Nedelja u Seriji A: Inter i Inzagi moraju da ruše prokletstvo Napulja da bi ostali na prvom mestu

Vreme čitanja: 7min | ned. 03.12.23. | 14:03

Nerazuri protiv tradicije na Maradoni

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Inter je samo jednom u prethodnih 16 godina pobedio Napoli na gostovanju, Simone Inzagi nikada u svojoj trenerskoj karijeri nije odneo sva tri boda iz Napulja i da bi zadržali prvo mesto na tabeli u Seriji A moraju da sruše prokletstvo na “Maradoni”. Žoze Morinjo je doveo do ključanja atmosferu pred meč Sasuolo - Roma frontalnim i preventivnim napadom na mladog sudiju Marčenara i kapitena Sasuola Berardija. Đalorosi su u ovoj sezoni samo jednom pobedili na gostovanju dok Sasuolo posle trijumfa nad Juveom ne zna za pobedu u Ređo Emiliji.

Izabrane vesti

NAPOLI - INTER (20.45)

Juventus je stavio veliki pritisak na Inter pobedom nad Moncom, ali i još veći na Napoli, pretvoriviši večerašnji duel Azura i Nerazura u poslednji voz za tim iz Napulja da se uključi u trku za skudeto. Uz to, pobeda Milana nad Frozinoneom je još više senzibilizovala poziciju Napolija koji rizikuje da bude usisan u trku za četvrto mesto.

Predsednik Napolija Aurelio de Laurentis shvata ozbiljnost situacije i pokušao je juče da podigne moral svojim trupama najavljujući produžetak ugovora sa Viktorom Osimenom do 2027. godine. Ostana Osimena na duži rok u Napulju je ubrizgao novu injekciju samopuzdanja i adrenalina među izabranike Valtera Macarija, tim pre što će Nigerijac, prvi put posle povrede, predvoditi napad Napolija od početka meča.

Simone Inzagi se do poslednjeg momenta nadao čudu i oporavku Alesandra Bastonija. Nije se dogodilo, italijanski reprezentativac će se vratiti u igrački pogon za meč sa Udinezeom. Ipak, Inzagi ima razloga za poluosmehe jer se oporavio Damfris što znači da će Darmjan moći da zauzme svoje mesto u odbrani pored De Fraja i Ačerbija.

Valter Macari ima velike probleme u odbrani. Ne samo zato što je to najslabiji deo tima, već i zbog odsustva čak trojice četrvorice bekova, Marija Ruija, Olivere i Zanolija. Macari razmišlja da li da igra sa Huanom Žesusom u ulozi levog beka ili da pomeri na tu poziciju Natana a da mladog Ostigarda pozicionira pored Rahmanija kao centralnog beka.

Inter i Napoli su bili na gostovanjima na Iberijskom poluostrvu tokom nedelje u Ligi šampiona. Nerazuri su odmorili sve startere, osim Ačerbija, dok je Napoli u Madridu igrao u najjačem mogućem sastavu imajući u vidu da Osimen nije ima još uvek svih 90 minuta autonomije u nogama.

Fabio Kapelo smatra da će se odlučujući duel voditi na desnom boku gledajući iz perspektive domaćina, odnosno između Di Lorenca i Dimarka. Po mišljenju don Fabija ko bude izašao kao pobednik u tom duelu usmeriće ishod meča u korist svog tima. Kapelo ističe da su i Di Lorenco i Dimarko mnogo bolji u ofanzivnoj nego u defanzivnoj fazi i da će upravo njihov kapacitet da se žrtvuju i kada njihov tim ne bude imao loptu u posedu biti determinantan. Na distanci će baciti rukavicu izazova jedni drugima napadački tandemi: najskuplji u Seriji A (Kvarchelija-Osimen) protiv najefikasnijeg (Lautaro-Tiram). Napolijev ofanzivni dvojac vredi blizu 300 miliona evra dok je Interov tandem postigao 17 golova u prvih 13 kola, plus sedam asistencija.

Slaba tačka Napolija je odbrana. Azuri primaju više od jednog gola po meču, Meret i Golini su dva puta više kapitulirali u Seriji A od Zomera. U redovima Intera gotovo da nema slabih tačaka. Ako već mora da se traži dlaka u jajetu onda bi to mogao da bude Dumfris budući da nije sto posto fizički spreman.

Od povratka Napolija u u Seriju A sa Aurelijom de Laurentisom na čelu Inter je uspeo samo jednom da slavi na “Maradoni” ili nekadašnjem San Paolo. Jedini trijumf je ostvaren u zimu 2020. godine sa Lukakuom i Lautarom Martinezom koji su stavili potpis na pobedu 1-3. Napoli je na poslednjih 17 okršaja sa Interom na svom stadionu ostvario skor od deset pobeda, šest remijai pomenuti jedan poraz.

Takođe, Simone Inzagi nije nikada uspeo da se vrati kući pevajući iz Napulju. Na klupi Lacija i Intera doživeo je čak šest poraza uz dva remija i gol razliku 20-8 u korist Napolitanaca. Drugim rečima Inzagijevi timovi su u proseku primali dva i po gola po meču, a postizali samo jedan.

NAPOLI 4-3-3: Meret - Di Lorenco, Rahmani, Ostigard, Natan - Angisa, Lobotka, Zjelinski - Politano, Osimen, Kvarchelija

INTER 3-5-2: Zomer - Darmjan, De Fraj, Ačerbi - Dumfris, Barela, Čalhanoglu, Mhitarjan, Dimarko - Tiram, Lautaro Martinez

SASUOLO - ROMA (18.00)

U prvih šest godina u Seriji A Sasuolo nije nijednom uspeo da pobedi Romu, međutim u poslednje tri i po godine, tim iz Emilije je samo jednom izgubio, uz dve pobede i četiri remija, među kojima su i tri uzastopna na stadionu Mapei u Ređo Emiliji.

Roma je uspela da zabeleži samo jednu pobedu na poslednjih deset gostovanja u Seriji A, i to protiv Kaljarija, uz pet poraza i četiri remija. Ako tome dodamo i poraze od Slavije u Pragu i remi sa Servetom u Ženevi, postaje jasno zašto je Žoze Murinjo odlučio da dovede atmosferu do usijanja na konferenciji za novinare pred meč sa timom Alesija Donizija.

Svi su bili iznanađeni odlukom Murinja da se sretne sa novinarima dan pre susreta sa Sasuolom imajući u vidu da je Roma igrala dva dana ranije sa Servetom. Međutim, kada je Portugalac frontalno napao mladog arbitra Marčenara i kapitena Sasuola Berardija, svima je postao jasan motiv presedana.

Murinjo je optužio Marčenara da nije “emotivno stabilan” i da će dati žuti karton Mančiniju posle deset minuta zbog faula nad Berardijem koji je veliki provokator, bez poštovanja za igru i fer plej. Murinjo je svoj sud o 31-ogodišnjem arbitru bazirao na činjenici da je on bio tri puta četvrti sudija na mečevima Rome i Potugalac je mogao izbliza da ga posmatra.

Zbog tih izjava i teške kvalifikacije “emotivno nestabilan” Murinjo rizikuje novu suspenziju, tim pre što su mu nadležni dispciplinski organi progledali kroz prste posle oštrog napada na sudijsku trojku nakon meča sa Interom.

Inače, što se tiče Mančinija, defanzivac Rome se oporavio od povrede i biće u startnoj postavi. Kuriozitet je da se među startera u Ređo Emiliji vraća Karsdorp. Podsetimo pre godinu dana Murinjo je bio ljut kao ris na Holanđanina jer je bio bezvoljan, odsutan i flegmatičan. Tada mu je Murinju poručio da traži drugi klub jer je Roma primila gol posle greške Karsdorpa. Srećom po Rika, Murinjo je eksplozivan ali nije zlopamtilo i posle 13 meseci eto Karsdorpa ponovo u timu Rome.

Roma ima sve igače na raspolaganju osim Smilinga, Kumbule i Ejbrahama koji su mesecima povređeni i na rehabilitiaciji. Na drugoj strani Sasuolo ima par igrača na listi povređenih poput Obijanga, Alvareza, Vitija i Misorija.

Sasuolo u ovoj sezoni igra vrlo promenljivo: sposoban da pobedi Inter i Juventus, a onda da remizira sa Salernitanom i izgubi od Monce na svom terenu. Štaviše, od pobde nad Bjankonerima, igrači Alesija Dionizija nisu uspeli da osvoje sva tri boda na svom terenu, zabeleživši dva poraz i dva remija.

Pažnja na Pinamontija, centarfor Sasuola u Romi ima omiljenu žrtvu u Seriji A, zatresao joj je mrežu pet puta. Berardi je sigurna presuda sa bele tačke, ima stopostotan učinak: deset od deset.

S druge strane, Murinjo bi trebalo da razmisli dobro u minutaži Belotija pošto je Galo dao čak devet golova Sasuolu na 14 mečava koliko je odigrao protiv tima iz Emilije.

SASUOLO 4-2-3-1: Konsilji - Toljan, Erlić, Tresoldi, Vinja - Boloka, Enrike - Berardi, Torsdvet, Lauriente - Pinamonti

ROMA 3-5-2: Rui Patrisio - Mančini, Ljorente, Endika - Karsdorp, Kristante, Paredes, Pelegrini, Spinacola - Dibala, Lukaku

FJORENTINA - SALERNITANA (15.00)

Fjorentina ima maksimalan učinak protiv Salernitane na svom terenu 4 pobede na čeiri meča. S druge strane, Salernitana nije nikada uspela da sačuva mrežu u Toskani, ne samo protiv Fjorentine, već i protiv Empolija.

Ljubičasti se nalaze u velikoj krizi. U poslednjih pet kola su pretrpeli čak četiri poraza i što je još više zabrinjavajuće Fjorentina je poistgla samo dva gola. U Firenci su toliko u depresiji da žale za Jovićem i Kabralom koje su toliko kritikovali i napadali u prethodnoj sezoni. Beltran i Enzola se nisu snašli u Firenci.

Naravno, rezultati u Ligi konferencija su malo ublažili gorčinu loših rezultata u Seriji A i golegeterski post, ali to nije dovoljno jer Ljubičasti u ovoj sezoni imaju ambiciju da se dokopaju barem Lige Evrope.

Salernitana dolazi galvanizovana prvom prvenstvenom pobedom nad Lacijom prošlog vikenda i želi da nastavi pozitivan trend u Firenci rušeći tabu zvani Artemio Franki.

U tim Fjorentine se vraćaju Kajode i Ranijeri i velike nade se polažu u iskusnog Džeka Bonaventuru i Nika Gonzalesa. Kada njih dvojica nemaju dan Fjorentina muku muči da kreira šanse a kamoli da postigne gol. S druge strane Salernitana je stigla u Firencu sa gotovo kompletnim sastavom budući da nedostaje samo povrđeni prvi golman Očoa.

FJORENTINA 4-2-3-1: Teračano - Kajode, Milenković, Ranijeri, Parizi - Artur, Mandragora - Gonzales, Bonaventura, Sotil - Kuame

SALERNITANA 3-4-2-1: Kostil - Daniliuc, Facio, Pirola - Macoki, Kulibali, Bohinen, Bradarić - Kandreva, Kastanjos - Ikvuemesi


SERIJA A – 14. KOLO

Petak

Monca - Juventus 1:2 (0:1)

/Karboni 90+1 - Rabio 12, Gati 90+4/

Subota

Đenova - Empoli 1:1 (1:0)

/Malinovski 37 - Kanćelijeri 67/

Lacio - Kaljari 1:0 (1:0)

/Pedro 8/

Milan - Frozinone 3:1 (1:0)

/Jović 43, Pulišić 50, Tomori 74 - Brešanini 82/

Nedelja

12.30: (3,00) Leče (3,25) Bolonja (2,60)

15.00: (1,50) Fjorentina (4,50) Salernirtana (7,25)

15.00: (1,75) Udineze (3,50) Verona (5,00)

18.00: (3,90) Sasuolo (3,50) Roma (1,95)

20.45: (2,85) Napoli (3,50) Inter (2,55)

Ponedeljak

20.45: (3,00) Torino (3,35) Atalanta (2,55)

*** Kvote su podložne promenama


Piše: Željko Pantelić


tagovi

Simone Inzagi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara