Reprezentativci Kameruna (© AFP)
Reprezentativci Kameruna (© AFP)

Naviknuti na infarkt završnice: Kamerun je silan u napadu i računa na Tavambu

Vreme čitanja: 4min | pet. 01.04.22. | 20:23

Na ruševinama neuspeha na Kupu afričkih nacija, promenio selektora i otišao na Mundijal u četvrtom minutu nadoknade drugog produžetka

Dva rolerkostera u dva meseca. Tako se može opisati put Kameruna s početka 2022. Na Kupu afričkih nacija zaslužio je više nego što je dobio, da bi u kvalifikacijama za Prvenstvo sveta naplatio propuste sa turnira koji je organizovao i infarkt završnicom osigurao mesto među 32 najbolje reprezentacije sveta.

Sa velikim ambicijama Kamerunci su dočekali kontinentalni šampionat. Bili su domaćini, sjajno su ga otvorili, pucali na visok plasman i posle pobeda nad Burkinom Fasom i Etiopijom lako se plasirali u eliminacionu fazu, priuštivši remi sa Zelenortskim Ostrvima u poslednjem kolu takmičenja po grupama. Realativno lako su dobili Komorone u osmini finala (2:1), na narednoj stepenici savladali Gambiju koja je slovila za jedno od najprijatnijih iznenađenja takmičenja (2:0), a onda naleteli na moćni Egipat. I zakočili. U duelu dve najuspešnije afričke selekcije na Kupu nacija nije bilo golova ni u osnovnom delu utakmice, ni u produžecima, da bi prilikom izvođenja penala neprecizni bili Mukudi, Silki i Enži i tako su Faraoni otišli u finale u kome su kasnije izgubili sa bele tačke od Senegala.

Izabrane vesti

U meču za treće mesto na bizaran način savladana je Burkina Faso. I to tako što je Burkina vodila 3:0 do 49. minuta, onda su Anžeov špic Stefan Baoken i nekadašnji član Porta i Bešiktaša Vensan Abubakar (sad član Al Nasra) sa dva pogotka izborili produžetak da bi šutevima sa 11 metara domaćin slavio 5:3. Bronzana medalja je bila oko vrata, ali je uteha bila nedovoljna.

Posledica – očekivana. Posle tog turnira Fudbalski savez Kameruna je smenio selektora. Umesto Portugalca Antonija Konseisaa (na klupi proveo godinu i po dana) angažovan je legendani Rigobert Song. Bivšem defanzivcu Liverpula, Vest Hema i Galatasaraja to je bio povratak na klupu, pošto je pre četiri godine obavljao ulogu vršioca dužnosti. Ovoga puta pred njim je bio zahtevan posao, da u baražu sa Alžirom odvede državni tim u Dohu. Na ruševinama neuspeha na Kupu nacija trebalo je podići moral ekipe. Nekadašnji reprezentativac (137 utakmica) se snašao. Iako je poražen u prvom meču u Doali (strelac Islam Slimani), uzvratio je u revanšu, na neprijateljskoj teritoriji. Erik Maksimu Čupo Motan je doveo Nepobedive Lavove do prednosti u ranoj fazi susreta (22. minut), otišlo se u produžetke, tamo je Ahmed Tuba u 118. minutu poentirao za 1:1 i, činilo se, slavlje Alžira u Blidi, da bi Karl Toko Ekambi u četvrtom minutu nadoknade vremena drugog produžetka izrastao u junaka i trasirao put ka Kataru (2:1).

Centarfor Liona je jedna od uzdanica državnog tima, za koje vlada opšte mišljenje da je daleko snažniji u napadu, pošto može da računa na Abubakara, Čupa Motana, Klintona Enžija... A poseban šmek reprezentzaciji Kameruna daje Leandre Tavamba. Nekadašnji prvotimac Partizana se u novembru pred kraj mundijalskih kvalifikacija vratio u državni tim posle skoro četiri godine, Portugalac Konseisao ga nije uvrestio na spisak kandidata za Kup afričkih nacija, da bi ga Rigobert Song pozvao za odlučujuće mečeve sa Alžirom. Isplatilo se, Tavamba je odigrao 45 minuta prvog susreta i 111 revanša, pa se i špic Al Tavona iz Saudijske Arabije s pravom nada da će zaigrati na Mundijalu.

Tavamba protiv Alžira (© AFP)Tavamba protiv Alžira (© AFP)

Na njemu će Kamerun učestovati osmi put. Najbolji rezultat ostvario je u Italiji 1990. Tad je prošao grupu sa Rumunijom, Argentinom i Sovjetskim Savezom, u osmini finala posle produžetaka eliminisao Kolumbiju, da bi zastao tek na sledećoj stepenici pred Englezima. U preostalih šest pokušaja nijednom nije prošao prvi krug. U Rusiji nije učestvovao, a u Brazilu 2014. pretrpeo sva tri poraza od Meksika, Hrvatske i Brazila. Uz tek jedan gol.

DOBILI SMO PRIJATELJSKU PRE 12 GODINA

Samo jednom u istoriji sreli su se Srbija i Kamerun. Bilo je to pre 12 godina, kad se tim počivšeg selektora Radomira Antića spremao za Mundijal 2010. na kome su i Afrikanci učestvovali.

Prijateljski duel na stadionu Partizana trebalo je našoj reprezentaciji da posluži kao priprema za okršaj sa Ganom u Južnjoj Africi. Orlovi su u efikasnom meču slavili 4:3, golovima Miloša Krasića, Dejana Stankovića, Nenada Milijaša iz penala i Marka Pantelića, dok je dvostruki strelac za Kamerun bio Pjer Vebo, uz hitac Erika Maksima Čupo Motana. I dalje aktivnog.


POSLEDNJI SPISAK REPREZENTACIJE KAMERUNA

Golmani: Simon Omosola (Vita), Dejvis Epasi (OFI), Andre Onana (Ajaks);

Defanzivci: Dupleks Čamba (Sonderjiske), Harold Mudkudi (Sent Etjen), Mišel Engadu Engađi (Gent), Ambros Ojongo (Monpelje), Enco Ebos (Anže), Nuhu Tolo (Sijetl), Oliver Ebajzo (Filadelfija), Kolins Fai (Al Tai), Žan Šarl Kasteljeto (Nant);

Vezisti: Žan Onana (Bordo), Gael Ondua (Hanover), Samuel Guet (Mehelen), Pjer Kunde (Olimpijakos), Martin Hongla (Verona), Arno Đum (Apolon), Andre Frank Zambo Angisa (Napoli), Žando Fuks (Piterboro), Olivijer Nčam (Svonsi);

Napadači: Lendre Tavamba (Al Tavon), Kevin Soni (Asteras), Vensan Abubakar (Al Nasr), Karl Toko Ekambi (Lion), Erik Maksim Čupo Motan (Bajern), Igantisu Ganago (Lans), Mumi Engamaleu (Jang Bojs), Patien Vasu (Koton sport), Klinton Enži (Dinamo Moskva) i Stefan Baoke (Anže).


tagovi

Leandre TavambaLendre TavambaVensan Abubakarreprezentacija KamerunaMundijalKatar2022Svetsko prvenstvo 2022Svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara