Milan Bojović (MN Press)
Milan Bojović (MN Press)

Najraspucaniji "matorci" evropskog fudbala: Тreći strelac Mozzart Bet Superlige uz rame sa Levandovskim

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.09.22. | 10:42

U konkurenciji fudbalera koji su debelo zagazili u četvrtu deceniju života, u ovom trenutku nema efikasnijih od Milana Bojovića, Levandovskog, Kristijana Noboe i marokanskog anonimusa... Jilmaz, Žiru, Aspas ni blizu...

Dominira Erling Haland listom strelaca Premijer lige i već posle sedam utakmica na kontu ima 11 pogodaka. Ali Norvežanin je kategorija za sebe... Mlad, pun snage, energije i želje za dokazivanjem. Jedan Kodi Gakpo sa 23 godine je kolovođa golgeterskog poretka u Holandiji sa osam golova, toliko ima i Nejmar na čelu Lige 1, dok ga sa golom manje prati Kilijan Mbape. Osim Nejmara koji od februara ima punih 30, ostali su vrlo mladi.

A šta je sa onim društvom iz navale koje je debelo zagazilo u četvrtu deceniju života, a golmane i dalje prolazi jeza kada dobiju loptu u šesnaestercu. Njima su godine samo broj, a brojke koje isporučuju samo potvrda kvaliteta. U ranoj fazi sezone već su blizu dvocifenog golgeterskog učinka i to ih čini najraspucanijim "matorcima" Evrope.

Izabrane vesti

Lideri liste su tresli mreže već osam puta, a iza najstarijer Kristijana Noboe iz Sočija, prvi sledeći sa najboljim odnosom golova i broja godina jeste najbolji strelac u istoriji Mozzart Bet Superlige Milan Bojović. Legenda lučanske Mladosti takođe je osam puta pogađala metu - u srpskoj eliti to je u ovom trenutku dovoljno za treće mesto liste strelaca iza Mohameda Badamosija i Nikole Štulića koji su postigli gol više.

Sjajna forma je udarnoj igli Mladosti i strelcu 96 pogodaka u srpskom prvenstvu da se diči identičnim golgeterskim učinkom kao jedan Robert Levandovski koji gazduje među napadačima španske Primere. Doduše Poljak je svoje golove isporučio za 449 minuta na terenu, Bojović za 1.080, ali svakako je čast biti u istoj rečeni sa jednom od najubitačnijih gol-mašina evropskog fudbala u ovom veku, čovekom koji je uz nešto drugačije okolnosti mogao da bude vlasnik bar jedne Zlatne lopte.

Osam golova postigao je i marokanski anonimus, 35-godišnji El Hasan M'Barki koji nastupa u elitnom rangu luksemburškog fudbala, a onda sledi čitava plejada starih kuka iz najkvalitetnijih evropskih liga koji još nisu dosegli brojke gorepomenutih.

Fenerbahčeov Ener Valensija je u 33-godini života, trenutno najbolji strelac Turske Superlige sa sedam pogodaka. Italijom vlada trio koji zajedno ima okruglo 100 godina! Marko Arnautović (33) je prvi strelac sa šest pogodaka, godinu dana mlađi Čiro Imobile ima gol manje, a četiri je postigao Olivije Žiru koji gazi 36.

Treći strelac La Lige je Seltina talija Jago Aspas, autor pet neodbranjivih udaraca, Burak Jilmaz i dalje dobija trku sa vremenom i u 38. godini ima četiri gola u Erediviziji za Fortunu Sitard. Toliko je postigao i 35-godišnji Lionel Mesi u francuskom šampionatu.

I naravno da je neuporedivo teže konstanto isporučivati golove u pet najjkvalitetnijih liga Evrope, ali takođe laska što Mozzart Bet Superliga može da se podiči veteranom koji ne samo da nije spreman da stane, već koji je pokazao da je sposoban da rešeta u serijama. Podsetimo samo da su od 6. avgusta do 5. septembra rafalnu paljbu Bojovića videli niški Radnički, Radnik, Vojvodina, Voždovac, Čukarički i Javor.


tagovi

Milan Bojović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara