Miloš Ninković (©Reuters)
Miloš Ninković (©Reuters)

Nastavlja se A liga Australije: Ninkovićev Sidnej nezadrživo gazi ka odbrani krune

Vreme čitanja: 3min | pet. 17.07.20. | 08:01

Posle skoro četiri meseca zakotrljaće se lopta i na najmanjem kontinentu. Šampion blizu pol-pozicije pred plej-of

U većini zemalja u Evropi u toku je finiš sezone 2019/2020. Posle pandemija virusa korona fudbal se nastavlja i na najmanjem kontinentu i to posle skoro četiri meseca pauze. U petak kreće A liga Australije, najjači šampionat Kengura. Titulu od prošle sezone brani Sidnej za koji već pet godina igra Miloš Ninković, nekadašnji reprezentativac Srbije i bivši fudbaler Čukarikog, kijevskog Dinama, Evijana i Crvene zvezde. Iskusni vezista je glavna zvezda tima koji je trenutno ubedljivo prvi u prvenstvu Australije.

Svi timovi će odigrati 26 utakmica u prvom delu sezone, a onda sledi plej-of. Finalni meč za krunu predviđen je za 30. avgust. U doigravanje idu šest timova, s tim da najbolje dve ekipe pauziraju u prvoj rundi i čekaju polufinale, dok će timovi od treće do šeste pozicije da igraju četvrtfianale plej-ofa. Igra se samo po jedna utakmica u doigravanju.

Izabrane vesti

Sidnej je dominantan ove sezone. Doživeo je samo dva poraza za 20 kola i glavni je kandidat za odbranu krune. Prošle sezone je u finalu plej-ofa bio bolji od Perta posle boljeg izvođenja jedanaesteraca. Ekipa iz grada sa 4.000.000 stanovnika je bila šampion i 2017. godine posle penal ruleta, a gol odluke sa bele tačke protiv Melburn Viktorija delo je Ninkovića. Te sezone je nekadašnji miljenik Delija proglašen za najboljeg fudbalera Australije.

On je pre početka sezone potpisao novi dvogodišnji ugovor, pa će u ovom klubu verovatno i da završi bogatu karijeru. Ove sezone, srpski veteran koji ima 35 godina, postigao je pet golova na 18 utakmica, a imao je i dve asistencije. Prvi strelac tima je Englez Adam le Fondr koji je postigao 17 pogodaka, jedan manje najubojitijeg fudbalera šampionata, napadača Melburn Sitija, Džejmija Meklarena.

U petak (11.30) Sidnej na otvaranju nastavka sezone dočekuje Velington, jedinu ekipu sa Novog Zelanda koja igra najjači šampionat Australije. Gosti su u vrhu i trebalo bi da igraju u doigravanju za šampiona. U ovom prvenstvu ova dva tima su odigrali dve utakmice i na obe je došla kombinacija GG&3+. U Sidneju je bio 2:1 za domaćina, a u Velingtonu bez pobednika (2:2). Zanimljivo da je Sidnej u martu bio u krizi, da dve utakmice pred svojim navijačima nije slavio. Izgubio je sa 1:0 od gradskog rivala Vestern Sidneja, dok je sa Pertom odigrao bez pogodaka.

Osim poslednjeplasiranog Sentral Kousta ostale ekipe imaju šanse da se nađu u prvih šest i da se bore za titulu u šampionatu Australije. U proseku pada skoro tri gola po meču, pa možemo da kažemo da je jedan od efikasnijih prvenstava u svetu.

Osim Ninkovića, od srpskih fudbalera za Sentral Koust igra i nekadašnji fudbaler Vojvodine Milan Đurić koji je postigao četiri gola u ovom prvenstvu. U Australiji su ranije igrali Andrija Kaluđerović (Brizbejn i Velington) i Nebojša Marinković (Pert). Na najmanjem kontinentu su prethodnih godina kao treneri radili nekadašnji as Liverpula Robi Fauler i bivši fudbaler Bajerna iz Minhena Markus Babel.

AUSTRALIJA 1

Petak

11.30 (1,90) Sidnej (3,40) Velington (3,80)

Subota

09.00 (1,35) Pert (4,80) Sentral Koust (7,50)

Nedelja

11.30 (2,30) Brizbejn (3,30) Adelejd (2,90)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Miloš NinkovićSidnej FCSidnejAustralija 1Australija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara