Karnevalski ambijent u Napulju (© Reuters)
Karnevalski ambijent u Napulju (© Reuters)

Ne znate šta ste propustili treći put

Vreme čitanja: 6min | ned. 30.04.23. | 09:27

Ovo nije kruna, nego početak nove ere

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Transparent sa natpisom „Ne znate šta ste propustili“, premijerno okačen na napuljuskom gradskom groblju Pođoreale, kad je Napoli osvojio prvi skudeto bio je nekoliko puta repriziran na raznim svetskim meridijanima, poslednji put u Argentini, pre nekoliko meseci kada su Gaučosi osvojili Mundijal posle 36 godina. Slučajno ili ne, i treći skudeto Napolija dolazi posle krunisanja Argentine kao planetarnog šampiona, baš kao tri i po decenije ranije. I to nije sve, danas je 30. аpril, a poslednji skudeto je stigao 29. aprila pobedom nad Lacijom (1:0) i upravo rezultat meča Lacija sa Interom koji se igra u vreme ručka može da otvori „festu“ na ulicama nekadašnje prestonice Dve Sicilije. 

Izabrane vesti

Polemike oko pomeranja satnice odigravanja meča sa Salernitanom iz bezbednosnih razloga, kao i zabrane upotrebe pirotehničkih sredstava i pravljenja računa bez krčmara – da bi Napoli postao šampion Italije i formalno neophodno je da Lacio izgubi od Intera - nisu poremetili atmosferu u gradu ispod Vezuva. Štaviše, sve je vrelija. Čak i ako skudeto ne dođe ove večeri, fešta će biti samo odložena za koji dan.

U Napulj su prethodnih dana došli na desetine hiljada ljudi iz celog sveta, procenjuje se da na celoj planeti ima više od 80.000.000 tifoza Napolija. Među njima ima vatrenih navijača Azura koji su dočekali skudeto posle 33 godine, ali još više onih koji žele da vide slavlje o kojem se pre predaju bajke već nekoliko decenija. Napolitanci se već više od jednog veka sele po svetu, predstavljaju uz Sicilijance, najbrojniju isljeničku italijansku podgrupu. Danas gotovo da nema kutka na planeti gde ih nema, zajedno sa njihovom nenadmašnom gastronomijom, muzikom i dobrim raspoloženjem. 

Treći skudeto (© Reuters)Treći skudeto (© Reuters)

Koliko je atmosfera naelektrisana u Napuljskom zalivu govori podatak da je Lučano Spaleti morao da odustane od uobičajenog mini karantina pred meč na domaćem terenu u hotelu na samoj napuljskoj rivi. Struktura je popunjena do poslednjeg mesta već nedeljama i Osimen i drugovi će provesti noć pred meč u krugu porodice.

Prefekt grada Napolija Klaudio Paloma i njegovi saradnici su pomno proučavali snimke i izveštaje sa slavlja pre 36 i 33 godine kako bi što bolje organizovali grada za „ludnicu“ koja će nastati. Zabrana upotrebe vatrometa će teško biti ispoštovana budući da je Napulj neformalna prestonica pirotehničkih sredstava, ali su ostale mere, od pretvaranja čitavog centra grada u pešačku zonu, na desetine hiljada policajaca u uniformama i u civilu, video nadzor svih ključnih mesta okupljanja i niz drugih mera fundamentalne da se izbegne pretvaranje velikog slavlja u masovne probleme.

Postoji jedna bitna razlika kada je u pitanju Napolijev skudeto, ali i šampionska titula Argentine. Svetska titula prvaka Albiseleste iz 1986. u Meksiku i prvi šampionski naslov Azura imali su isti potpis: Diego Armando Maradona. Sveža titula selekcije Gaučosa i dolazeći skudeto Napolija, i pored prisustva serije vrhunskih fudbalera, nisu plod pojedinačnog talenta nijednog igrača, uz svo dužno poštovanje Leu Mesiju ili Viktoru Osimenu ili Hviči Kvaracheliji: obe titule su plod timskog rada, delovanja i igre na terenu. Snaga Argentine, prvaka sveta, i moć Napolija novopečenog šampiona Italije se ogleda u timskoj igri, a ne u pojedinačnim čarolijama, što ne znači da ih nije bilo, naprotiv, ali one nisu imale uticaj kao Maradonine zlatne godine u drugoj polovini osamdesetih prošlog veka.

Kao što je Skalonijeva Argentina bila antiteza Biljardovih Gaučosa predvođena Maradonom, tako je i Napoli Lučana Spaletija potpuno suprotna priča sa Bjankinijevim i Bigonovim Azurima iz 1987, odnosno 1990. Nema sumnje da će u istoriji ostati upamćeni uspesi Argentine i Napolija po Maradoni a ne po trenerima ili drugim saigračima, baš kao što će dva velika dostignuća nositi dubok pečat dvojice stručnjaka, Spaletija i Skalonija.

Naravno, daleko od toga da u Spaletijevom Napoliju ili Skalonijevoj Argentini nema velikih asova, ali su oni, čak i Leo Mesi, ostali u senci kolektiva, potvrđujući nepisano pravilo da je fudbal kolektivna igra u kojoj su pojedinci važni šrafovi svakako, ali ne i presudni. Prethodno rečeno je važilo za sve osim za jednog i neponovljivog, Maradonu.

I neće proći ni ovaj treći skudeto bez Maradoninog potpisa. Kult Maradone je u Napulj postao toliko jak i raširen da se može, bez preterivanja, porediti sa Svetim Đenarom, zaštitnikom grada. Maradonin prerani odlazak sa životne scene je od prvog momenta bio vezivan za uzlet Napolija i pomoć koja dolazi sa neprevodivih visina. Iznad glava cele ekipe, od trenera Spaletija, koji je sam često prizivao u pomoć Dijegov duh, preko kapitena Di Lorenca i stuba odbrane Kima do Osimena i Kvarchelije, lebde će lik Maradone, kao svetog zaštitnika.

Kada se sve slegne i hladne glave analizira trijumfalni hod Napolija u ovoj sezoni u Seriji A sve nas vodi početku priprema Azura u Dimaru, u jedan četvrtak popodne pred prvi prijateljski meč sa nižerazrednim timom iz Trentina-Alto Adiđe, kada je predsednik kluba Aurelio De Laurentis prelomio i podvukao crtu ispod imena Lorenca Insinjea i Drista Mertensa. Istovremeno, Kalidu Kulibali je obavljao prve lekarske preglede u Čelsiju. Niko tad nije verovao u skudeto, čak ni Lučano Spaleti koji je davao poprilično rezignirane ili zagonetne odgovore o šansama da Napoli uđe u trku za skudeto. Polusmena generacija, smanjivanje troškova za plate i dovođenje adekvatnih pojačanja, uz malo sreće, bez koje nema nijednog uspeha, postali su remek-delo trojke De Laurentis-Spaleti-Đuntoli. Nešto što će se proučavati na fudbalskim akademijama širom Evrope.

Rekli smo da ovaj skudeto nema izdvojeni potpis pojedinca koji sjaji jače od drugih i da je kolektiv bio taj presudni element, ipak vredi naglasiti da je Lučano Spaleti konstruisao tim koji smo svi naučili napamet, uključujući i dvе - tri klasične zamene: Meret - Di Lorenco, Rahmani, Kim, Olivera (Mario Rui) - Angisa, Lobotka, Zjelinski - Lozano (Politano), Osimen, Kvarachelija.

Šal koji konačno ima značenje (© Reuters)Šal koji konačno ima značenje (© Reuters)

Meret je preporođen u ovoj sezoni, od čuvara mreže sa voznom kartom za Speciju postao je prvak Italije. Di Lorenco je postao kapiten za uzor, Kim jedno od najprijatnijih iznenađenja, Rahmani doživeo renesansu sa Spaletijem, baš kao i Mario Rui, Angisa i Zjelinski drugu mladost, a Lobotka je gotovo savršena inovacija toskanskog stručnjaka koji je transformisao Slovaka upravo u ono što je u njemu video Đuntoli. Osimen je stasao u jednog od najboljih i najskupljih igrača na svetu, o Kvaracheliji će se tek pisati bajke i hvalospevi, a Lozano i Politano su bili vodonoše kakve nije lako naći.

De Laurentis i Spaleti već misle na sledeću sezonu i pripremaju teren kako da ublaže efekte od eventualnih bolnih odlazaka, pre svih Viktora Osimena i Kim Minjaea. Nije rečeno da će Nigerijac i reprezentativac Južne Koreje dići sidro, ali je neophodno napraviti strategiju kako da se zadrži kostur tima i po mogućstvu i Osi i Kim. Ideja za Osimena je da mu se produži ugovor (ističe u leto 2025) na još godinu dana kako bi mogao da ostane i odigra još jednu Ligu šampiona u dresu Napolija i zatim da odluči gde će. Oko Kima je još složenija situacija zbog njegove raskidne klauzule koja nije toliko visoka, oko 50.000.000 evra, i sve je u rukama igrača.

Predsednika Napolija brine najviše sve jača senka Juventusa koja se nadvila nad Kristijanom Đuntolijem pošto Stara dama vidi u sportskom direktoru Napolija pravu ličnost za novo lansiranje Bjankonera posle tri razočaravajuće sezone. Đuntoli ima ugovor sa Napolijem do 2024, ali plata od 1.400.000 evra nije nepremostiva prepreka za Juventus, naprotiv. Upravo zbog toga De Laurentis je već pronašao alternativu. Ako Đuntoli ode na njegovo mesto dolazi Pjetro Akardi iz Empolija. Akardi je jedan od najperspektivnijih mladih sportskih direktora. U poslednjih par godina je od toskanskog kluba napravio mali rudnik talenata i to nije promaklo oštrom oku De Laurentisa koji ga već duže vreme prati.

U Napulju su spremni za lude noći koje će trajati mesecima, štaviše čitavo leto, ali i sa fiksiranom idejom: ovo nije kruna, ovo nije izuzetak, ovo je početak nove ere u kojoj se više neće čekati decenijama na novi skudeto.

SERIJA A - 32. KOLO

Petak

Leče - Udineze 1:0 (0:0)

/Strefeca 62pen/

Specija - Monca 0:2 (0:1)

/Ćurija 21, Augusto 90+3/

Subota

Roma - Milan 1:1 (0:0)

/Ejbraham 90+4 - Salemakers 90+7/

Torino - Atalanta 1:2 (0:1)

/Sanabrija 75 - Zapakosta 34, Zapata 88/

Nedelja

12.30: (1,85) Inter (3,50) Lacio (4,40)

15.00: (1,25) Napoli (6,50) Salernitana (14,0)

15.00: (3,25) Kremoneze (3,25) Verona (2,45)

15.00: (1,80) Sasuolo (3,60) Empoli (4,60)

18.00: (1,35) Fjorentina (5,50) Sampdorija (10,0)

20.45: (3,50) Bolonja (3,25) Juventus (2,30)




tagovi

NapoliAurelio De LaurentisDe LaurentisSerija AViktor OsimenHviča Kvarachelija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara