Foto: Star Sport
Foto: Star Sport

Ne, nije slučajno što je Zvezda promašila 20 zicera kada nije smela

Vreme čitanja: 4min | ned. 10.03.24. | 14:52

Podatak za neverovati kada su uzmu u obzir mečevi protiv Partizana i Jang Bojsa

Samopouzdanje se stiče kontinuitetom kvalitetnih igara, a pobednički instikt velikim pobedama. Crvena zvezda u ovoj sezoni nije dobila nijedan od četiri najvažnija meča ove sezone. Dva protiv Jang Bojsa koja su mogla da joj donesu proleće u Evropi, a dva večita derbija su direktno odlučivala o prvom mestu u Mozzart Bet Superligi. Čista statisika kaže da je za tih 360 minuta igre (plus nadoknada) srpski šampion imao 19 velikih šansi i čak 88 udaraca ka protivničkom golu, a opšti utisak glasi da joj je nedostajao taj „kilerski instikt“ – odnosno sposobnost nokautira protivnika kada se nalazio u nokdaunu.

Statistički parametri, a i sam utisak, dodatno su bili izraženi u dva večita derbija u ovoj sezoni. Crvena zvezda je u obe utakmice konstatno napadala, postigla tri gola i promašila dvocifreni broj ozbiljnih šansi. Ipak, Partizan je pronalazio način da te promašaje kazni i osvoji četiri boda u međusobnim okršajima.

Izabrane vesti

Jang Bojs je na Marakani upravo iz inferiorne situacije na Marakani uspeo da dođe do preokreta, iskoristi pad igre i koncentracije crveno-belih, pa su domaći morali da jure prednost i stignu do izjednačenja u samom finišu utakmice. Ekipa Baraka Bahara nije uspela da iskoristi psihološki trenutak iz prvog dela utakmice i slomi protivnika onda kada je imala apsolutnu dominaciju na terenu.

Utakmica u Bernu je otovrena sa dve kolosalne šanse Šerifa Endijajea i prilikom Osmana Bukarija, ali je usledio kiks-gol domaćina iz prekida. Mnogo toga je mogao da promeni kontranapad Osmana Bukarija iz 25. minuta, kada je izašao sam ispred Antonija Račopija, ali nije pogodio, pa je Zvezda samo par minuta kasnije kažnjena posle još jednog loše branjenog prekida, posle čega je bilo nemoguće pojuriti neophodna tri boda za osvajanje trećeg mesta u grupi G elitnog takmičenja, iako su u drugom poluvremenu velike šanse propuštali In Bom Hvang i Jovan Mijatović.

Crvena zvezda u 171. večiti derbi ušla sa dva boda prednosti, ali je Igor Duljaj bio znatno bolje pripremljeniji od Baraka Bahara za taj meč. Crveno-beli su prvi gol primili onda kada su najviše napadali, posle poništenog gola Mijatovića i odličnih prilika Olajinke i Bukarija. Rodić je neoprezno startovao na Aranđela Stojkovića, a Nenad Minaković pokazao na belu tačku, sa koje je bio precizan Bibars Natho.

Crveno-beli su krenuli na sve ili ništa praktično već od starta drugog poluvremena, što je omogućilo domaćima brojne kontranapade, a jedan takav je golom u 66. minutu krunisao Mateus Saldanja. Bahar je u poslednjih 25 minuta utakmice poslao sve raspoložive napdačke snage na teren, što je izazvalo opštu opsadu gola Partizana. Prilike pred golom Aleksandra Jovanovića su se ređale kao na traci, a potom i nastavile nakon izjednačenja Endijajea u 70. minutu utakmice. Odličnu priliku je imao Kanga, Mijatoviću je zbog ofsajda poništen još jedan gol, a u osmom minutu nadoknade Aleksandar Katai je sa vrha peterca prebacio gol, pa je proslava jesenje titule u Humskoj mogla da počne.

Zvezdina publika se u finišu 172. večitog derbija hvatala za glavu posle brojnih situacija i promašaja njenih igrača pred golom Partizana, ali postoji sasvim opravdana škola mišljenja da je Crvena zvezda ključne prilike na putu ka željenoj pobedi nad ljutim rivalom prokockala pre svega u prvom poluvremenu.

Ideja Vladana Milojevića da sa pomeranjima u veznom redu napravi višak na levom boku, odakle je najčešće dejstvovao Mirko Ivanić, napravila je ogromnu prevagu u odnosu snaga na terenu, ali ne i po pitanju rezultata, s obzirom da su domaći igrači svojoj publici prezentovali pravu reviju promašaja.

Mnogo toga je moglo da bude rešeno već nakon dvadestak minuta igre, posle promašaja Marka Stamenića, Šerifa Endijajea i Osmana Bukarija, a onda kada se konačno zatresla Jovanovićeva mreža, zahvaljujući odličnoj reakciji Uroša Spajića, usledio je neobjašnjv pad domaćih igrača. Crno-beli su ubrzo kaznili loše dodavanje Srđana Mijailovića u finišu prvog dela igre, a potom i lošu reakciju Gelora Kange na početku drugog poluvremena i praktično iz prve dve velike šanse stigli do preokreta.

Zvezda je upravo u prvom poluvremenu demonstrirala nedostatak te „kilerske crte, a potom i u poslednjih 25 minuta utakmice, nakon izjednačujućeg gola Endijajea. Nakon isključenja Ksandera Kseverije usledila je totalna ofanziva domaćina, Bukari i Mimović su pogađali okvir gola, Jovanović je skidao uradce Đige i Bukarija, a izblokiran je i udarac Endijajea sa vrha peterca.

Zvezdu su promašaji u četiri najvažnije utakmice u dosadašnjem toku sezone skupo koštali. Oproštaj od Evrope je usledio još u novembru prošle godine, a sa druge strane izabran znatno teži put do odbrane šampionske titule. On što je činjenica, jeste da od dolaska Vladana Milojevića forma crveno-belih ide ozbiljnom uzlaznom putanjom, pa među navijačima Crvene zvezde, uprkost neverici nakon sinoćnog derbija, vlada optimizam u šampionskoj borbi pred sam finiš sezone.


tagovi

Barak BaharVladan MilojevićŠerif EndiajeOsman BukariHvan In Bom

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara