Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Navijači vatrometom budili protivničke igrače pred okršaj dva najpopularnija brazilska kluba u finalu kupa

Vreme čitanja: 4min | sre. 12.10.22. | 23:10

Vatrena uvertira prvog susreta u dvomeču između Korintijansa i Flamenga (četvrtak, 02.45)

Brazilija je glavni grad Brazila, ali zna se da su drugi centri ipak one prave prestonice – Sao Paulo i Rio de Žaneiro. Zato, ne čudi što svi okršaji fudbalskih timova iz ta dva grada izazivaju ogromnu pažnju u Južnoj Americi, pogotovo kada je na talonu trofej kao ulog. Tako će da bude i ove noći između srede i četvrtka, od 02.45 časova po srednjoevropskom vremenu, kada će u Sao Paulu Korintijans da dočeka Flamengo u prvom susretu finala Kupa Brazila.

U ovom takmičenju se od prve do poslednje runde igraju dvomeči. Svidelo se to nekome ili ne. Procenili su Brazilci da je tako najpoštenije, da svako ima priliku da pred svojim navijačima stekne prednost. Zahvaljujući podršci sa tribina Korintijans je i dogurao ovako daleko, pa izabranici Vitora Pereire imaju priliku da osvoje takmičenje u kojem su poslednji put zavladali još 2009. godine.

Izabrane vesti

Do sada je Korintijans eliminisao Portugesu iz Rio de Žaneira (ukupnih 3:1), Santos (4:1), Atletiko Gojanijense (4:3) i Fluminense (5:2). Protiv svake od tih ekipa je slavio na svom terenu i zahvaljujući tim pobedama je prolazio dalje.

Navijači Korintijansa su svoju ulogu shvatili ozbiljno, pa su tako noć uoči velikog finala rešili da odmognu protivniku koliko god je to moguće. Organizovali su se ispred hotela u kojem su odseli fudbaleri Flamenga i u tačno tri sata po lokalnom vremenu aktivirali veću količinu pirotehničkih sredstava. Oko pet minuta je „gorelo“ nebo zbog vatrometa, tišinu su parale eksplozije petardi, a sve u cilju kako bi se pokvario san igračima Flamenga.

Nije to prvi put da su pristalice Timaa uradile tako nešto. Pred susret ove dve ekipe početkom avgusta ove godine, u četvrtfinalu Kopa Libertadoresa, uradile su istu stvar. Tada međutim Flamengovim fudbalerima nije smetalo, slavili su na Neo Kimika areni sa 2:0 i naposletku prošli dalje. Eliminisali su potom i argentinski Velez, pa ih 29. oktobra čeka veliko finale sa Atletiko Paranaenseom.

Pre toga ćemo da dobijemo rasplet u Kupu Brazila, jer revanš meč finala u Rio de Žaneiru se igra kroz nedelju dana. Flamengo je do ovog dvomeča imao pakleno težak posao, pošto je posle niželigaša Aitosa (4:1) redom izbacivao aktuelnog prvaka Brazila Atletiko Mineiro (3:2), osvajača Kopa Sudamerikane Atletiko Paranaense (1:0) i Sao Paulo (3:2).

Pored pomenuta dva meča u Kopa Libertadoresu, Korintijans i Flamengo su ove godine odigrali jedan i u prvenstvu. Tamo je 10. jula velikan iz Sao Paula na svom terenu trijumfovao sa 1:0, zahvaljujući autogolu Rodineja početkom drugog poluvremena. Tačno za toliko je sada Korintijans bolji na tabeli Serije A, zauzima treće mesto sa 54 poena, dva više od četvrtoplasiranog Flamenga. Obe ekipe su praktično bez realne šanse da ugroze lidera Palmeiras, koji ima 67 bodova.

02.45: (3,30) Korintijans (3,00) Flamengo (2,25)

Ko god da osvoji Kup Brazila, to će mu biti četvrti trofej iz tog takmičenja. Korintijans je pre 2009. osvajao nacionalni kup još 1995. i 2002. godine, a Flamengo je bio najbolji 1990, 2006. i 2013. godine. Obe ekipe su još uvek daleko od najuspešnijeg kluba u tom takmičenju, Kruzeira, koji je osvojio šest puta trofej.

Zanimljivo, ovo je tek drugi put u istoriji da Korintijans i Flamengo igraju direktan meč za trofej. Prethodno su se sastali samo 1991. godine u Superkupu Brazila, Timao je tada slavio sa 1:0. Što se tiče Kupa Brazila, ovo će da im bude četvrti susret. Flamengo je bio bolji 1989. u četvrtfinalu sa 4:4, zahvaljujući golu u gostima, Korintijans je zatim 2018. godine slavio u polufinalu sa ukupnih 2:1, da bi već naredne sezone tim iz Rio de Žaneira servirao osvetu i prošao u četvrtfinale sa zbirnih 2:0.

Pred noćašnji meč Vitor Pereira raspolaže sa kompletnim timom. Bio je neizvestan samo nastup Kasija, kojem je oteklo stopalo pa je propustio utakmicu sa Atletiko Paranaenseom (2:1) za vikend. Ipak, oporavio se i normalno trenirao, pa će stajati među stativama.

Što se tiče Flamenga, Dorival Žunior ne može da računa na Rodriga Kaja, Pulgara i Bruna Enrikea zbog povreda, kao ni na Varelu, koji nije registrovan. Dodatna komplikacija je i stanje Gabrijela Barbose, koji se požalio na bol. Najbolji strelac crveno-crnih je do sada odigrao čak 58 utakmica ove sezone, postigao je 28 golova i zabeležio pet asistencija. Nije ni čudo što je došlo do zamora materijala…

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

KUP BRAZILA – FINALE (PRVI MEČ)

Četvrtak

02.45: (3,30) Korintijans (3,00) Flamengo (2,25)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kup BrazilaKorintijansFlamengo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara