Marko Perić u dresu reprezentacije Srbije (©MN PRESS)
Marko Perić u dresu reprezentacije Srbije (©MN PRESS)

Nastavlja se futsal prvenstvo, Zvezda prekida decenijsku dominaciju Ekonomca?

Vreme čitanja: 5min | pet. 07.02.20. | 10:05

Posle deset uzastopnih titula Kragujevčana, crveno-beli, predvođeni legendarnim Markom Perićem, na dobrom putu da preokrenu stvari

Oni koji su u prethodnih nekoliko godina bili prisutni na bilo kom UEFA ili FIFA seminaru svedoče da je prva tema na svakom od takvih okupljanja - razvoj futsala. Futsal je sport koji ima veliki broj pristalica, i veoma je popularan kako u svetu, tako i u Srbiji.

Posle veoma uspešnog nastupa srpske reprezentacije na kvalifikacionom turniru za učešće na Svetskom prvenstvu prošlog vikenda u Nišu gde je izboren baraž meč protiv Finske na raspored dolaze i utakmice u obe lige saveznog ranga u Srbiji.

Izabrane vesti

Prva futsal liga Srbije od ove sezone broji 10 klubova i sve više se čini da je odluka FSS da smanji broj klubova učesnika pun pogodak. Kvalitet je bolji nego prošlih godina, liga je ujednačenija i utakmice zanimljivije.

Prvak zimskog dela sezone je KMF Crvena zvezda koja je predvođena dugogodišnjim kapitenom srpske reprezentacije i možda najboljim igračem u istoriji ovog sporta u Srbiji Markom Perićem na dominantan način stigla do prvog mesta. Ekipa je dobro popunjena na svakoj poziciji, a imena poput Rnića, Kopanje, Petrova, Popovića obećavaju majstorije u novobeogradskoj Hali sportova „Ranko Žeravica“ gde beogradski crveno-beli igraju svoje utakmice kao domaćini. U zimskom prelaznom roku redove Beograđana je pojačao reprezentativni golman Jakov Vulić koji je pristigao iz Nove Pazove kao i dvojac iz Ekonomca Stojčevski i Marinković. S povećanim rosterom, koji predstavlja ujednačeni miks iskustva i mladosti, ekipa trenera Alilovića je najozbiljiji pretendent na titulu.

Sa šest bodova manje od prvoplasirane Crvene zvezde, i s ambicijom da se umešaju u borbu za titulu, svoju šansu čekaju Novi Pazar i Vintersport iz Niša. Pazarci su sačuvali ekipu koja je prošle godine igrala finale plej-ofa, i reprezentativcima Aleksiću i Mutavdžiću u zimskom prelaznom roku pridodali su još jednog majstora ove igre Veroljuba Tatabu Vukadinovića. Zajedno s odličnim igračima Hotom, Sadovićem i braćom Redžović streme ka što boljoj poziciji na tabeli i koraku više u odnosu na prošlu godinu.

KMF Wintersport iz Niša je najprijatnije iznenađenje jesenje polusezone, sa sedam pobeda i samo dva poraza dele drugo mesto s Pazarcima. U zimskom prelaznom roku doveden je tandem izuzetnih strelaca iz KMF Zemun Samo pravo Ramadani-Lekić, dok će se osetiti odlazak iz kluba možda i najboljeg igrača u prošloj polusezoni Nemanje Jovanovića.

Lekić i Ramadani (©KMF Winter Sport/Instagram)

Još jedna ekipa takođe ima ambicije da se umeša u sam vrh srpskog futsala je KMF FON iz Beograda i mi verujemo da je došlo vreme da se izabranici trenerskog para Surudžić–Pantelić umešaju u borbu za titulu. U zimskom prelaznom roku u klub su stigli stameni Mihić iz Konjarnika i Aleksandar Čvrga Pavlović iz Kalče. Takođe, veliko pojačanje za klub će sigurno biti povratak u takmičarski pogon već duže povređenih Krasnića i Cvetkovića. Uz igrače reprezentativnog kalibra Pešića, Majstorovića, Lazića, golmana Josimovića i kapitena Stankovića sam vrh tabele je krajnji cilj Studenata u ovoj sezoni.

Pavle Pešić (©KMF FON/Instagram)

Kalča iz Niša je zimski deo sezone završila na petom mestu sa 12 osvojenih bodova, ali je u ovom prelaznom roku ostala bez udarnog tandema Vukadinović (Novi Pazar) - Pavlović (FON), kao i Janjića, koji se vratio u Vranje. Najveća snaga, uz reprezentativca Ramića, jeste trener Cvetanović koji će uz pomoć talenata kojima nišavski okrug obiluje i ove sezone napasti plej-of Prve futsal lige Srbije.

Sa samo dva boda zaostatka za Kalčom mesto koje vodi u plej-of dele Vranje i Zemun Samo Pravo. Vranjanci su iskusna, tvrda ekipa koja teško prepušta bodove bilo kome ko dođe u Vranje. U zimskom prelaznom roku su ostali bez golmana Milenkovića i najboljeg strelca lide Nikole Dodića koji su se preselili u komšijski Zufo iz Bujanovca. Klub su pojačali makedonski reprezentativac Ivan Stojanovski i povratnici Janjić iz Kalče i golman Tasić, dok se na teren posle povrede vraća i legenda vranjanskog futsala Igor Stojanović Žike. Kad se na njih doda reprezentativac Trajković, jasno je das će biti dobrog futsala u Vranju.

S druge strane, i Zemunci imaju plan da napadnu plej-of. Povratnici u društvo najboljih su osvojili deset bodova u prvom delu prvenstva, pokazali pobedom protiv vicešampiona Novog Pazara da su ozbiljna ekipa i da pod dirigentskom palicom trenerskog para Gradić–Milenović imaju šta da traže u ovom rangu. U zimskom prelaznom roku klub su napustili Ramadani i Lekić (Vintersport, Niš) kao i golman Sekulić i iskusni Denić koji su prešli u komšiluk - u KMF Nova Pazova. Na golu će i dalje biti bivši reprezentativni golman Antonić, dok će se borbu za plej-of voditi provereni prvoligaški igrači Kalanović, Inajetović, Petronijević, Lazić, Đuričić, Mandić i kapiten Milosavljević. Klub su u zimkom prelaznom roku pojačali Nikola Stojanović (Ekonomac), Aleksandar Jeftić (Island) kao i veći broj mladih igrača iz U19 selekcije (koja je najozbiljniji kandidat za osvajanje titule u svojoj kategoriji na području FSB) predvođeni mladim reprezentativcem Srbije Aleksandrom Tomićem.

Inajetović i Mandić (KMF Zemun)

Šampion u poslednjih 11 godina Ekonomac iz Kragujevca je zimski deo sezone završio na osmom mestu i to sigurno nije zadovoljilo predsednika Dugalića kao ni navijače iz Kragujevca. U zimskom prelaznom roku klub su napustili Stojčevski i Marinković (Crvena zvezda) i mladi reprezentativac Milosavljević (Vesprem, Mađarska). Najveće pojačanje je Nemanja Jovanović (Vintersport) i sigurno je da će klub takvog renomea kakav je Ekonomac učiniti sve da ostane član prvoligaškog karavana.

Na začelju tabele se nalaze Jastrebac iz Blaca i finalista Kupa iz prošle godine Nova Pazova. Blačani su u zimskom prelaznom roku ostali bez Cvetanovića i Micića koji su otišli put Bujanovca, ali se u klub vratio možda i najbolji igrač koji je igrao u Jastrepcu Ivan Vuletić. Uvek puna hala u Blacu i dobar raspored obećavaju borbu do kraja, i da će se sve učiniti da se najbolji futsal i u sledećim godinama gleda u Blacu.

Fenjer u zimskom polusezoni sa samo jednom pobedom i tri osvojena boda drži prošlogišinji finalista kupa i vicešampion od pre dve godine Nova Pazova. Iskusna ekipa predvođena Živanovićem i Šošom se ne nalazi na mestu koje svojim kvalitetom zaslužuje. Najveći hendikep predstavlja odlazak reprezentativnog golmana Vulića u Crvenu zvezdu, ali će ga zameniti odlični Ivan Stojnić Lopi. U klub su došli i provereni igrači Sekulic i Denić (Zemun Samo Pravo), Brkić (Crvena zvezda), koji će uz iskusne Kukolja, Tepavčevića pojačati rotaciju i sve učiniti da poslednje mesto na tabeli prepuste nekom drugom.

RASPORED 10. KOLA

Petak
19.00 Ekonomac - Vranje
Subota
20.00 Zemun Samo pravo - FON
20.30 Vintersport - Nova Pazova
Nedelja
18.00 Novi Pazar - Kalča
19.00 C. zvezda - Jastrebac

NAPOMENA: Posle 18. kola, šest najbolje plasiranih ekipa ide u plej-of. Prvi i drugi idu direktno u polufinale, a u četvtfinalu igraju trećeplasirani sa šestoplasiranim i četvrtoplasirani sa petoplasiranim.

Piše: Đorđe Božanić


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara