Foto: Reuters
Foto: Reuters

Napad donosi pobede, odbrana titule: Liverpulu trenutno ne funkcioniše ni jedno ni drugo

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.04.24. | 16:57

Kristal Palas slavio na Enfildu i ostavio Liverpul na trećoj poziciji

Više od godinu dana Enfild je bio neosvojiva tvrđava za timove širom Evrope, a onda su u razmaku od samo četiri dana fudbaleri Liverpula pretrpeli dva poraza. Posle Atalante, još jedan bolan udarac ekipi Jirgena Klopa zadao je Kristal Palas u 33. kolu Premijer lige - 1:0 (1:0).

Onaj u četvrtfinalu Lige Evrope bio je ubedljiviji, ali teško da boli isto kao današnji, jer posle njega Klopove šanse da se titulom oprosti od kluba postale su minimalne, pošto sada u leđa gleda i Mančester Sitiju i Arsenalu.

Izabrane vesti

Nebrojeno puta ćete u fudbalu čuti da napad donosi pobede, a odbrane titule, i ukoliko na kraju ne prođu prvi kroz cilj, u Liverpulu će slegnutih ramena moći da potvrde isto. Jer partijama koje u poslednje vreme pruža defanzivna linija Jirgena Klopa u poslednje vreme teško da bi se ponosio i tim iz borbe za opstanak. Naime, uključujući i gol kojim je Ebereči Eze doneo pobedu Kristal Palasu, Liverpul ih je od starta kalendarske godine na 13 prvenstvenih utakmica primio 15! Dakle, više od jednog u proseku po meču. Primera radi, Everton, koji strepi od ispadanja u Čempionšip primio je jedan manje.

Odbrana u kojoj Virdžil van Dajk usled brojnih povreda predstavlja jedinu konstantnu ove sezone postala je toliko ranjiva da je samo dva puta - protiv Notingem Foresta i Bornmuta - od početka 2024. godine uspela da sačuva mrežu u Premijer ligi. A, kada napad dugo ne uspeva da načne rivala, kada zakaže kao što je to posebno bio slučaj danas, sačuvati 'nulu' pozadi od ogrmnog je značaja za dalji tok utakmice i krajnji ishod meča. Međutim, Liverpul je već od 14. minuta bio primoran da juri rezultat, a zaostatak je vrlo lako mogao da bude i veći da Endrju Robertson sredinom prvog poluvremena nije intervencijom na gol-liniji sprečio pogodak Žan Filipa Matete, koji je umalo kaznio klizanje Van Dajka na sredini terena slično onom sa Stivenom Džerardom u glavnoj ulozi.

Daleko od toga da je odbrana ta koja nosi krivicu za današnji poraz. Jednostavno, malo šta u igri Liverpula funkcioniše u poslednje vreme. U napadu možda i manje nego u defanzivi. Otkako se oporavio od povrede i vratio na teren početkom marta, Mohamed Salah kao da nije isti igrač, a golova koje je individualnim kvalitetom umeo da izmisli kada ekipi ne ide više nema. Na poslednjih pet ligaških utakmica 'samo' dva gola od kojih jedan iz penala protiv Mančester Junajteda. Danas gotovo bezopasan, nevidljiv...

Ipak, prsti krivice navijači Liverpula još jednom će uperiti u Darvina Nunjeza. Pre četiri dana protiv Atalante je pri nerešenom rezultatu propustio šansu da Liverpulu donese prednost, danas je mogao da vrati svoj tim u život, ali je početkom drugog poluvremena sa tri metra šutirao pravo u Dina Hendersona...

Ranije bi ga u takvim situacijama etikete tragičara spasao Diogo Žota, i nadao se Jirgen Klop da će bi isti slučaj mogao da bude i danas te je nedugo posle pomenutog promašaja upravo umesto Urugvajca na teren poslao Portugalca. Međutim, ni Žota se nije proslavio. U 73. minutu je i sam imao kolosalnu priliku, koju mu je nesebično pospremio Dominik Soboslaj, ali je prvi gol Klopovog džokera posle dva meseca odsustva sprečio Džeferson Lerma, izblokiravši njegov šut pred golom. Bio je to period najbolje igre domaćeg tima, a samo tri minuta kasnije Kurtis Džons je u kontri izbio sam ispred Hendersona i promašio čitav gol.

Njega je ubrzo zamenio Harvi Eliot i u završnici i sam ozbiljno pripretio, ali je Henderson, bez ikakve sumnje najbolji igrač utakmice, još jednom odbranom opravdao taj epitet. Na kraju i prilika Salaha u nadoknadi, mnogi su i pored velike gužve loptu već videli u golu, no, nije dao Tarik Mičel.

PREMIJER LIGA – 33. KOLO

Subota

Njukasl - Totenhem 4:0 (2:0)

/Isak 30, 51, Gordon 32, Šer 87/

Brentford - Šefild Junajted 2:0 (0:0)

/Arblaster 64ag, Onjeka 90+3/

Barnli - Brajton 1:1 (0:0)

/Braunhil 74 - Murić 79ag/

Mančester Siti - Luton 5:1 (1:0)

/Hašioka 2ag, Kovačić 64, Haland 76pen, Doku 87, Gvardiol 90+3/

Notingem Forest - Vulverhempton 2:2 (1:1)

/Gibs-Vajt 45+1, Danilo 57 - Kunja 40, 62/

Bornmut - Mančester Junajted 2:2 (2:1)

/Solanki 16, Klajvert 36 - Fernandes 31, 65pen/

Nedelja

Liverpul - Kristal Palas 0:1 (0:1)

/Eze 14/

Vest Hem - Fulam 0:2 (0:1)

/Pereira 9, 72/

17.30: (1,35) Arsenal (5,30) Aston Vila (8,00)

Ponedeljak

21.00: (1,70) Čelsi (3,70) Everton (5,10)

***kvote su podložne promenama



tagovi

LiverpulPremijer ligaKristal Palas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara