Nigerijski navijač (©Reuters)
Nigerijski navijač (©Reuters)

Najkorumpiranija fudbalska liga na svetu

Vreme čitanja: 6min | čet. 25.01.24. | 11:21

U prvenstvu Nigerije se na 70 odsto utakmica pobednik zna unapred, svi su svesni da se namešta, ali niko ne preduzima ništa da se tome stane na put

Strastvenim kladiocima to nije novost, ništa na svetu nije tako sigurno kao „kec“ u prvenstvu Nigerije. Nebitno je ko igra protiv koga, čak i ako šampion gostuje fenjerašu veća je šansa da će da izgubi nego da trijumfuje. Zašto je to tako? Zato što je prvenstvo Nigerije bez dileme najkorumpiranija liga na planeti.

Da bismo razumeli zašto je to tako, prvo moramo da znamo nešto više o samoj Nigeriji kao državi. Naime, tamo je sistem vladavine napravljen po ugledu na Sjedinjene Američke Države, zemlja je podeljena na 36 federalnih republika koje dejstvuju delimično nezavisno. Svaka od tih republika daje predstavnike u senatu, a sedište vlade je u glavnom gradu Abudži.

Izabrane vesti

Za fudbalsku ligu je to bitno, jer je prvenstvo praktično napravljeno tako da gotovo nijedna federalna republika nema više od jednog predstavnika u elitnom rangu. Samo je Gombe ove sezone izuzetak, sa dva kluba u prvoj ligi, Gombe Junajtedom i Doma Junajtedom.

Dakle, svaka republika čvrsto stoji iza svog fudbalskog kluba i maksimalno lobira u njegovu korist. Zato je prednost domaćeg terena u Nigeriji veća nego bilo gde drugde na planeti, malo ko uopšte uspeva da osvoji bod (ili daleko bilo tri) na gostovanjima.

16.00: (1,70) Hartlend (3,35) Kvara (5,10)

FS Nigerije je praktično dao zeleno svetlo za nameštanje kada je doneo krucijalnu odluku o finansiranju sudija. Naime, kako bi se savez oslobodio troškova, naloženo je da svi klubovi koji su domaćini moraju da obezbede arbitrima dnevnicu. To su gotovo svi shvatili doslovno tako da odbijaju da ih plate ako ne smatraju da su zaslužili. Pod „zaslužili“, naravno misle na „sudili u korist njihove ekipe“.

Ako dnevnica nije dovoljna motivacija sudijama da povuku malo više u korist domaćina, tu su navijači. Neretko se dešavalo da prekidaju utakmicu ili sačekaju njen kraj, pa da napadnu fizički arbitra. Gotovo svake sezone se barem jednom desilo da neko završi u bolnici, makar na ispitivanjima, zbog toga…

I to je javna tajna. Svi znaju da su sudije ugrožene i niko neće da ih zaštiti. S vremena na vreme se dešavalo da FS Nigerije na nekoliko nedelja suspenduje stadione Viki Turistu, Kvara Junajtedu ili Enugu Rendžersu, ali sistemski se nije radilo ništa ozbiljnije na tome da arbitri zapravo dobiju zaštitu.

Prošle sezone su Nigerijci napravili jedan eksperiment, podelili su ligu na dve grupe od po 10 ekipa. Mislili su da će tako smanjiti korupciju i povećati neizvesnost u prvenstvu, ali kako su se posle samo godinu dana vratili na stari sistem, očigledno da rezultati nisu bili zadovoljavajući.

Sada se ponovo igra klasična liga sa 20 klubova i 38 kola. Ovog četvrtka od 16 časova biće završena prva polovina šampionata, 19. kolo će zatvoriti meč Hartlenda i Kvare. Upravo je to povod da se osvrnemo na ovo prvenstvo.

Jer, ovih 189 do sada odigranih utakmica nam je pokazalo da Nigerijci definitivno ne odustaju od svoje prakse. Kečevi, odnosno pobede domaćina, viđeni su na 70 odsto utakmica. Dvojka, trijumf gostujućeg tima, viđen je na samo 10 utakmica za čitavu polusezonu. Od toga, tri su zabeležili fudbaleri Enjimbe, po dva Lobi Starsa i Remo Starsa, a po jedan Doma Junajteda, Kano Pilarsa i Plato Junajteda. Sve to su ekipe koje se sada bore za titulu, odnosno zauzimaju prvih šest pozicija na tabeli.

Ako vam je ime Plato Junajteda poznato, to je zato što je taj klub već učestvovao u jednom od poznatijih skandala u nigerijskom fudbalu. Da budemo precizniji, njegov B tim pod imenom Plato Junajted Fiders, koji je 2013. godine besramno namestio utakmicu sa Akurbom u drugoj ligi. Naime, Plato Junajted Fidersi su se borili sa Polis Mašinom za opstanak, odlučivala je gol-razlika. Polis Mašin je savladao Bubajaro sa 67:0, ali ni to mu nije bilo dovoljno, jer su Fidersi bili bolji od Akurbe sa 79:0. Na kraju se ipak digla tolika prašina da ni čelnici FS Nigerije nisu mogli da okrenu glavu na drugu stranu, izbacili su sva četiri kluba na 10 godina iz svih takmičenja, dok su doživotno suspendovali svakog od aktera.

Interesantno, to se nije nikako odrazilo na A tim Plato Junajteda, taj klub je čak četiri godine kasnije postao prvak Nigerije. Osvojio je prvu i zasad jedinu titulu tako što je na svom stadionu u Džosu ostvario 17 pobeda i dva remija, bez ijednog poraza. To prvenstvo je završio kao jedan od 10 klubova koji nijednom nisu izgubili kod kuće.

U aktuelnom prvenstvu zasad imamo 13 ekipa koje su neporažene na svom terenu. Najgori je Bajelsa Junajted sa tri poraza, Gombe ima dva, a Enjimba, Šuting Stars, Kvara, Niger Tornados i Harlend po jedan.

Usled velikog broja različitih republika koje žele da imaju šampiona, te poprilično spornih okolnosti u kojima se igraju takmičenja, od 1972. godine, otkad je osnovana profesionalna liga Nigerije ta zemlja je imala čak 21 različitog prvaka. U poslednjih desetak godina samo je aktuelni šampion Enjimba uspela da osvoji više od jedne titule. Od 2014. godine po jednu titulu imaju Kano Pilarsi, Rendžers Internešenal, Plato Junajted, Akva Junajted i Rivers Junajted.

Koliko je lako u nigerijskom fudbalu napraviti nešto više ako ste spremni da uložite malo više novca, savršeno se vidi na primeru Sportinga iz Lagosa. Reč je o klubu iz najvećeg nigerijskog grada, koji igrom slučaja godinama uopšte nije imao prvoligaša. Lokalni milioner Šola Akinlade je pre dve godine osnovao novi klub, preko veze ga ubacio u drugi rang, a onda odmah u svojoj debitantskoj sezoni Sporting se plasirao u elitu.

Iako zasad Akinladeovom klubu ne ide baš idealno u prvenstvu, nalazi se u zoni ispadanja, gotovo je izvesno da će ostati u eliti. Zasad je odigrao samo osam utakmica na svom terenu, ima po četiri pobede i remija. Dakle, u drugoj polusezoni će imati više prednost domaćeg terena, samim tim i šansu da osvoji veći broj bodova.

Uostalom, da se Akinlade neće zadovoljiti samo time da ima klub u eliti pokazao je i time što je nedavno postao većinski vlasnik danskog drugoligaša Orhusa. Kako je izjavio, namera mu je da iskoristi Dance da mu pomognu u organizaciji Sportinga, ali istovremeno i da omogući najboljim igračima nigerijskog prvoligaša lakši put do evropskog fudbala. Na taj način će svakako i da privoli veći broj talentovanih nigerijaca da dođu u Lagos, ako žele da se probiju do Evrope.

To nije zanemarljiva stvar za Nigerijce, jer svi su svesni korupcije u ligi, pa selektori i ne uzimaju ozbiljno u obzir igrače iz svog prvenstva. Štaviše, u trenutnom sastavu Super orlova, koji nastupa na Kupu afričkih nacija u Obali Slonovače, samo su dvojica reprezentativaca od 25 igrača uopšte igrali ikada na seniorskom nivou u Nigeriji. Golmani Stenli Envabili i Olorunleke Odžo. Svi ostali reprezentativci su preko svojih akademija došli do evropskih klubova još dok su bili maloletni i većina je bila na doškolavanju u omladinskim školama.

NIGERIJA 1 – 18. KOLO

Četvrtak

16.00: (1,70) Hartlend (3,35) Kvara (5,10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Nigerija 1Sporting LagosOrhusEnjimba

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara