski klub.

Ančeloti bi, ako već nije video ovaj spisak, verovatno samo podigao svoju levu obrvu.

Na trećem mestu je Jirgen Klop. Deluje sasvim zasluženo. Za vikend je pokazao da i kada maltene ima ulogu autsajdera, može da sruši Gvardiolu i njegov Mančester Siti. Reč je o jedinom treneru koji ima pozitivan skor protiv Španca u međusobnim duelima, a da se sastavo sa njim dvocifren broj puta (26 utakmica, 12 pobeda Klopa, šest remija i devet pobeda Gvardiole). Pritom je doveo Liverpul do novog finala Lige šampiona u minuloj sezoni.

Slede dva Italijana, Antonio Konte i Stefano Pioli. Koliku težinu ima dolazak Kontea na klupu Totenhema dovoljno govori i činjenica da je pre početka sezone počelo da se šapuće da bi Sparsi iz senke mogli da merkaju titulu. Takođe, ostanak Harija Kejna na novom Vajt Hart Lejnu u velikoj meri zavisiti od toga hoće li Italijan na duže staze voditi londonski klub. Kada je reč o Pioliju, prošle sezone je pokazao zašto je najkvalitetniji stručnjak u Italiji - uzeo je Skudeto kada se tome ni najveći optimisi i navijači Rosonera nisu nadali... Sa poprilično limitiranim timom Milana. Sada sa maltene istom ekipom konkuriše za odbranu trona.

Na šestom mestu je Mikel Arteta koji je preporodio Arsenal do te mere da Tobdžije posle 10. kola gazduju Premijer ligom sa četiri boda više od najbližeg pratioca Mančester Sitija. Prve dve sezone iskoristio je da pročisti sastav i da se zahvali na saradnji fudbalerima poput Mesuta Ozila, Aleksnadrea Lakazeta, Matea Genduzija, Pjer-Emerika Obamejana i još nekolicini prekobrojnih. Jednostavno, učenik Pepa Gvardiole i prvi čovek posle dugo, dugo vremena koji je omogućio navijačima Arsenala da počnu da sanjaju snove o tituli.

Na sedmom mestu je Tomas Tuhel, osvajač pretprošlog izdanja Lige šampiona sa Čelsijem. Jeste pre manje od dva meseca dobio otkaz na Stamford Bridžu, ali se sve glasnije pominje kao naslednik Gereta Sautgejta, inače poslednjelasiranog na listi od 50, nakon što selektor napusti kormilo Engleske. Odmah posle Tuhela na listi je čovek koji ga je nasledio, Grejam Poter. Već par sezona unazad slovi za jendog od najsposobnijih engleskih trenera i svojevremeno je on bio projektovan kao čovek koji bi u budućnosti mogao da preuzme uzde Gordog Albiona.

Devetu poziciju zauzima, na papiru najtalentovaniji trener Evrope Julijan Nagelsman, mada je njegova titula u prvoj sezoni sa Bajernom bila poprilično očekivana. Doduše, Nagelsman je tu zbog svoje taktičke raznorsnosti, a aktuelna sezona u Ligi šampiona pokazaće da li je mesto koje mu je namenio FourFourTwo realno ili možda zaslužuje da ide više ili niže.

Top 10 kompletira Dijego Simeone, mada kako je prošle sezone izgeldao Atletiko Madrid i kako jalovo igra na staru aktuelne, pitanje je da li je zaslužio ovako visok plasman. Oduvek je Čolo slovio za trenera čiji Atletiko igra anti-fudbal. Jeste svojeveremno doneo Jorgandžijama titulu prvaka Španije i dva finala Lige šampiona, ali trenutno ne deluje da je u skorije vreme sposoban za ponavljanje sličnih stvari.

A za još jednog stratega koji se poslednjih godina pomalo izgubio, te otišao u fudbalsku dekadenciju, Masimilijana Alegrija, nema mesta među 50 najboljih trenera Evrope.

KOMPLETAN SPISAK 50 NAJBOLJIH TRENERA PREMA IZBORU FourFourTwo:

1. Pep Gvardiola (Mančester siti)

2. Karlo Ančeloti (Real Madrid)

3. Jirgen Klop (Liverpul)

4. Antonio Konte (Totenhem)

5. Stefano Pioli (Milan)

6. Mikel Arteta (Arsenal)

7. Tomas Tuhel (nema klub)

8. Grejam Poter (Čelsi)

9. Julijan Nagelsman (Bajern Minhen)

10. Dijego Simeone (Atletiko Madrid)

11. Hansi Flik (Nemačka)

12. Kristof Galtje (Pari Sen Žermen)

13. Edi Hau (Njukasl)

14. Ćavi (Barselona)

15. Erik Ten Hag (Mančester junajted)

16. Lionel Skaloni (Argentina)

17. Kristijan Štrajh (Frajburg)

18. Roberto Mančini (Italija)

19. Urs Fišer (Union Berlin)

20. Unaj Emeri (Viljareal)

21. Oliver Glazner (Ajntraht Frankfurt)

22. Maurisio Poketino (nema klub)

23. Đan Pjero Gasperini (Atalanta)

24. Arne Slot (Fajenord)

25. Dejvid Mojes (Vest Hem)

26. Abel Fereira (Palmeiras)

27. Lučano Spaleti (Napoli)

28. Đulen Lopetegi (nema klub)

29. Kasper Hjulmand (Danska)

30. Angelos Postekoglu (Seltik)

31. Marseljo Galjardo (River Plejt)

32. Tite (Brazil)

33. Patrik Vijera (Kristal Palas)

34. Luis Enrike (Španija)

35. Žoze Murinjo (Roma)

36. Ivan Jurić (Torino)

37. Tomas Frank (Brentford)

38. Režis le Bri (Lorijan)

39. Marko Silva (Fulam)

40. Simone Inzagi (Inter)

41. Roberto De Zerbi (Brajton)

42. Igor Tudor (Marselj)

43. Lusijen Favr (Nica)

44. Đovani Van Bronhorst (Rendžers)

45. Paulo Fonseka (Lil)

46. Vinčenco Italijano (Fiorentina)

47. Džesi Marš (Lids)

48. Marko Roze (Lajpcig)

49. Mauricio Sari (Lacio)

50. Geret Sautgejt (Engleska)


tagovi

Karlo AnćelotiPep GvardiolaJirgen KlopAntonio KonteStefano Pioli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara