Mesijas i Di Lorenco (©Reuters)
Mesijas i Di Lorenco (©Reuters)

Nedelja u Seriji A: Milan – Napoli je najbolje što Kalčo trenutno ima

Vreme čitanja: 10min | ned. 18.09.22. | 12:24

Luis Alberto kliconoša Lacija

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Sudar lidera na tabeli Milana i Napolija na San Siru budi neizbežno sećanja na nezaboravne osamdesete godine u Seriji A kada su dva kluba personifikovala dva različita načina da se bude savršeni u fudbalu: holandski i južnoamerički. Neće biti na terenu Laea i Osimena, ali će prštati na sve strane.

Izabrane vesti

U Rimu Žoze Murinjo sa svoja četiri tenora dočekuje Boginju Đan Pjera Gasperinija, dok u popodnevnom terminu Juve, Lacio i Fjorentina moraju da vidaju evropske rane protiv Monce, Kremonezea i Verone.

MILAN - NAPOLI (20.45)

Prava je šteta što neće moći da igraju zbog crvenog kartona, odnosno povrede, Rafa Leao i Viktor Osimen. Dva asa nedostaju da začine sudar dva tima koji igraju najlepši fudbal u Seriji A u ovoj sezoni i koji nisu počeli dobro samo put u domaćem šampionatu već i u Ligi šampiona.

Miris nezaboravnih i srećnih osamdesetih kruži Milanom i Napuljom kada je u pitanju fudbal. Naravno, nemaju Pioli i Spaleti asove kao što su bili Van Basten i Gulit ili Maradona i Kareka, ali su dva kluba pokazala da politika investiranja u mlade isplati.

Napoli je bukvalno uradio ono što je Milan napravio pre dve godine: podmladio tim, oslobodio se problematičnih igrača sa problematičnim menadžerima, smanjio troškove za plate i pronašao par fudbalskih dragulja. Ostaje da se vidi da li će u ovoj sezoni Lučano Spaleti izbeći uobičajeni „black out“ koji mu je negirao nekoliko prilika da osvoji skudeto. Pioli je preboleo „dečije bolesti” u prethodnoj sezoni, da li je ovo Spaletijeva? To je pitanje na koji će i večerašnji duel dati odgovor.

20.45: (2,25) Milan (3,40) Napoli (3,45)

Osim Leaa, Milan ne može da računa na još trojicu napadača: pored Ibrahimovića koji će se vratiti u 2023, van stroja su Rebić i Origi. Na listi povređenih je i Florenci. Napoli nije doveo samo dvojicu igrača u Milano, Osimena i Demea, pošto se Lozano oporavio od povrede i biće u konkurenciji , mada je Politano u prednosti.

Oba trenera imaju par dilema oko sastava. Pioli je čitavu nedelju smišljao kako da zameni Leaa jer su mu obe alternative povrđene (Origi i Rebić). Probao je u toj ulozi trojicu igrača: Salemakersa, Diaza i Krunića. Najbliži je startnom dresu Belgijanac ali ne treba isključiti Rada Krunića koga Pioli izuzetno ceni i koji je neka vrsta njegovog pretorijanca i čoveka za sve zadatke.

De Ketelar bi sigurno igrao da Pioli ima barem jednog napadača koji može da promeni tok utakmice sa klupe, tako da nije isključeno da ga ostavi pored sebe kao džokera u drugom poluvremenu. Među rezervama će biti i naš Lazetić, ali više da bi popunio broj nego što ima šanse da zaigra par minuta.

Spaleti ima tri nedoumice oko sastava: Olivera je više od zamene za Marija Ruija, a pored Lozana i Politana u stalnoj konkurenciji za desno krilo, na iglama će biti do poslednjeg momenta i Čolito Simeone i Đakomo Raspadori, jer ima mesta samo za jednog od njih u početnoj jedanaestorici.

Ključni igrači za pobedu dva tima su Teo Ernandez i Kvarachelija. U odsustvu Leaa i Osimena njihova uloga je još značajnija između ostalog i zato što su među retkima koji prava višak i brojčano preimućstvo o ofanzivnoj fazi igre.

--------------------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate uživo na portalu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

--------------------------

Milan ne zna za poraz, između prethodnog i tekućeg šampionata, na 22 utakmice (15 pobeda i sedam remija). Uz to, Đavoli su pretvorili San Siro u tvrđavu budući da su pobedili na svih šest poslednjih okršaja i čak četiri puta nisu primili ni gol.

Prošlo je 11 godina od poslednje vezane dve pobede Milana nad Napolijem, a Rosoneri su trijumfovali u prolećnom delu prethodnog šampionata na „Maradoni“. Na drugoj strani prošlo je više od 40 godina od tri uzastopne pobede Napolija na San Siru protiv Milana a Azuri su se sa poslednja dva vratili kući pevajući.

I pored velikih promena u odbrani Napoli je zadržao čvrstinu zadnje linije i praktično na dve od tri utakmice ne prima gol. Takođe, Spaletijevi momci su sa gostovanja u ovom šampionatu već doneli kući sedam od devet bodova.

Zajednička osobina oba tima je da imaju odličnu reakciju kada protivnički timovi dođu u vođstvu. Milan je već sedam bodova zaradio pošto se našao u minusu, a Napoli šest.

MILAN 4-2-3-1: Menjan - Kalabrija, Kalulu, Tomori, Teo Ernandez - Benaser, Tonali - Mesijas, De Ketelar, Salemakers – Žiru.

NAPOLI 4-3-3: Meret - Di Lorenco, Rahmani, Kim, Mario Rui - Angisa, Lobotka, Zjelinski - Politano, Raspadori (Simeone), Kvarachelija.

ROMA - ATALANTA (18.00)

Roma je svoje najbolje partije u prošloj godini, zajedno sa derbijem, odigrala upravo protiv Atalante. Žoze Murinjo je prekinuo post koji je trajao sedam godina na Olimpiku sa Atalantom tokom kojih je Dea tri puta pobedila, a četiri puta remizirala.

Atalanta ima priliku da u slučaju pobede ostvari najbolji učinak u istoriji posle sedam kola, odnosno da poboljša osvarenje od pre tri godine kada su imali 16 bodova nakon sedam utakmica u Seriji A.

I u ovom prvenstvu Atalanta je pokazala da ostvaruje bolje rezultate daleko od Bergama nego na Gevis stadionu. Boginja ne samo da je zabeležila sve tri pobede, nego nije primila ni gol na gostovanjima.

Na Olimpiku će biti drugačije, jer će ponovo biti ispunjen do poslednjeg mesta i navijači Đalorosih će biti 12. igrač u pravom smislu te reči. Entuzijazam u Rimu je toliko prisutan da se čini kao da je jesen 2000, a ne 2022, između ostalog i zato što je ponovo jedan Argentinac idol masa u žuto-crvenim bojama.

18.00: (2,20) Roma (3,50) Atalanta (3,50)

Ključni akter meča biće Paulo Dibala. Argentinac igra u životnoj formi, od osam golova Rome u šampionatu čak pet nosi potpis Hoje, tri pogotka plus dve asistencije. Takođe, Murinjo će, barem prema najavama poslati na teren svu četvoricu svojih tenora: Dibala, Zaniolo, Pelegrini i Ejbraham.

Kapiten Pelegrini se sa povratkom Zaniola u tim vraća u veznu liniju i jedina velika dilema Murinja je da li da pored Lorenca igra Kristante ili Matić. Kuriozitet je da su, uz Kristantea, tu još tri startera koji su stigli iz Bergama u Rim: Mančini, Ibanjez i Spinacola. Roma ima nekoliko igrača koji su van stroja. Karsdorp se juče povredio i ušao je na listu povređenih na kojoj su već Vajnaldum, El Šaravi i Kumbula.

Pre dve-tri godine svi smo znali na pamet sastav Atalante, sada je Gasperini potpuno promešao karte i iz utakmice u utakmicu menja ekipu. Dodatnu zbrku su uneli i izostanci nekoliko fudbalera, Palomino je suspendovan zbog afere sa dopingom a Zapata, Đimšiti i Zapakosta su povređeni.

Biće zanimljvo kako će Gasperini organizovati napad svog tima. Poslednje informacije iz Zingonije kažu da bi Ederson mogao da igra čak u ulozi lažne devetke budući da će tandem krilnih napadača činiti Lukman i Malinovski.

Pažnja na Murijela kada uđe u igru, Roma mu je omiljena žrtva uz Torino i Udineze. Dosada je rastužio Đalorose sedam puta u karijeri. Takođe, pored Kolumbijca Gasperini ima laku konjicu spremnu da uskoči u poslednjem minutu u startnu postavu ili da uđe u drugom polovremenu: od iskusnog Pašalića, preko Boge, do mlađanog Hojlunda.

ROMA 3-4-2-1: Rui Patrisio - Mančini, Smoling, Ibanjez - Čelik, Kristante, Pelegrini, Spinacola - Dibala, Zaniolo – Ejbraham.

ATALANTA 3-4-3: Muso - Skalvini, Demiral, Toloi- Hatebor, De Ron, Kopmejners, Sopi - Malinovski, Ederson, Lukman.

MONCA - JUVENTUS (15.00)

Ko je mogao da pretpostavi da će današnji meč biti tako težak, presudan, neizvestan pre samo mesec dana? Monca se predstavlja sa novim trenerom, bivšim igračem Juvea, Paladinom, dok će Alegri morati da prati meč iz počasne lože na stadionu u Brijanci nakon crvenog kartona protiv Salernitane.

Bjankoneri su došli u Moncu bez čak devetorice igrače. Četi povređenih fudbalera, od Kjeze preko Pogbe, Rabioa i Aleksa Sandra, do Loketelija, dodali su se i suspendovani zbog kartona Kvadrado i Milik.

Koliko je situacija alarmantna govori podatak da će na klupi Stare dame biti čak pet fudbalera iz podmlatka.

Sve oči navijača Juvea su uprte u Dušana Vlahovića i Anhela Di Mariju. Od njih dvojice se očekuje da izvuku Bjankonere iz tunela u kome su se zaglavili. U startnoj postavi će biti i Filip Kostić čije prisustvo omogućava Alegriju, odnosno njegovom zameniku Landučiju (on će biti na klupi) da varira dve posavke 3-5-2 u 4-3-3 ili obratno, podižući Kostića i spuštajući De Šilja.

Generalni direktor Monce Adrijano Galijani se odlučio za debitanta Paladina iz vrlo konkretnog razloga: Paladinijev agent je menadžer šestorice fudbalera Monce. Drugim rečima, novom prvoligašu ne nedostaje kvalitet da izbori miran opstanak već kohezija i zajedništvo, imajući u vidu veliki broj novih igrača.

MONCA 3-4-3: De Gregorio - Marlon, Mari, Ico - Birindeli, Rovela, Sensi, Karlos Augusto - Pesina, Mota Karvaljo, Kaprari.

JUVENTUS 3-5-2: Perin - Bremer, Bonuči, Danilo - De Šiljo, Mekeni, Paredes, Mireti, Kostić - Di Marija, Vlahović.

KREMONEZE - LACIO (15.00)

U delu Rima čije srce kuca u ritmu nebeskoplavih boja ne priča se ni o čemu drugom nego o kliconoši kojeg je Mauricio Sari  apostrofirao kao glavnog krivca za debakl u Danskoj.

U medijima je procuelo ime Luisa Alberta kao kliconoše, Sari i klub nisu ni demantovali ni potvrdili, tako da će biti indikativno da li će Španac igrati od prvog minuta odnosno da li će uopšte ući u igru.

Jedna škola mišljenja smatra da bi Sari morao da da Luisu Albertu prvi dres startera kako bi na konkretan način demantovao glasine koje mogu da imaju nesagledive posledice, za igrača i za klub. Druga škola mišljenja insistira da Sari, ako već hoće da glumi Murinja, mora da do kraja ponovi poteze Portugalca posle brodoloma protiv Bodo Glimta. Podsetimo, Murinjo je tada izbacio bukvalno iz tima nekoliko fudbalera od kojih je samo Kumbula uspeo da povrati poverenje.

Veliki problem Lacija sa Sarijem na klupi je podatak da od dolaska toskanskog stručnjaka na kormilo kluba Nebeskoplavi nisu nijednom uspeli da vežu tri pobede.

Lacio u ovoj sezoni nije nijednom pobedio na gostovanjima, dok Kremoneze i dalje traži svoju prvu pobedu u ovoj sezoni. Tim Masimilijana Alivinija igra, bez sumnje, dobar fudbal i samo zahvaljujući sticaju nesrećnih okolnosti nema barem tri, četiri boda više na tabeli.

Interesantno je da je Alvinijev fudbalski put veoma sličan onom koji je Mauricio Sari prošao i nije iznenađenje da je Alvini, takođe Toskanac, dugi niz godina učio zanat od Sarija, posećujući ga često dok je vodio Empoli, Napoli i Juve.

Laciju nedostaje samo Lacari pošto se Zakanji oporavio i priključio se timu koji je poslednja dva dana proveo u Pjačenci. Na drugoj strani, Alvini ne može da računa samo na Kastanjetija.

KREMONEZE 3-4-1-2: Radu - Ajvu, Kirikeš, Lokošvili - Sernikola, Meite, Askasibar, Valeri - Okereke, Deser

LACIO 4-3-3: Provedel - Hisaj, Patrik, Romanjoli, Marušić - Milinković, Kataldi, Vesino (Bašić)- F. Anderson, Imobile, Pedro.

FJORENTINA - VERONA (15.00)

Vinčenco Italijano se nalazi u sličnoj situaciji kao Maks Alegri, protiv Verone neće moći da računa na šestoricu igrača od kojih su trojica starteri u odbrani (Milenković, Igor, Dodo) plus prva rezevra Kvarta se nije skroz oporavio od povrede i danas će biti na klupi, ali sa velikim rizikom da se ponovo povredi ako istrči na teren.

Par centralnih bekova Fjorentine će činiti Amrabat i Ranijeri što već samo po sebi govori u kakvoj situacij se nalazi odbrana Ljubičastih. Luka Jović bi trebalo da bude starter u formaciji domaćina zajedno sa Kuameom i Sotilom.

Na drugoj strani Verona ne može da računa samo na kapitena Faraonija na čijem mestu će igrati jedno od otkrića Verone u ovoj sezon, pored Doiga, Teračano. Ivan Ilić će biti ponovo stub Verone na sredini terena dok će Darko Lazović treću utakmicu zaredom igrati u novoj ulozi ofanzivnog pleja iza leđa napadača Lazanje i Anrija.

U poslednje tri sezone najčešći rezultat između dva tima je remi, uz jednu pobedu Fjorentine, ali Ljubičasti nisu uspeli da savladaju Veronu na Frankiju od 2013. godine, od tada četiri remija i dva poraza. Uz to Ljubičasti su posle početne pobede nad Kremonezeom zabeležili tri remija i dva poraza.

Za Veronu bi poraz u Firenci mogao da bude veoma loš predznak jer kada izgube četiri od prvih sedam mečeva u Seriji A po pravilu se sele na kraju sezone u Seriju B.

FJORENTINA 4-3-3: Teračano - Venuti, Amrabat, Ranijeri, Biragi - Bonaventura, Mandragora, Barak - Kuame, Jović, Sotil.

VERONA 3-4-1-2: Montipo - Čekerini, Hien, Kopola - Teračano, Ilić, Velozo, Doig - Lazović - Lazanja, Anri.

SERIJA A – 7. KOLO

Petak

Salernitana - Leče 1:2 (0:1)

/Gonzales ag 55 - Sisej 43, Strefeca 83/

Subota

Bolonja - Empoli 0:1 (0:0)

/Bandineli 75/

Specija - Sampdorija 2:1 (1:1)

/Muriljo 12, Enzola 72 - Sabiri 11/

Torino - Sasuolo 0:1 (0:0)

/Alvarez 90+3/

Nedelja

12.30: (4,20) Udineze (3,60) Inter (1,95)

15.00: (4,30) Kremoneze (3,70) Lacio (1,90)

15.00: (1,85) Fjorentina (3,70) Verona (4,60)

15.00: (4,40) Monca (3,50) Juventus (1,85)

18.00: (2,20) Roma (3,50) Atalanta (3,50)

20.45: (2,25) Milan (3,40) Napoli (3,45)

*** kvote su podložne promenama





tagovi

Luis AlbertoOlivije ŽiruLučano SpaletiStefano PioliTami EjbrahamPaulo Dibala

Obaveštavaj me

Milan
Juventus
Lacio
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara