Naser Al Kelaifi (Reuters)
Naser Al Kelaifi (Reuters)

Naser al Kelaifi zabrinut za evropski fudbal zbog Saudijaca

Vreme čitanja: 3min | uto. 10.10.23. | 15:53

Strepnja u UEFA od narednih poteza iz Saudijske Arabije

Možda vam naslov zvuči kao parodija ali to je zapravo trenutna realnost evropskog fudbala.

Nemački Bild danas donosi tekst sa insajderskim informacijama o situaciji u Evropi. U prvom planu je zabrinutost Nasera al Kelaifija, prvog čoveka Pari Sen Žermena, ali i predsednika Udruženja evropskih klubova (EKA). 

Izabrane vesti

Al Kelaifi je u evropski fudbal došao kao produžena ruka katarske kraljevske porodice kada su bogati Arapi 2011. kupili PSŽ i preko fudbala počeli da šire uticaj ali i da peru imidž zemlje koja je u mnogo navrata bila na meti kritika zbog kršenja ljudskih prava. Arapi su u PSŽ upumpali milijarde petro-dolara, kršili zakone, zaobilazili pravila i preplaćivali najveće zvezde svetskog fudbala poput Mesija, Embapea, Nejmara, Ibrahimovića... Monopolizirali su francuski fudbal ali im se još nije ostvarila ambicija da zagospodare evropskim fudbalom.

Al Kelaifi je bio jedan od najjačih saveznika UEFA i Aleksandra Čeferina kada je grupa velikih klubova predvođena Realom, Barselonom i Juventusom htela da napravi famoznu Superligu i praktično sruši evropski fudbalski sistem. Od tada je Al Kelaifijevo savezništvo nagrađeno sve većim uticajem u UEFA.

Bild navodi da je Katarac prethodnih dana zvao predstavnike najvećih klubova da ih upozori na pretnju iz Saudijske Arabije. Podsetimo, Saudijci su već kupili Njukasl, uložili milijarde u dovođenje velikih zvezda poput Ronalda, Nejmara ili Benzeme i ostalih zvezda u svoju ligu, a Zidojče cajtung je tvrdio da su upravo oni stajali iza (zasad) propalog pokušaja stvaranja Superlige. Kapital od šest milijardi evra za osnivanje takmičenja je tada zapravo obećala Saudijska Arabija a američka banka Džej Pi Morgan je tu samo bila posrednik.

Izgleda da Saudijci nisu odustali od ideje i zato je Al Kelaifi zabrinut. Navodno je saznao da Saudijska Arabija planira da zatraži članstvo u UEFA. Imamo slučajeve da većinski (Turska i Kazahstan) ili potpuno azijske zemlje (Izrael) igraju u evropskim takmičenjima. Saudijci se nadaju da će im ogromna finansijska moć pomoći da i oni postanu deo tog društva. Do sada je UEFA bila črvsta u stavu da to neće dozvoliti.

„To ne dolazi u obzir!“, rekao je generalni direktor Borusije Dortmund Hans Joakim Vacke.

Ali čvrst stav Nemaca ne mora da znači da je jedinstven. Ukoliko bi Saudijska Arabija zatražila ulazak u UEFA, o konačnom odgovoru bi odlučivalo telo sa 20 glasova. Nije teško zamisliti scenario u kojem bi godinama kasnije mogli da čitamo i slušamo o 11 kupljenih glasova za većinu...

A ako ih UEFA ne pusti da dođe, Saudijci imaju i plan B. Odnosno da odvedu Evropljane u Arabiju. Već su mnoga zvučna igračka i trenerska imena otišla, a potom bi na red došli klubovi koji bi zbog mnogo bogatijih nagrada mogli da pristanu na igranje Superlige sa saudijskim klubovima.

Bild piše da bi dodeljivanje „vajld karte“ jednom ili dva saudijska kluba za učešće u evropskoj ligi šampiona bilo „manje zlo“ od onoga što može da se desi. Razmišlja se da im se dodeli i organizacija Superkupa Evrope u novom formatu sa četiri kluba od 2025. godine. A kandidaturu za organizaciju Mundijala 2034. mnogi smatraju „svršenim poslom“ jer Arapi imaju ogroman uticaj na FIFA i njenog lidera Đanija Infantina.


tagovi

Naser Al KelaifiUEFAFIFA

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara