Marko Gobeljić (©Star Sport)
Marko Gobeljić (©Star Sport)

Najmanje 100 puta je sinoć ponovljeno - najbolja partija Marka Gobeljića u Crvenoj zvezdi

Vreme čitanja: 4min | pet. 07.10.22. | 17:56

Mnogo detalja sa sinoćne utakmice pokazuju da je upravo partija protiv Ferencvaroša bila najkompletnija u karijeri desnog beka u crveno-belom dresu

Nema mnogo fudbalskih centara i instituacija na planeti u kojima je prisutna tolika koncentracija pritiska na rezultate kao što je slučaj u Crvenoj zvezdi. Ipak, to su sve odlike koje prate jedan veliki klub i javnost oko njega. Jedan od igrača koji su prošli kroz taj čitav proces u ovih šest sezona bio je Marko Gobeljić. Ipak, nema sumnje da je sinoćni trenutak, u kom je čitava Marakana skandirala rođenom Kraljevčanu, i te kako vredelo čekati.

Šef struke crveno-belih Miloš Milojević od dolaska na klupu srpskog šampiona pokušava da utiša negativne strasti u zvezdaškoj javnosti, koje su bile prouzrokovane eliminacijom od Makabija iz Haife, ali i serijom bledih partija nakon toga, ali je jasno da samo partije poput sinoćne predstavljaju najbolji način za vraćanje poverenja publike sa stadiona Rajko Mitić u ovaj tim Crvene zvezde.

Izabrane vesti

Iako je domaćin bio ozbiljno oslabljen, ne igranjem vrlo važnih igrača kao što su Nemanja Milunović i Osman Bukari, stručni štab srpskog šampiona je pronašao prava rešenja protiv mađarskog tima. Prvi put u ovoj sezoni crveno-beli su imali po jednog raspoloženog igrača u svakoj liniji tima. U direktnim duelima sa protivničkim napadačima dominirao je mladi Strahinja Eraković, desnom stranom je tutnjio neumorni Marko Gobeljić, manevrom komandovao Gelor Kanga, a u špicu napada na leđima protivničke štopere nosio Aleksandar Pešić. Sve to je omogućilo i ostalim igračima da iz drugog plana daju dodatni doprinos najvećoj pobedi Crvene zvezde u ovoj sezoni.

Među navijačima crveno-belih je sigurno bilo onih koji su se pronašli u onoj rečenici Miloša Milojevića da kad nekome 100 puta kažete da nema pojma, on stvarno pomisli da nema pojma. Ipak, nema sumnje da se među zahtevnim pristalicama crveno-belih najmanje stotinu puta tokom protekle večeri ponovilo - ovo je najbolja partija Marka Gobeljića u Crvenoj zvezdi. A zaključno sa onom sinoćnom odigrao ih je ukupno 50 na evrosceni.

Takve paralele nije lako davati u ovom trenutku, s obzirom da će desog beka crveno-belih do kraja karijere pratiti gol koji je postigao Đanluiđiju Bufonu protiv Pari Sen Žermena na stadionu Rajko Mitić. Ipak, mogo detalja sa sinoćne utakmice, pa i napredna statistika, govore ka tome da je upravo sinoćna partija protiv Ferencvaroša bila najkompletnija u Gobeljićevoj karijeri u crveno-belom dresu.

Jedini klasični desni bek u ekipi Miloša Milojevića sinoć je delovao neumorno i nadahnuto. Zvanično je ostvario jednu asistenciju, a zapravo je ostvario dve, pošto je posle njegovog centaršuta dosuđen penal zbog igranja rukom Henrija Vinga. Ipak, to nije sve - Gobeljić je svojom energijom na terenu dodatno vukao svoju ekipu i omogućio crveno-belima da konačno igraju ravnomerno na oba boka.

Prema podacima specijalizovane statističke platforme InStat, Gobeljić je protiv Fradija imao najbolji indeks (287) u dosadašnjoj karijeri u dresu Crvene zvezde. Ujedno i najbolji na meču, a slede Gelor Kanga sa 281 i Aleksandar Dragović (273). Gobeljić je nadmašio učinak iz meča sa Gentom (indeks 268) na Marakani (2:1) iz novembra 2020. godine kada je igrao kao levi bek zabeležio asistenciju za gol Gelora Kange na tom meču.

Desni bek crveno-belih je sinoć imao 14 dobijenih duela, od toga čak devet u fazi napada - što je najiviše od svih igrača na utakmici. Kanga je imao osam, a Ivanić i Mitrović po sedam. Isti broj ukupno dobijenih duela imali su i Strahinja Eraković i Aleksandar Pešić.

O tome koliko nije štedeo svoju snagu govori i podatak da je Gobeljić sinoć učestovao u 76 napada Crvene zvezde, samo pet manje od Gelora Kange koji je organizator najvećeg broja Zvezdinih akcija na svim utakmicama. Primera radi, levi bek Milan Rodić je učestovao u 51 akciji. Gobeljić je imao i dva šuta ka protivničkog golu, od čega jedan u okvir, ali i šest osvojenih lopti (dve na polovini rivala) kao i tri centaršuta (dva uspešna), od čega jedan za pomenuti penal. I kada je pas igra u pitanju, i tu je bio na visini zadatka, odnosno na 84 odsto uspešnosti (36/43).

Sinoćna partija Marka Gobeljića, ali i Stefana Mitrovića, biće od ogromnog značaja stručnom štabu Crvene zvezde u narednom periodu, s obzirom da je meč sa Ferencvarošem jasno pokazao da srpski šampion ima i dodatne opcije na desnom boku, koje mogu više nego uspešno da odgovore na ozbiljne evropske izazove.


tagovi

Marko Gobeljić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara