Mihajlović i Najdoski (©MN Press)
Mihajlović i Najdoski (©MN Press)

Najdoski: Eh, moj Siniša, mnogo ćeš nam nedostajati, ljudska veličino

Vreme čitanja: 4min | sub. 17.12.22. | 16:17

"Nikada nije odustajao, uvek je išao do kraja...", ističe bivši Mihajlovićev saigrač u Crvenoj zvezdi i reprezentaciji

/Od dopisnika Mozzart Sporta iz Skoplja/

Fudbalski svet u petak, 16. decembar, potresla je velika tragedija. Siniša Mihajlović izgubio je bitku sa leukemijom i otišao u večnost. Legende i njegovi prijatelji opraštaju se od fudbalskog velikana, ostavljaju poruke i dele uspomene sa njim, a za Mozzart Sport je govorio Ilija Najdoski, čovek sa kojim je slavni defanzivac rame uz rame u dresu Crvene zvezde osvojio Evropu i svet.

Izabrane vesti

Mihajlović i popularni Ilija Gromovnik carovali su u odbrani beogradskog kluba, koji je 1991. godine osvojio Kup evropskih šampiona, a potom i Interkontinentalni kup, pobedom nad Kolo Kolom iz Čilea 3:0.

Uz mnogo emocija i suza, Najdoski je rekao da je gubitak Siniše jako srceparajuć i da će uvek sa ponosom pričati i sećati se nekadašnjeg saigrača.

"Još ne mogu da verujem da se ovo dogodilo... Spremam se za komemoraciju, sutra letim za Beograd. On je bio sjajan čovek, nemam reči da ga opišem. Ovo je strašna stvar koja se desila. Ljudska veličina, veliki borac do kraja, veliki prijatelj, svaki put spreman da pomogne. Imali smo puno stvari zajedno. Nikada nije odustajao, uvek je išao do kraja, ali ovoga puta nije uspeo... Trenutno nemam mnogo reči jer sam stvarno pogođen i potresen. Neka mu je zemlja laka. Svima će nam mnogo nedostajati, moj i naš Siniša", rekao je Najdoski.

Siniša Mihajlović i Ilija Najdoski igrali su zajedno za Crvenu zvezdu u periodu od 1990. do 1992. godine. Bili su zajedno do poslednjih trenutaka u reprezentaciji Jugoslavije, pre nego što se zaratilo i država raspala.

Protiv njega je u karijeri imao priliku da igra i Vujadin Stanojković, legenda jugoslovenskog i makedonskog fudbala. Nekadašnji defanzivac Partizana u duelima sa Crvenom zvezdom imao je problema sa Sinišom Mihajlovićem zbog njegovih odličnih fudbalskih kvaliteta i ta strasna levica. Obojica su bili kratko u reprezentaciji Jugoslavije – i to u tom periodu 1992. godine, kada zbog izbijanja vojnog sukoba i sankcija zemlja nije smela da učestvuje na Evropskom prvenstvu.

"U ovim trenucima čoveku je teško da kaže nešto više od onoga što je bilo prikazano na terenu i normalno kao čovek. Sve što se desilo za svima je kao grom iz vedra neba, ali je očigledno da je njegova bolest bila prisutna i ranije i da je imala neku genezu od nekoliko godina, čak i genetski od jedan od roditelja. Ne može se u ovakvim trenucima mnogo reći, osim hvala za sve što je Siniša uradio za jugoslovenski, srpski, italijanski i uopšte za sav fudbal. Siniša je bio čovek koji je znao svoj posao, pravi čovek-bombarder, svoje golove iz slobodnih udaraca, kornera, presečenih... To sam osetio na svojoj koži u derbiju Crvene zvezde i Partizana. Igrali smo jedan protiv drugog skoro tri godine, a ja sam to video i na drugoj strani kao reprezentativac Jugoslavije, tako da je ovo velika nesreća i veliki gubitak. Iskreno saučešće njegovoj porodici. Ovo je veliki gubitak za fudbal i gubitak kao za čoveka, kao prijatelja, roditelja, brata... Reč je o čoveku koji je mnogo učinio za naš fudbal", izjavio je Stanojkovic za Mozzart Sporta.

Zatim, nekadasni stoper Partizana je prokomentarisao gest „Grobara“ pred meč protiv Anadolu Efesa u Evroligi. Svi su minutom ćutanja odali poštu legendarnom fudbaleru, a na tribinama je bila parola „Siniša, počivaj u miru“.

"Gest mog Partizana i „Grobara“ je naravno sjajan. Pre nekoliko dana otišao je Miodrag Ješić, čovek koji mi je godinu dana bio saigrač u Partizanu. Sada je otišao još jedan saigrač, ovoga puta iz reprezentacije. Sve ljudi koji sam upoznao u fudbala van terena doživljavam kao prijatelje, a na terenu smo samo rivali. Crvena zvezda i Partizan su pokazali da poštuju sve te ljude koji su mnogo dali za domaći fudbal. Na primer i River Plata i Boka Juniors su veliki rivali, ali kada Argentina igra, svi zajedno navijaju i nalaze se jedni pored drugih. Tako je i sa Zvezdom i Partizanom, nema podela, svi su zajedno i jedinstveni kada je takav čovek kao Mihajlovic u pitanju", dodao je.

Na kraju razgovora Stanojković

je podelio trenutak koji će mu zauvek biti u glavi kada se pomene

Siniša Mihajlović.

"Uvek ću pamtiti i prepričavati trenutak kada smo se vraćali sa Evropskog prvenstva 1992. godine, na kome nismo smeli da učestvujemo, zajedno sa Sinisom i legendarnim pilotom Stevom Popovom. Obojica su bili Novosađani, iako je Siniša bio iz Borovog Sela u Vukovaru, igrao je za Vojvodinu i obojica su se poznavali i družili. To su trenuci, lepi trenuci koje ćemo uvek pamtiti i ostaće deo nas. A ovo što se sada desilo nije nimalo lepo. Kada smo leteli za Beograd, pilot Stevo Popov je uradio nešto zanimljivo. On je bio iz mesta blizu Novog Sada. Sa nama je bio Siniša Mihajlović. I, u jednom trenutku, Siniša se našao na pilotskom mestu! Sve oči bile su uprte u pilota koji se smejao, a usledila su skandiranja – „Ma ajde Stevo, jesi li ti normalan, pa šta radiš!". Dok je Mihajlović sedeo na pilotskom mestu, pilot je odgovorio – „Ne brinite, avion je pušten na autopilotu. Ništa se ne može učiniti, ne bojte se, on može samo tamo da sedi".

Piše: Martin Tanaskoski


tagovi

Ilija NajdoskiSiniša Mihajlović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara