Zizu sa suprugom
Zizu sa suprugom

Napad na Zidana podigao Evropu na noge, oglasio se Real Madrid, ministarka naredila predsedniku FFF da se izvini

Vreme čitanja: 3min | pon. 09.01.23. | 12:34

"U pitanju je sraman nedostatak poštovanja prema sportskoj legendi koji nas sve boli"...

Šta je bilo na pameti Noelu le Gretu kad je juče udario ni manje ni više nego na Zinedina Zidana, verovatno nikada nećemo saznati. U svakom slučaju, jutros kada se probudio, imao je šta da vidi prvi čovek francuskog fudbala - nadigla se cela zemlja i još pola Evrope da osudi njegovo brbljanje i stane u zaštitu legendarnog asa.

Baražna paljba po Le Gretu krenula je još sinoć, da bi tokom današnjeg dana dostigla vrhunac. 'Tukli' su ga i 'tuku' ga i dalje sa svih strana, do te mere da je verovatno zažalio što je ikada uzeo u usta Zizuovo ime.

Izabrane vesti

“Znam da se Zidan oduvek pominjao kao kandidat za selektora, ali nećemo da pričamo tu priču. Imao je mnogo ljudi koji su podržavali tu ideju, neki su jedva čekali da vide Dešanu leđa i požurili su sa tim", počeo je Le Gret, pa oštro nastavio: “Zidan kao selektor Brazila? Ne znam, niti me je briga, ali ne bi me iznenadilo. On radi ono što hoće, to nije moj posao. Nikada nismo pričali, niti sam razmišljao da zbog njega raskidam sa Dešanom. Neki novinari treba da se menjaju ili malo ulože u sebe, jer kada nemaju o čemu da pišu, oni pišu samo o tome kako će Zidan biti selektor. Da li me je Zidan zvao? Nije, niti bih mu se javio na telefon. Šta da mu kažem, da ide da traži posao? Pravite mu poseban program, pa neka nađe sebi posao“.

Na ove reči prvi se brecnuo Kilijan Mbape (“Zinedin Zidan je Francuska, tako se ne ponašaš prema legendi“), da bi se potom jedan za drugim 'protestnom notom' oglasili Juri Đorkaef, Frank Riberi, Đibril Sise, nekadašnji košarkaški reprezentativac Francuske Floran Pjetrus, pa NBA zvezda Njujork Niksa Evan Furnije...

Kao šlag na tortu došlo je i saopštenje Real Madrida:

"Real žali zbog nesrećnih izjava predsednika francuske fudbalske federacije (FFF) o jednoj od najvećih sportskih ikona u istoriji. Njegove reči ukazuju na nedostatak poštovanja prema ličnosti kojoj se dive širom sveta. Zbog toga očekujemo hitno izvinjenje. Zinedin Zidan, svetski i evropski šampion sa Francuskom i osvajač mnogih klupskih trofeja, predstavlja istinske vrednosti sporta i to je demonstrirao tokom igračke i trenerske karijere. Noel le Gret je ovakvim izjavama diskreditovao pre svega sebe".

U Francuskoj se tolika prašina podigla da je na kraju morala da interveniše i ministarka sporta:

"U pitanju je sraman nedostatak poštovanja prema sportskoj legendi koji nas sve boli. Predsednik prvog sportskog saveza u zemlji tako nešto nije smeo da izjavi", kazala je Ameli Udea Kastera, pozvavši usput Le Greta da se izvini.

A ovaj, očito svestan kakvu je buru prouzrokovao, nije imao kud:

"Želeo bih da izvinim za date primedbe što apsolutno ne održavaju moje generalno mišljenje o Zidanu kao igraču i treneru kakav je postao. Dao sam izjave koje nije trebalo da dam. Priznajem, bilo je neprijatnih reči, ali Zidan zna koliko ga cenim, kao i svi Francuzi".

Kapa dole čitavoj evropskoj javnosti na pravim reakcijama. Pa i Le Gretu, ako je zaista uvideo kakvu je glupost napravio i iskreno se izvinio.

Nama ostaje da se zapitamo da li je i u kojoj meri (ako jeste) u 'našoj maloj zajednici' bilo pravog odgovora kad smo bivali svedoci sličnih ataka na naše sportske legende...


tagovi

Zinedin ZidanNoel Le Gret

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara