Aleksandar Stanojević (©Starsport)
Aleksandar Stanojević (©Starsport)

Neću inat, ljutnju ili srdžbu, ali hoću ponos: Jedna utakmica ne menja mišljenje o sezoni

Vreme čitanja: 4min | sre. 25.05.22. | 14:26

Povrede Natha i Rikarda brinu Stanojevića, trener Partizana razmišlja da ne vežba penale

Sve navodi na oproštaj. Nije rekao, ali je Aleksandar Stanojević u obraćanju javnosti tokom srede iza podneva delovao kao čovek koji će u četvrtak od 18 časova poslednji put sedeti na klupi Partizana. Bar u drugom mandatu.

Razočaran ishodom borbe za titulu, stanjem u srpskom fudbalu i nekim dešavanjima u klubu, aktuleni trener će verovatno posle utakmice sa Crvenom zvezdom okončati misiju u Humskoj. Bez obzira na ishod finala Kupa Srbije.

Izabrane vesti

Ne bih sad o tome, malo je neprofesionalno pričati o nekim stvarima. Jedna utakmica meni ništa ne znači. U redu, znači što se sastaju večiti, ali u razmišljanju analiziramo celu sezonu. Vrlo dobro znate šte je meni kao treneru prioritet. To je suština“, vešto je izbegao Stanojević odgovor na pitanje da li je prelomio, iako se čini da jeste.

Njegova sve izvesnija poslednja utakmica može da odredi i status pojedinih igrača. Pogotovo nekih koji nisu potpisali nove ugovore, a saradnja im se završava po okončanju duela sa crveno-belima.

Sve može da utiče. Derbi može da te podigne ili spusti. U Partizanu je svaki dan tako, naročito pred susret sa Zvezdom. Nekim igračima cela sezona određuje status. Znate da sam odgovoran i vodim se činjenicama, u odnosu na to donosimo odluke o budućnosti svih nas. Uključujući i mene“.

Pre zvanične objave čeka ga poslednja takmičarska obaveza. Na talonu je pehar. Možda manje važan u poređenju za šampionskim, ali u situaciji kad prethodne dve godine Parni valjak ništa nije uneo u trofejnu salu – značajan.

Srećni smo i ponosni što ćemo predstavljati klub u velikom spektaklu. Nadamo se dobrim stvarima, bićemo u mogućnosti da osvojimo trofej“, dodao je Stanojević pred Partizanovo osmo uzastopno finale Kupa Srbije. "Prva pomisao je da kup ne može da bude nikakva utešna nagrada, niti da spasava sezonu. Kad se završi cenićemo da li je bila uspešna ili ne. Jedna utakmica ne može da promeni mišljenje. A ja prvi, kao najodgovorniji za tim, kazaću šta je bilo dobro, šta nije. Onda mediji i navijači. Odigrali smo skoro 60 mečeva i nije u redu da sezonu vezujemo samo za ishod jednog. Niti želim da posle pričam: "Da, da, osvojili smo kup“.

Zasmetao je treneru Partizana ishod žreba na osnovu kojeg će se finale treći put u poslednje četiri sezone igrati na stadionu „Rajko Mitić“.

Trofej je trofej, bilo gde da se osvoji. Otkako sam ovde, od sedam utakmica sa Zvezdom ovo će biti peta tamo. Da li sticajem srećnih ili nesrećnih okolnositi, ali je činjenica da je na njihovom stadionu teže. Prirodno...

A crno-beli već pet mečeva na Marakani nisu dali gol.

Imali smo šanse, nisu poentirali iz situacija koje smo morali da pretvorimo u pogotke. Niti nam to pravi pritisak, niti nam daje inat. Da bi pobedio i osvojio nešto moraš da postigneš gol. Teško da igrački možemo jedni druge da iznenadimo. Možda nekim prekidom. Ostalo – ne. Dobro smo se upoznali, samo eventualno može da bude neka taktička promena“.

Postoji mišljenje, duboko ukorenjeno u svetu sporta, da se utakmice kakva je na programu u čertvrtak dobijaju glavom, da je psiha važnija od umeća na terenu.

Nije prijatno kad u dugoj borbi ostanete bez titule, da se ne vraćam 100. put na to, međutim, igrači ne moraju da pokažu inat, ljutnju ili srdžbu, već – ponos. Prkos, što nose dres ovakvog kluba. Ništa drugo ne tražimo. Ne bih voleo da uđemo u finale sa negativnom agresijom, nego da budemo ponosni što smo deo istorije, a ne postoji nikakav drugačiji pritisak u odnosu na prethodne mečeve. Kad nosite ovaj grb, kad ste deo Partizana, ne smete ni da pomislite da nemate energiju. Niti želim sebe da stavljam iznad kluba, ali videli ste koliko nam znači i pobeda pre neki dan protiv Radničkog, iako je Zvezda već vodila“, dodao je Aleksandar Stanojević.

PROBLEMI SU NATHO I RIKARDO, BONUSI NISU

Stručni štab Partzana još nije načisto kojim fudbalerima da pokloni poverenje. Razlog je nejasna situacija oko dvojice stranaca: Rikarda Gomeša i Bibarsa Nartha.

Rikardo u utorak nije trenirao, što nas je zabrinulo, ali se nadamo da će biti u redu. Natho još nije radio sa ekipom od povrede na meču sa Voždovcem. Neću skroz da prepišem sastav za prethodni meč sa Zvezdom, zavisi od situacije sa njima dvojicom. Što se Natha tiče, ne znate da li da počne, pa da kaže kako ne može u 20. minutu ili šta će biti ako uđe, pa odmah izađe. Nismo prelomili, pričaćemo i sa njim i sa lekarima“.

Pitanje je da li će se Stanojević osloniti na nekog mladog igrača od starta, iako njihovo učešće u kup utakmicama od početka nije obavezno.

Ne znači da neće početi. Prošli derbi u kupu krenuo je Jović. Imamo mogućnost da ne počnu, ali Marković je podigao formu, Menig u kontinuitetu igra dobro, zadovoljan sam izdanjima Terzića i Jovića, ali formacija zavisi i od Natha i Rikarda“.

RAZMIŠLJAM DA NE VEŽBAMO PENALE

Poslednja dva finala Kupa Srbije rešena su šutevima sa bele tačke. Oba puta Partizan je poražen, od Vojvodine i Crvene zvezde. Hoće li treća biti sreća, ako uopšte stigne do penala?

Uzimamo sve opcije, ali ih nismo vežbali, jer smo dosta puta dosad probali, imali dosta utakmica u različitim takmičenjima i, pravo da vam kažem, razmišljam da ih ne vežbamo. Tačno znamo kako ko šutira, imamo strategiju, na sve smo spremni“, zaključio je Stanojević i rekao kako ne veruje da će Milan Borjan šutirati sa Zvezdu, kao što je to uradio u poslednjem kolu plej-ofa.


tagovi

Aleksandar StanojevićKup SrbijeFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara