Gelor Kanga ©Star Sport
Gelor Kanga ©Star Sport

Ne znaš kako bez njega, a ne možeš sa njim - nagazna mina Gelor Kanga

Vreme čitanja: 4min | sre. 24.08.22. | 14:34

Gabonac podsetio na neke ranije gafove u crveno-belom dresu

Opravdano može da se priča o taktičkim odlukama, pogrešno tempiranoj formi i greškama koje je Crvena zvezda napravila u oba meča plej-ofa Lige šampiona protiv Makabija iz Haifa, kao i o nejasnom padu srpskog šampiona nakon vrlo dobrih 45 minuta fudbala u beogradskom revanšu. Ipak, jedan detalj je više nego jasno usmerio sinoćnu utakmicu u pogubnom smeru za ekipu Dejana Stankovića, a dogodio se upravo u trenutku stepena najveće euforije na stadionu Rajko Mitić, posle odbranjenog jedanaesterca Milana Borjana.

Crvena zvezda je u petom minutu nadoknade prvog dela igre krenula u furiozan kontranapad preko Gelora Kange, koji se u situaciji tri na dva odlučio na nerezonski potez, povukao je loptu u sredinu, umesto da kao iz katapulta na desnoj strani izbaci Osmana Bukarija. Zvezda je potom u rasponu od svega nekoliko sekundi, od sigurnog vođstva na poluvremenu i kontranapada koji je možda mogao da iznedri i treći gol u mreži Izraelaca, došla do situacije da primi gol sa 30 metara i u drugo poluvreme uđe fizički i emotivno potpuno ispražnjena. Potpuna konfuzija i neorganizovanost na terenu u drugom poluvremenu, koji su između ostalog bili prouzrokovani i izostankom upravo Kange na terenu, na kraju su rezultirali šokantnim autogolom Milana Pavkova u 90. minutu utakmice.

Izabrane vesti

Da nije bilo te nejasne odluke Zvezdinog veziste verovatno bi nastavak utakmice bio potupno drugačiji, baš kao i konačni epilog dvomeča, ali to je jednostavno Gelor Kanga. Igrač bez koga nije lako zamisliti igru Crvene zvezde, ali i neko sa kim se teško može izaći na kraj. To se između ostalog i na delu pokazalo u 53. minutu kada je Gabonac pred 50.000 svedoka na Marakani odlučio da ne pruži ruku Dejanu Stankoviću. I to nakon leta u kom mu je temperamentni strateg na poverenje dao celokupnu igru svog tima, a onda mu u najvažnijem meču u kvalifikacijama pružio prednost u odnosu na jednog od svojih najboljih igrača - Kingsa Kangve. Ipak, ne predstavlja nestašni vezista samo enigmu za Stankovića, već i za većinu trenera sa kojima je sarađivao u Crvenoj zvezdi.

Sa Gelorom Kangom ne postoji nekakva "zlatna sredina", Gabonac predstavlja pravu nagaznu minu na terenu, samo je pitanje ko će na nju prvi nagaziti. Ako to učini protivnik, onda mogu da se dogode trenuci za pamćenje poput onih protiv Krasnodara ili neke sjajne partije protiv Sparte na Marakani, Ludogoreca u Razgradu, Milana u Beogradu... A ukoliko kojim slučajem na tu minu nagazi njegov tim, onda se dogode momenti poput crvenog kartona na poluvremenu protiv Ludogoreca na Marakani u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona u sezoni 2016/2017. kada je trener bio Miodrag Božović, pa drugi žuti karton protiv Šerifa na Marakani u 57. minutu ili sinoćni detalj koji je meč sa Makabijem odveo u pogrešnom smeru. A pored svega toga bio je vrlo zapažen i protiv Šerifa, takođe i veoma dobar do finiša prvog poluvremena protiv Makabija. Ipak, imao je žuti karton, što je verovatno i ubrzalo Stankovićevu odluku da ga ranije izvede sa terena, a onda je usledila neprimerena reakcija. Crvena zvezda je bez njega ostala bez ideje u igri, a ubrzo i bez snage, pa je situacija postajala na terenu iz minuta u minut postajala sve teža.

Da se to dogodilo nekom drugom igraču, možda bi reakcija i trenera i navijača bila mnogo burnija, ovako su svi nekako reagovali bez mnogo čuđenja: "Pa, to je Gelor Kanga". Znao je Gabonac da napravi slične ispade i ranije, pa je tako bio pod kaznom tokom kratkog mandata Boška Đorovskog zbog kršenja klupske discipline, kasnije je odbio da pruži ruku Vladanu Milojeviću na Emirejtsu, a prvi ozbiljniji gaf u saradnji sa Dejanom Stankovićem imao je u poslednjem kolu grupne faze Lige Evrope iz sezone 2020/2021. protiv Libereca. Mladi stručnjak ga je početkom leta 2021. godine čak i otpisao, ali ga je kasnije vratio i od njega napravio jednog od najboljih igrača prethodne sezone.

Ipak, nepredvedivi temperament je očigledno tinjao u vezisti crveno-belih, a onda proključao kada je video da se njegov broj nalazi na tabli koju je podigao četvrti sudija početkom drugog poluvremena.

Opšti utisak pre dvomeča sa Makabijem bio je da se Kanga vrlo dobro snašao u ulozi glavnog organizatora Zvezdine igre, pa je u ovom trenutku teško zamisliti ga u nekakvoj sporednoj ulozi u crveno-belom dresu. Ipak, upravo su okršaji sa Izraelcima jasno pokazali da Zvezda teško može bez klasične šestice da izađe na kraj sa ozbiljnijim evropskim ekipama, pa je realnije da se Stanković za predstojeće mečeve u grupnoj fazi Lige Evrope odluči za formaciju sa klasičnim defanzivnim veznim igračem poput Slavoljuba Srnića ili Sekua Sanoga. U toj situaciji višak bi ponovo postala jedna osmica, a to su pored Kange još nedodriljivi Mirko Ivanić i Kings Kangva.

U slučaju da poverenje ponovo dobije Kanga, onda to mora da povlači i spremnost da se istrpe i sve njegove potencijalne bubice. Ukoliko ih ne bude onda izvesno dobijate jednog od najboljih igrača na terenu. Ako kojim slučajem "prorade" ulazite u rizik da stvari ponovo krenu naopako po vaš tim.


tagovi

Gelor KangaDejan StankovićVladan MilojevićMiodrag BožovićBoško Đurovski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara