Tomas Tuhel (©Reuters)
Tomas Tuhel (©Reuters)

Najveća bruka Bajerna u 30 godina, Tuhel je “dupli idiot”

Vreme čitanja: 4min | čet. 02.11.23. | 13:55

A već za vikend više nego vrelo gostovanje kod Borusije Dortmund, koja kao i Lajpcig i Bajer Leverkuzen sanja da svrgne Bavarce sa trona

Bajern ume da izgleda strašno. Kao u Ligi šampiona gde je sve pobedio. Ili u Bundesligi gde je prošlog vikend sravnio Darmštat sa zemljom – 8:0.

Ali Bajern ume da izgleda i smešno. Bajern kod Tuhela ume da izgleda “idiotski” kako je to danas u naslovu komentara napisao Bild. Tomas Tuhel sada izgleda kao “dupli idiot”.

Izabrane vesti

Zašto dupli?

Prvi put kada je Bajern po mišljenje nemačkog lista izgledao idiotski je bilo kada je izgubio Superkup Nemačke od Lajpciga. Drugi put je to bilo sinoć kada je poražen u Kupu Nemačke od trećeligaša Sarbrikena. Tuhel i Bajern duguju neka objašnjenja za ove “idiotarije”.

“Sinoćno ispadanje od Sarbrikena je najveća Bajernova bruka u Kupu još od 1994. i našeg ispadanja od Vestenbergsgrojta”, rekao je slavni Lotar Mateus, najveći kritičar dešavanja u Bajernu poslednjih godina.

Mateus je bio kapiten generacije koja je stekla nadimak FK Holivud zbog čestih skandala u klubu i svlačionici. Vrhunac Holivuda je bila sezona 1994/95 u kojoj su završili kao šesti u Bundesligi, a na startu takmičenja u Kupu Nemačke ih je eliminisao trećeligaš Vestenbergsgrojt. Bio je to prvi meč legendarnog Đovanija Trapatonija na klupi Bajerna.

“Jeste se i nama desila ista bruka, ali ispadanje u Kupu Nemačke četiri godina zaredom je zaista previše. Bajern je pre tri godina ispao od drugoligaša Kila, pretprošle sezone izgubio 0:5 u Menhengladbahu, a prošle sezone kući od Frajburga. Sada i od Sarbrikena. Ovo je neobjašnjivo”, kaže Mateus.

Naravno, na udaru je Tomas Tuhel. Ovakav debakl zaslužuje porciju debele kritike. Sinoć nije izveo potpuno najjači tim, ali su u startnoj postavi bili Nojer, Kim, De Liht, Dejvis, Kimih, Sane, Miler… I te kako dovoljno da se savlada trećeligaš.

“Tomas Tuhel se kockao u Sarbrikenu. Da sam na njegovom mestu, počeo bih sa najjačim timom i onda rotirao posle 50 ili 60 minuta kada završim posao. Prilično je nesrećna odluka da nikako ne uvede Harija Kejna. Sa druge strane, bilo je dovoljno iskusnih igrača na terenu da reše utakmicu”.

Mateus smatra da ovo nije slučajnost uprkos nekim ubedljivim trijumfima u Ligi šampiona i Bundesligi.

“Poslednjih nekoliko nedelja mi Bajern nije ubedljiv uprkos dobrim rezultatima. Nedostaje mi ona prirodna Bajernova dominacija. Bilo je prilično sreće u pobedama protiv Kopenhagena, Majnca i Galatasaraja. Tim ne izgleda stabilno i ne vide se automatizmi u igri. Ne vidim napredak. Pobede od 7:0 protiv Bohuma i 8:0 protiv Darmštata to ne mogu da zamaskiraju”, smatra Mateus.

Da li Bajernu preti prva sezona bez trofeja posle 2012. godine? Dva trofeja su već otišla, a konkurencija u Bundesligi sa Borusijom Dortmund, Lajpcigom i pogotovo sjajnim Leverkuzenom deluje jača nego u prethodnih desetak godina. O Ligi šampiona da i ne govorimo, makar je nekoliko klubova koji su veći favoriti od Bavaraca.

Tuhel je osvojio titulu u Bundesligi prošle sezone i spasao sezonu, ali posle prelaznog roka i priprema sa ekipom ne deluje da je mnogo unapredio Bajern. Uglavnom sve rešava individualna klasa Kejna, Musijale i Sanea. Stil igre je sve više pod upitnikom, a Tuhelov trenerski pečat se sve slabije vidi.

I Bavarci na postrojavanju kod navijača (©Reuters)I Bavarci na postrojavanju kod navijača (©Reuters)

Ali tu se već dovodi pod znak pitanja i rad uprave kluba. Od Gvardiole, nijedan trener u Bajernu nije izdržao duže od tri godine što znači da promene trenera ne mogu biti jedino rešenje. Smenjivani su Anćeloti, Kovač, Flik i Nagelsman.

Letos je prelazni rok bio prilično van Bajernovog stila. Osim ranije dogovorenih besplatnih transfera Lajmera i Gereira (koji i ne igra) i plaćene kaluzule za Kima pošto je poraslo nepoverenje u De Lihta i Upamekana, sve ostalo je bilo haotično. Celo leto je provedeno u nadjačavanju sa Totenhemom oko Harija Kejna, a izbor drugog golmana je bio više nego neozbiljan sa svim imenima koja su kružila.

Odlasci Manea, Zabicera, Zomera pa i nezadovoljnih Gravenberha i Nibela su imali smisla. Lukas Ernandez je isforisrao transfer u PSŽ, a kasnije i Benžaman Pavar u samom finišu pijace. Tu je Bajern ispao neozbiljan. Niti je dovedena zamena za Pavara, ni ranije za Stanišića koji je otišao u Leverkuzen.

Dokaz za to je viđen u Srabrikenu sinoć. Kada se De Liht povredio i morao napolje u 19. minutu, Tuhel nije imao nijednog štopera da uđe, pa je Kimih morao iz veznog reda u srce odbrane. Problem je što je Tuhel svesno rizikovao jer je Holanđanin tek izašao iz povrede. I sada će morati da narednog vikenda isto tako rizikuje Upamekana koji se tek oporavio jer mora da zauzme De Lihtovo mesto.

A gostovanje je više nego vrelo. Bajern ide na noge Borusiji u Dortmund koja u Bundesligi već 17 mečeva ne zna za poraz, a ove sezone je u svim takmičenjima izgubila samo od Pari Sen Žermena. Borusija je silno motivisana da pobedom preskoči Bajern i spusti ga na treće mesto. U tom slučaju bi šampionska trka postala mnogo ozbiljnija. Tuhel bi rizikovao i gubitak trećeg domaćeg trofeja u sezoni. A to bi sasvim sigurno značilo i gubitak posla. Nadati se u osvajanje Lige šampiona bi bila utopija koju Bajernovo rukovodstvo ne bi smelo da dozvoli. Niti će. Kao što je bio slučaj sa Nagelsmanom.

Istina, umeo je Bajern prethodnih godina da okreće sezone baš pobedama i demonstracijom sile protiv Borusije kada bi se žuto-crni previše izložili i pomislili da su jači. Sledeći vikend i Der Kalsiker bi mogli mnogo toga da usmere u ovoj sezoni…


tagovi

Tomas TuhelLotar Mateus

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara