Ne može se u Ligu šampiona sa igračima koji tek treba da stasaju

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.08.23. | 11:25

TSC inkasirao veliki novac od prodaje Ratkova, ali nije uložio u provereni kadar

Ostaće 15. avgust 2023. godine zlatnim slovima upisan u istoriju Bačke Topole, jer tada je TSC ugostio Bragu, tada je Liga šampiona stigla u maleno mesto na severu Srbije. Puno je utisaka među ljubiteljima fudbala, ali i analiza, kritika. Ruku na srce, retko ko je nakon ubedljive pobede portugalskog tima u prvom meču očekivao čudo, retki su se tek nadali da će Topolčani izvući barem remi, oni tvrdokorni su mislili da se može i do minimalne pobede. O prolazu dalje je retko ko maštao, jedino možda potajno uz dozu rezervisanosti.

Kada se sve sabere, pozitivan utisak je samo učešće, igra je razlog za brigu. Olako su Arsenalisti stizali do golova, pravili višak po boku, imali dosta prostora u kojem su kratkim kombinacijama matirali defanzivce Topolčana. U moru razmatranja može se pričati o formaciji, taktici, razlici u kvalitetu. Želeo je i strateg Topolčana, Žarko Lazetić, da se nadmeće sa portugalskim timom, izašao ofanzivno, hteo da vrši visoki presing. Menjao je taktiku tokom mečeva, u revanšu pokušao da sve ono pozitivno upakuje od starta.

Izabrane vesti

Iskočile su tu neke prepreke u vidu povreda Đakovca, Stojića, Veljka Ilića, te su ruke mladom strategu ostale vezane. Kontrolu na terenu i loptu u svojim nogama imali su fudbaleri vicešampiona Srbije samo kada je Braga to dozvolila, odnosno kada su se igrači portugalskog tima zadovoljili rezultatom. Na momente je u prvom meču uspeo tim iz Bačke Topole da preuzme inicijativu, ali samo u smislu da neutrališe napade protivnika, ne i da mu ugrozi gol.

LUKA ILIĆ JE MOŽDA IMAO ŽELJU DA OSTANE

Međutim, kako TSC uspeva u Mozzart Bet Superligi da ostavi dobar utisak i nadjača rivala, sabije ga u njegov kazneni prostor, u Ligi šampiona to zasad deluje nemoguće. Značajnu svotu novcu su inkasirali Topolčani prodajom Petra Ratkova, koji je bio jedinstvena prilika da klub zaradi. Sa druge strane, Luka Ilić je možda i imao želju da ostane, iznos za njegov otkup je iznosio dva miliona evra, poznato je i koliku platu ima u Troi, ali taj novac viceprvaci Srbije nisu želeli da izdvoje za magičnog ofanzivnog vezistu koji je blistao tokom prošle sezone. Zato su se uzdali u sopstveni provereni sistem, doveli mlade igrače koji tek treba da stasaju.

Nisu ni Crvena zvezda i Partizan naivni što dovode skupocene strance, proverene domaće igrače, ipak su godinama na evro-sceni. Naravno, ništa nije garant uspeha i pozitivnih rezultata, ali pogledajte samo prelazni rok u Ljutice Bogdana i u Bačkoj Topoli. Generalna proba pred start prvenstva je pokazala sve prednosti i mane u igri oba tima. Slavili su crveno-beli sa tri gola razlike, te bez obzira na rezultat pokazali da su kao ekipa ipak viši nivo. Bolje se pozicioniraju, manje se nećkaju sa loptom, umeju da isprate prostor, da pokriju protivnika, reakcija na oduzetu loptu je brža. Nije ni TSC bio bezopasan, ali je izostao rezultat.

Niko ne tvrdi da su Petar Stanić ili Miloš Pantović loši fudbaleri, daleko od toga. Pokazali su na domaćoj sceni svoj talenat, ali tek treba da sazrevaju kao igrači. Uzdao se klub iz Bačke Topole u svoj sistem, igrače dovodio da ga nadogradi, novajlije da uklopi. Jeste činjenica da tim sa severa Srbije poštuje sve finansijske obaveze, ima veliku akademiju, niz mlađih selekcija, i ništa nije problem ako su hteli samo da uživaju u Evropi. Žele li neki bolji rezultat, moraće kasa značajnije da se isprazni.

Čak i ako se klub unapred pomirio sa činjenicom da neće igrati Ligu šampiona, morali su da znaju da ih u Ligi Evrope čekaju možda i jači timovi od Brage. Već sutra će možda da se nadmeću sa Liverpulom, i da pokušaju da neutrališu Klopov „gegen-pres“. Trenutno, nažalost, to izgleda nestvarno.


tagovi

Žarko LazetićPetar StanićMiloš Pantović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara