Stadion Gradski vrt u Osijeku (©Reuters)
Stadion Gradski vrt u Osijeku (©Reuters)

Najvažnija utakmica u istoriji Osijeka

Vreme čitanja: 4min | sub. 25.07.20. | 10:13

Mnogo bure zbog odluke HNS-a da se mečevi poslednjeg kola igraju pred praznim tribinama. Kohorta vređala Davora Šukera, rođenog Osiječanina

Nije bilo uzbuđenja u prvenstvu Hrvatske što se tiče prvaka. Dinamo je lako osvojio 21. krunu, ali zato ključa u poziciji za drugo mesto koje donosi plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona. Veliki ulog je pred poslednje kolo. Tri tima su u borbi za vicešampionsku krunu. Osijek u direktnom dvoboju sa Lokomotivom iz Zagreba u Gradskom vrtu rešava svoju sudbinu, ali u igri je i Rijeka koja ima bod manje od konkurenata. Ukoliko ne bude pobednika u Osijeku, onda će Riječani, ako pobede Istru u komšijskom derbiju, da izbore kvalifikacije za evro-elitu.

Danima je užarena atmosfera u Hrvatskoj. Navijačima Osijeka, popularnoj Kohorti, nije se svidela odluka da utakmica bude bez gledalaca zbog pandemije virusa korona. Navijači tima iz Slavonije vređali su čelnika hrvatskog fudbala Davora Šukera, a nisu pošteđeni ni braća Mamić, Zdravko i Zoran.

Izabrane vesti

Umešala se i politika. Zamenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota čuo je glas navijača i pozvao prvog čoveka HNS-a Davora Šukera da se odrekne titule počasnog građanina grada ili će on lično da pokrene postupak oduzimanja ove titule za nekada velikog asa koji je rođeni Osiječanin.

"Sramotna odluka HNS-a. Ovo je teško razumljivo i prihvatljivo, posebno posle jasnog stava Štaba za civilne zaštitu da nema prepreka za igranje pred publikom. Savez to nije želeo da uvaži, tako da se u svemu očito igraju neki drugi interesi koji nemaju veze sa fudbalom. Po ko zna koji put koplja se lome na našem klubu. Bili smo zakinuti suđenjem, a sada se suočavamo i s ovakvom situacijom da se našim navijačima zabranjuje dolazak na tribine u najvažnijoj, istorijskoj utakmici. Članovi Izvršnog odbora HNS-a stavljaju se iznad svega. Našem timu ne preostaje ništa drugo nego da se izdigne iznad svega, skupi svu snagu, motiv i energiju kako bismo u subotu došli do velike pobede", rekao je direktor Osijeka Igor Galić za sajt kluba.

Dan pred najvažniju utakmicu sezone, navijači Osijeka su pružili podršku pulenima trenera Ivice Kuleševića. Kohorta je uz mnogo pirotehnike, postavila i transparent s jasnom porukom "Poslednji atom snage za Ligu šampiona dajte".

Osijek večeras (21.05) dočekuje Lokomotivu iz Zagreba. Ne samo da je ovo za domaćina utakmica sezone nego se u Hrvatskoj ovaj duel naziva i najvažnijim duelom u istoriji kluba. Naime, Osiječani nikada, ni u SFRJ, nisu bili vicešampioni. Prošle sezone su bili treći, a sada imaju sve u svojim rukama.

"Ne volim taj termin - istorijska. Mi smo u svaki dvoboj do sada ulazili kao da nam je upravo on najvažniji, tako je i sada, kada pada odluka. Imali smo odličnu sezonu i bilo bi sjajno za sve nas i naše navijače da je završimo na najbolji mogući način", rekao je trener belo-plavih Ivica Kulešević, prenosi sajt kluba.

Izostanak navijača je veliki hendikep za njegov tim.

"Oduzimaju nam i onu najveću prednost domaćinstva. Sve se nekako lomi preko naših leđa, pa i mojih lično, ali izdržaćemo i to. Igrači su motivisani, pa i Bočkaj koji jedva hoda i ne trenira cele nedelje kaže da bi zaigrao i s jednom nogom ako treba", istakao je trener domaćeg tima.

Osiječani su pitanje drugog mesta moglida reše i prošle nedelje, ali su neočekivano poraženi u Varaždinu sa 1:0. Srećom po njih, i Zagrepčani su odigrali samom 1:1 sa Goricom. Ipak, to ne menja ništa jer domaćinu treba pobeda. U slučaju remija, Rijeka bi mogla do druge pozicije. Osijek ove sezone igra mnogo bolje na svom stadionu. Na 17 utakmica nije osetio gorčinu poraza. Ima 13 trijumfa i samo četiri remija. Osijek ima četiri vezana trijumfa u šampionatu u Gradskom vrtu. Na šest utakmica kod kuće u 2020. godini ima pet pobeda i remi, a primio je samo jedan gol i to u trijumfu protiv Gorice sa 2:1.

Klupa Lokomotive iz Zagreba (©AFP)Klupa Lokomotive iz Zagreba (©AFP)

Ove sezone, Osijek i Lokomotiva su odigrali tri utakmice. Dva puta je slavio tim Ivice Kuleševića, u Gradskom vrtu sa 4:0 i jednom u Kranjčevičevoj sa 1:0, dok Zagrepčani imaju trijumf pred svojim navijačima sa 2:1. Lokosima odgovara Gradski vrt, pobedili su sedam puta, a samo šest puta poraženi.

Osijek igra tvrde utakmice ovog leta, sa malim brojem golova. Na čak pet od šest poslednjih utakmica je dolazilo 0-1. S druge strane, Zagrečani imaju četiri od pet prethodnih duela gde su se mreže tresle dva ili tri puta.

Rijeka ima lak posao na Rujevici protiv Istre (21.05) koja već zna da će igrati u baražu za ostanak u eliti. Pobeda domaćina se ne dovodi u pitanje, ali će svi da odsluškuju kretanje rezultata iz Osijeka. Riječanima igra samo remi direktnih rivala za drugo mesto.

Hajduk završava još jednu neuspešnu sezonu u Zaprešiću protiv Intera (18.55), ubedljivo najgore ekipe u ligi. Predsednik tima sa Poljuda Marin Brbić je podneo ostavku pošto nije ispunjen cilj kluba, plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona. Spekuliše se u hrvatskoj javnosti da će i trener Igor Tudor da ode s kormila. Turski mediji su pisali da je nekadašnji as Juventusa blizu preuzimanja novog člana elite Hataja.

HRVATSKA – 36. (POSLEDNJE) KOLO

Petak

Dinamo Zagreb - Varaždin 2:0 (1:0)

Gorica - Slaven Belupo 0:0

Subota

18.55 (9,50) Inter (5,70) Zaprešić Hajduk (1,25)

21.05 (1,85) Osijek (3,45) Lokomotiva (4,00)

21.05 (1,12) Rijeka (9,10) Istra 1961 (20,35)

***kvote su podložne promenama



tagovi

HNLHrvatska 1HrvatskaOsijekHajduk SplitRijekaLokomotiva Zagreb

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara