Detalj sa treninga u Zemunelu (© FK Partizan)
Detalj sa treninga u Zemunelu (© FK Partizan)

Najveći problemi Partizana pred večiti derbi: Umor startera i igrači bez ritma

Vreme čitanja: 3min | ned. 11.10.20. | 17:23

Kadrovske nevolje za crno-bele

Fokus je na državnom timu, razgalio nas je u Oslu, večeras i u sredu igra još dve utakmice u Ligi nacija, a kad se okonča oktobarski reprezentativni ciklus pažnja ovdašnjih ljubitelja fudbala pomeriće se ka večitom derbiju.

U Partizanu se nadaju da je direktni sudar sa Crvenom zvezdom prilika za kresanje zaostatka na tabeli, uzdaju se u tradiciju (četiri meča bez primljenog gola u susretima sa komšijama), umešnost trenera Aleksandra Stanojevića (pod njegovom palicom ostvareno pet pobeda nad crveno-belima, uz jedan, ispostavilo se, nebitan poraz u polufinalu kupa), ali brinu što tim nije kompletan, a pojedinci, angažovani u završnici prelaznog roka van ritma.

Izabrane vesti

Otuda je pred stručnim štabom dilema: u kojoj meri može da koristi fudbalere opterećenje obavezama u nacionalnim selekcijama i da li može da računa na svežinu igrača koji se dugo nisu družili sa loptom. Posebno izazovan posao za ljude u „Zemunelu“ je da pomire činjenicu da su devetorica igrača poslednjih dana odsutna, jer ih otadžbina zove sa podatkom da četvorica novajlija nisu igrala fudbal mesecima.

A derbi je za samo sedam dana...

To praktično znači da će Aleksandar Stanojević imati svega nekoliko treninga kompletan kadar na raspolaganju. Tek u četvrtak realno je očekivati da mu svi puleni budu na broju, s tim što je teško pretpostaviti u kakvom stanju će doći u Beograd, pošto se odavno nije desilo da reprezentacije u samo šest, sedam dana odigraju tri utakmice.

Konkretno, Bibars Natho je proveo 69 minuta na gostovanju Škotskoj, večeras će igrati protiv Češke, a za tri dana kao kapiten predvoditi Izrael u Slovačkoj. Ako bude svaki put na terenu biće isceđen kao limun u sedmici derbija. Slično važi za Filipa Holendera, minulog četvrtka aktera pobede Mađarske nad Bugarskom (70 minuta), večeras će se pojaviti na stadionu „Rajko Mitić“ protiv Orlova, a za tri dana realno ga je očekivati u sastavu protiv Rusije, kao aduta selektora Marka Rosija.

Miljković, Jojić i Stanojević (© FK Partizan)Miljković, Jojić i Stanojević (© FK Partizan)

Naknadno je Saša Zdjelar pozvan u A reprezentaciju Srbije, iako je pitanje da li će igrati u naredna dva meča Lige nacija, sama činjenica da je odustan za treninga Partizana vezuje ruke Stanojeviću kad je u pitanju kreiranje taktike. Posebno što nema ovih dana na raspolaganju nijednog zadnjeg veznog: Natho sa Izraelom, Zdjelar kod Ljubiše Tumbakovića, a Aleksandar Šćekić na raspolaganju Faruku Hadžibegiću, s tim da nije igrao u pobedi Crne Gore nad Azerbejdžanom, jeste tri dana ranije sa Letonijom i moguće je da će biti u kombinaciji za duel sa Luksemburgom u utorak veče. Isto važi i za drugog člana Sokolova, Igora Vujačića.

Koliko je termin večitog derbija nezgodan po Stanojevića vidi se i po podatku da još ne može da računa na četvoricu mladih reprezentativaca. Golman Aleksandar Popović, štoper Svetozar Marković, krila Filip Stevanović i Denis Stojković su kod Ilije Stolice (za dva dana gostuju Estoniji), a reč je od dva najčešća bonusa u dosadašnjem toku prvenstva i jednim planiranim da bude siguran (pozajmljeni član Olimpijakosa).

Kad je izbor tima u pitanju, situaciju dodatno komplikuje saznanje da će Svetozar Marković, kad se vrati, praktično odraditi samo četiri treninga sa ekipom i verovatno biti starter kako bi omogućio povratak među stative Vladimir Stojkovića. A prethodni takmičarski izazov na klupskom planu talentovani štoper imao je još 18. jula u plej-ofu grčkog prvenstva.

Valja podsetiti da je Ivan Obradović poslednji meč, kad je seniorski fudbal u pitanju, odigrao pre godinu i po dana 3. decembra 2019. noseći dres Legije u Kupu Poljske, da Miloš Jojić nije igrao od 5. jula kad je namestio gol u pobedi Volfzbergera nad Rapidom, dok se projektovani starter u napadu Žan Kristof Bajbek poslednji put na terenu pojavio još pre izbijanja pandemije, 4. marta kad je igrao 40 minuta u Kupu Holandije za Utreht protiv Ajaksa.

Koliko je zahtevna misija pred Partizanom i Stanojevićem može se videti i po činjenici da će 163. večiti derbi biti prva prvenstvena utakmica kapitenu Vladimiru Stojkoviću posle četiri meseca koliko je prošlo od duela sa Spartakom u Subotici.


tagovi

Aleksandar StanojevićFK PartizanVečiti derbi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara