Beronova strela potopila Megu na sekund do kraja!

Vreme čitanja: 5min | sub. 15.02.20. | 18:51

Crvena zvezda bila nadomak poraza, ali onda se ukazao najbolji Zvezdin šuter s dva ključna hica u finišu! Kendrik Peri promašio šut za pobedu u poslednjem napadu Mege

(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Niša)

Crvena zvezda je u finalu Kupa Radivoja Koraća zahvaljujući strašnom Biliju Beronu! Bili su crveno-beli nadomak poraza, ali onda se ukazao najbolji Zvezdin šuter sa dva hica u samom finišu koji su prelomili otpor Mega Bemaksa za konačnih 80:79! 

Izabrane vesti

Bilo je jako, jako gusto! Košarkaši Dejana Milojevića večeras su na teren istrčali željni da naprave veliko iznenađenje, veoma dugo su vodili protiv Zvezde, ali su crveno-beli na kraju bili nešto smireniji i ugrabili su pobedu u veoma neizvesnoj završnici. Gušće teško da je i moglo da bude, pošto je Bili Beron na samo sekund do kraja pogodio trojku vrednu finala Kupa Radivoja Koraća. Tim Dragana Šakote boriće se za trofej Žućkove levice protiv boljeg iz duela Partizana i FMP. 

Luka Ašćerić je na oko minut i po pred kraj odveo Megu na plus pet, da bi u narednom napadu Čarls Dženkins "poklonio" loptu momcima u ružičastim dresovima posle slabog izvođenja čeonog auta, što nisu uspeli da iskoriste da naprave veću razliku. Na drugoj stranu u šuterski trans upada Bili Beron koji pogađa prvu od dve trojke i produžava dramu koja je trajala do poslednjeg zvuka sirene. Mega ni naredni napad nije iskoristila, pa je Zvezda imala napad za produžetak ili pobedu. A onda je usledila nova trojka užarenog Berona i Zvezda je povela na bukvalno sekund do kraja!

Može se reći da je Zvezda ovu utakmicu prelomila nešto boljom igrom pod obručem, gde je nakon početnog "laganog sna" u prvoj četvrtini, uspela da iskontroliše skok, dođe do nekih važnih poena iz "druge šanse" i da tako ostvari pobedu vrednu plasmana u finale Kupa Radivoja Koraća. Najraspoloženiji su večeras bili Bili Beron i Kevin Panter, dok se za ostale ne može reći da su naročito blistali, uprkos trijumfu.

Mega je bila daleko bolja na šutu sa distance, gde su naročito dobri bili Nikola Mišković i Kendrik Peri, pogotovo tokom prve deonice, ali to ipak nije bilo dovoljno za trijumf protiv nešto agilnije Zvezde. U nastavku meča proradio je i Marko Simonović, te odlični Luka Cerovina, koji je radio veliki posao u odbrani. Videla se kod košarkaša Dejana Milojevića velika želja da dođu do pobede, zaista su se trudili i bacali na svaku loptu, a dosta dugo su i vodili.

Najefikasniji kod ekipe Crvene zvezde je na kraju bio odlični Kevin Panter sa 22 poena (7/12 za dva, 1/7 za tri, 5/5 sa penala), a pratio ga je upravo Bili Beron sa 18 poena. Na drugoj strani, blistao je Kendrik Peri sa 20 poena, te Marko Simonović, koji je ubacio 13 poena, ali je bio veoma aktivan u reketu, pa je došao do dabl-dabl učinka uz 11 uhvaćenih lopti.

Zvezda je utakmicu otvorila na veoma dobar način preko Bilija Berona, koji nije mogao da promaši u uvodnim minutima. Ređali su se poeni Amerikanca sa distance i poludistance, a Mega je uspevala da odgovori preko isto tako odličnog Nikole Miškovića, koji je postigao uvodnih osam poena tima u ružičastim dresovima. Odlično je tim Dejana Milojevića služio šut sa distance, pa je prilično lako održavao korak za crveno-belima.

Proradio je kod momaka u ružičasto-žutoj kombinaciji kasnije tokom deonice i Kendrik Peri, pa je Mega uspela da preuzme i vodstvo na ovom meču. Trojkom Luke Ašćerića, momci Dejana Milojevića otišli su na sedam poena prednosti na oko minut pred kraj deonice, kada je Dragan Šakota morao da reaguje i traži prvi minut odmora. Međutim, reakcija do kraja kvartala nije viđena, pa je Mega imala istu zalihu nakon deset minuta košarke – 24:17.

Uspela je Zvezda koliko-toliko da ograniči Megu na startu druge deonice, pa je trojkom Kevina Pantera prišla i na samo jedan posed zaostatka. Stao je Megu šut sa distance u drugih deset minuta, što su crveno-beli iskoristili i poenima iz reketa došli do preokreta. Tim Dragana Šakote nanizao je seriju od 17:3, te time naterao Dejana Milojevića da zatraži tajmaut, kako bi razmrdao svoju ekipu polovinom ove deonice.

Imala je Mega problema da dođe do poena, kako sa distance, tako i u reketu, ali na njihovu sreću, Zvezda nije iskoristila taj period nešto lošije igre da se odlepi na osetniju razliku. Umesto toga, do kraja četvrtine smo gledali konstantno kolebanje razlike između tri i sedam poena, koliko je ona iznosila na poluvremenu – 33:40.

Međutim, Mega je bila ta koja je daleko bolje otvorila treći kvartal i već za nepun minut je u potpunosti neutralisala prednost Zvezde sa poluvremena. Poenima Edina Atića sa linije za slobodna bacanja, tim Dejana Milojevića je automatski izjednačio rezultat (40:40). A kapiten Mege doveo je svoj tim u prednost trojkom samo koji minut kasnije – 45:42.

Izuzetno loše je igrala Zvezda na početku ovog kvartala. Bila je ovo preslikan početak druge deonice, ali u ogledalu. Mega je napravila seriju od 21:6 i tako došla do prilično ubedljive prednosti od osam poena. Ni tajmaut Dragana Šakote nije pomogao da se stvari barem malo poprave. Ipak, nekako je Zvezda uspela da se "sabere" na kraju treće deonice, pa da manjom serijom koju je zatvorio Džejms Gist priđe na dva poena iza rivala i tako nagovesti potpunu dramu u poslednjoj četvrtini – 60:58.

Ni početak druge deonice nije nam doneo razrešenje drame. Zapravo, sve samo još više zakuvavalo. Mega je nastavila da diktira ritam, konstantno je vodila, ali nije uspevala da prelomi meč u svoju korist, tako je i nakon dobrih pet minuta igre u poslednjoj deonici u "Čairu" na semaforu stajalo svega dva poena razlike (72:70).

Kako se utakmica bližila kraju, sve je bilo izvesnije da ćemo gledati veliku dramu. Luka Ašćerić je na minut i po do kraja doveo Megu na plus pet. Dženkins je potom poklonio loptu timu Dejana Milojevića, ovi to nisu iskoristili da naprave još veću razliku, pa je stigla kazna u vidu trojke Bilija Berona. I na 40 sekundi do kraja, imali smo pravu dramu. Mega nije iskoristila ni naredni napad, a Bili Beron je ponovo uradio "svoju" stvar. Pogodio je trojku u poslednjoj sekundi i doneo pobedu Zvezdi.


KUP RADIVOJA KORAĆA – POLUFINALE: Mega Bemaks – Crvena zvezda 79:80 (24:17, 9:23, 27:18, 19:22)

Dvorana: "Čair", Niš
Gledalaca: 4.000
Sudije: Milivoje Jovčić, Saša Maričić, Vladimir Jevtović

MEGA BEMAKS: Mišković 8, Peri 20, Atić 12, Ašćerić 10, Simonović 13, Marjanović 1, Cerovina 8, Tanasković 4, Šćekić, Mesiček 3
CRVENA ZVEZDA: Braun, Lazić, Beron 18, Simanić 2, Odžo 5, Panter 22, Davidovac 5, Dobrić, Gist 8, Jagodić-Kuridža 8, Dženkins 2, Štimac 10


Foto: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara