(©Reuters)
(©Reuters)

NEDELJA U SERIJI A: Napoli i Milan za vrh tabele kao pre 30 godina

Vreme čitanja: 8min | ned. 22.11.20. | 14:27

Na Olimpiko stiže Romina mušterija

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Najvažniji meč današnjeg programa u Seriji A se igra na San Paolu gde je u igri liderska pozicija na tabeli između Napolija i Milana. Inter protiv Torina traži drugu pobedu na San Siru koja nedostaje već dva meseca, jedini prethodni uspeh je ostavaren na startu sezone protiv Fjorentine. Na Bentegodiju ćemo gledati sudar najbolje odbrane Serije A protiv najubojitijeg napada: Verona - Sasuolo. Na Olimpiko stiže Romina omiljena mušterija Parma dok Bolonja Siniše Mihajlovića na Marasiju protiv Sampdorije ima nameru da osvoji prve bodove na gostovanju u ovoj sezoni. 

Izabrane vesti

NAPOLI - MILAN

Prošla je čitava decenija od poslednje pobede Milana na San Paolu u oktobru 2010. godine. Gatuzo, Bonera i Ibrahimović su bili te večeri u Napulju, svi na jednoj strani, onoj crveno-crnoj. Štaviše Ibra je postigao odlučujući gol za 2-1 lansirajući tadašnji Milan u trci za skudeto koji će prišiti na kraju sezone: poslednji pre početka devetogodišnje vladavine Juventusa. 

Prošle su i tri decenije od epskih duela Napolija i Milana, Maradona protiv Holanđana (Van Basten, Gulit, Rajkard), koji su odlučivali o šampionskim naslovima. Večeras će, posle dužeg vremena, meč dva tima determinisati vrh tabele: ulog je prvo mesto, uz “dozvolu” Sasuola. 

Prva utakmica posle pauze zbog nastupa reperezentacija uvek nosi sa sobom dodatne nepoznanice. Za razliku od prethonde pauze, kada je imao sve igrače na raspolaganju dve nedelje, Gatuzo je odradio sa svojim momcima, ovog puta, samo dva treninga pred ispit sa Milanom. Napoli je prilično oslabljen neigranjem Osimhena, i malo manje odsustvom Hisaja i Rahmanija a Milan dolazi sa trećim trenerom na klupi Bonerom (Pioli i njegov zamenik Mureli su pozitivni na Kovid-19) i bez Leaa

Kuriozitet je da je Napoli u ovoj sezoni izgubio mečeve ( ne računajući poraz za zelenim stolom od Juventusa) samo na svom terenu: od AZ Alkmara u Ligi Evrope i Sasuola u Seriji A. Kormilar Azura je odlučio da zameni povređenog Osimhena sa Mertensom, koji se vraća ulogu “lažne devetke”. Popularni Čiro, kakao u Napolju zovu Drisa, se vratio osokoljen nastupima u dresu “Crvenih đavola” s kojima je zatresao mrežu protiv Engleske i obezbedio prolaz u Final Four Lige Nacije. 

Sa velikim entuzijazmom iz svojih nacionalnih selekcija su se vratili i Insinje koji je postao lider Mančinijevih Azura kao i Elmas koji je doprineo istorijskom uspehu Severne Makedonije, prvom plasmanu na Evropsko prvenstvo. Upravo zbog toga se veruje da bi mladi Makedonac mogao da dobije šansu od prvog minuta, između Politana i Insinjea, u triju iza leđa Mertensa

Na sredini terena Gatuzo se uzda u Bakajokoa i njegovu specijalnu motivaciju protiv Milana koji ga je “zaveo i ostavio” prošle godine. Smatra se da bi upravo duel na sredini terena između Bakajokoa i Kesija mogao da bude jezičak na vagi u dvoboju dva tima. 

Daniele Bonera će imati nenadano vatreno krštenje na San Paolu protiv svog velikog prijatelja Rina Gatuza. Nekadašnji defanzivac Milana će biti neka vrsta Piolijevog avatara. Šef stručnog štaba Rosonera će video linkom pre utakmice i u poluvremenu direktno izdati “naloge” fudbalerima a tokom meča će sve vreme biti u kontaktu sa svojim pomoćnikom. 

Milan je imao odličnu reakciju posle prve pauze u ovoj sezoni pobedivši Inter u derbiju 2-1 i u Milanelu veruju da bi mogli da ponove uspeh i sa Napolijem. Naravno, glavna uzdanica je Zlatan Ibrahimović koji je dodatno stimulisan golovima Kristijana Ronalda sa kojim je u trci za laskavi naslov najboljeg strelca Serije A. 

Na San Paolu ćemo videti na početku meče Milana čiju smo formaciju već naučili napamet što govori o kristalno jasnim idejama trenera Piolija i pronađenoj formuli za ovu sezonu. Čak i da je Leo na raspolaganju Ante Rebić bi igrao od prvog minuta. Hrvat je stavio lične i interese Milana ispred reprezentacije Hrvatske odlučivši da ostane u Milanelu u pretodne dve nedelje kako bi se što bolje spremio za nastavak prvenstva i Lige Evrope. 

NAPOLI 4-2-3-1: Mertens - Di Lorenco, Manolas, Kulibali, Mario Rui - Fabijan Ruiz - Politano, Elmas, Insinje - Mertens

MILAN 4-2-3-1: Donaruma - Kalabrija, Kjaer, Romanjoli, Ernandez - Benaser, Kesi - Salemakers, Čalhanoglu, Rebić - Ibrahimović

INTER - TORINO

Sudara Nerazura i Granata biće neka vrsta predjela za duel Italije i Belgije u završnici Lige nacije budući da će Lukaku i Beloti predvoditi napade Intera i Torina odnosno Azura i Crvenih đavola. Dvojica napadača su otkucali golgeterske kartone i u reprezentativnim dresovima ove nedelje i dolaze, poprilično, motivisani da stave pečat i na današnji meč na San Siru. 

Inter je u ovoj sezoni ostvario samo jednu pobedu na svom terenu, u prvom kolu protiv Fjorentine zahvaljujući velikom preokretu u poslednjih 15 minuta meča. To govori o težini imperativa pred Konteom i njegovim fudbalerima da ostvare dva uzastopna uspeha na Meaci u sledeća tri dana: danas protiv Torina i u sredu protiv Real Madrida. 

Imajući u vidu meč sa Blankosima, u kojem Inter ima obevezu osvajanja tri boda ako želi da zadrži šanse da se plasira u osminu finala Lige šampiona, Nerazuri će igrati u kombinovanom sastavu protiv Torina. De Fraj i Škrinjar će najverovatnije dobiti predah kao i Lautaro Martinez. Eriksen će ponovo biti na klupi. Konte je juče škartirao ideju da Danac igra u ulozi pleja jer bi u toj ulozi Eriksen bio skučen i bez prostora da pokaže svoj talenat. 

Podsetimo, Koalrov i Brozović su pozitivni na Kovid-19 dok su Vesino i Sensi van stroja zbog povreda. U Apijano Đentileu se nadaju da bi italijanski vezista moga da bude na raspolaganju za meč protiv njegovog bivšeg tima Sasuola sledeće nedelje. 

Torino je stigao u Milano bez svog trenera Marak Đamapaola koji je pozitivan na koronavirus i dirigovaće svojim timom sa kauča preko pomoćnika Kontija. U timu predsednika Urbana Kaira neće biti našeg Saše Lukića a nedostajaće i Bazeli, Vojvoda i Gojak

INTER 3- 4-1-2: Handanović - D’Ambrozio, Ranokja, Bastoni - Hakimi, Galjardini, Vidal, Jang - Barela - Lukaku, Sančez

TORINO 3-5-2: Sirigu - Bremer, Enkulu, Lijanko - Singo, Meite, Rinkon, Lineti, Rodrigez - Verdi, Beloti. 

 ROMA - PARMA

Pama je omiljena mušterija Rome u Seriji A. Đalorosi nemaju protiv nijednog tima u Italiji tako pozitivan skor kao protiv nekadašnjih “Mlekadžija”: 32 pobede na 52 utakmice. Uz to Roma se nalazi u veoma pozitivnom momentu, nanizali su 17 utakmica bez poraza ( ne računajući onaj za zelenim stolom protiv Verone) u Seriji A i Ligi Evrope. Takođe, u Trigoriji je sa dolaskom Fridkina stigao novi vetar koji je “provetrio” čitav ambijent i sada je atmosfera mnogo vedrija i rasterećenija. 

I pored toga što će rimski klub biti oslabljen izostankom nekoliko standardnih prvotimaca, ostaje favorit u meču sa Parmom. Fonseka neće moći da računa na kapitena Džeka i defanzivce Smolinga, Kumbulu, Facija i Santona. Upravo zbog toga će biti primoran da prekomanduje Kristantea u zadnju liniju sa Mančinijem i Ibanjezom. Portugalski stručnjak je potvrdio da će pružiti još jednu šansu centarforu Borha Majoralu od prvog minuta iako je u Đenovi Roma igrala mnogo bolje sa Mhitarjanom u ulozi lažne devetke. 

Parma je na poslednja tri meča uknjižila tri remija u Seriji A. Zanimljiv je i podatak da je tim iz Emilije na poslednjih 13 gostovanja uvek uspevao da zatrese mrežu domaćina barem jednom. U međuvremenu tim Fabija Liveranija je izašao iz tunela Kovid-19 i na raspolaganju ima sve gotovo sve igrače.Interesantno je i da se najavljuje povratak na formaciju sa pet defanzivaca u liniji koju je Liveranijev prethodnih D’Aversa često praktikovao prethodnih godina. Oprez na Žervinja koji protiv svog bivšeg kluba ima uvek razlog više da pokaže svoje brzinske i driblerske kvalitete. 

ROMA 3-4-2-1: Mirante - Mančini, Kristante, Ibanjez - Karsdorp, Viljar,Veretu, Spinacola - Pedro, Mhitarjan - Borha Majoral

PARMA 5-3-2: Sepe - Grasi, Jakoponi, Galjolo, Bruno Alveš, Pecela - Kucka, Siprijen, Kurtić - Žervinjo, Ingleze 

 VERONA - SASUOLO

Gazeta delo Sport je definisla sudar klubva Ivana Jurića i Roberta De Zerbija kao nadmetanje rok benda i simfonijskog orkestra. Statistika kaže i da ćemo na Bentegodiju gledati okršaj najbolje odbrane u Seriji A (Verona) i najefikasnijeg napada (Sasuolo). Treneri dva kluba su predvodnici novog talasa i nove filozofije u italijanskom fudbalu: Jurić se predstavlja, s pravom, kao učenik Đan Pjera Gasperinija a Sasuolo kao emiljanska kopija lombardijske Atalante, ne toliko zbog stila igre koliko zbog organizacije i funkcionisanja kluba. 

Verona i dalje prolazi kroz golgotu Kovida-19 i povreda svojih najboljih igrača, mada se to ne bi dalo zaključiti gledajući, igru, rezultate i tabelu Skaliđera. I protiv Sasuola, Jurić neće moći da računa na osmoricu svojih fudbalera među kojima su i stubovi igre Verone: Lazović, Faraoni, Lovato, Ginter kao i novo pojačanje Benasi. Ivan Ilić je najavljen u startnoj postavi na sredini terena sa Tamezeom iako sa igrački pogon vratio kapiten Velozo

Probleme sa izostancima ima i De Zerbi s obzirom na to da neće moći da računa na napadače Kaputa i Defrela. Sasuolo će imati treću priliku da zasedne na čelo tabele, barem na nekoliko sati, ili čitavu nedelju ako Milan ne pobedi na San Paolu. U prethodna dva pokušaja Sasuolo nije uspeo u istorijskom poduhvatu mada je činjenica da nikada nisu osvojili 15 bodova u prvih sedam kola i da nisu doživeli nijedan poraz. Dobra vest za De Zerbija je povratak Filipa Đuričića koji je u međuvremenu postao negativan na Kovid-19. 

VERONA 3-4-2-1: Silvestri - Četin, Manjani, Čekerini - Koli, Tameze, Ilić, Dimarko - Barak, Zakanji - Kalinić

SASUOLO 4-2-3-1: Konsilji - Ajhan, Marlon, Ferari, Rožerio - Lopez, Lokateli - Berardi, Đuričić, Boga - Raspadori 

SAMPDORIJA - BOLONJA

Svaki put kada se Siniša Mihajlović vrati na Marasi neizbežno je pravljenje “amarkorda” kako iz perioda kada je nosio dres Sampa tako i dok je vodio s klupe tim Masima Ferera. Kormilar Bolonje je izlazio svaki put kao pobednik na poslednja tri odmeravanja snaga sa Sampdorijom. Međutim, u ovoj sezoni Bolonjezi su jedini klub u Seriji A koji nije još uvek uspeo da osvoji bodove na gostovanjima. 

Duel Sampdorije i Bolonje će obeležiti i nadmetanje dvojice veterana koji na pragu pete decenije života nastavljaju da budu predodnici napada svojih timova. Reč je o Fabiju Kvaljareli i Rodrigu Palasiju

Tim Klaudija Ranijerija nije uspeo da zatvori uspešno niz utakmica između dve pauze u prvenstvu pošto su posle četiri pobede uzastopne pobede i remije izgubili od Kaljarija. Protiv Bolonje, Dorijani neće moći da računaju na suspendovane Tonelija i Auđela i povređenog Kejtu. Odsustvo bivšeg igrača Lacija i Intera nije toliko strašno jer se u pogon vraća Gabijadini ali su izostanci Tonelija i Auđela popriličan hendikep. 

Ambulanta u Bolonji se poprilično ispraznila i Mihajlović će posle dužeg vremena moći da pošalje na teren veoma kompetitivan tim. Jedina dilema oko sastava je vezana za sredinu terena: da li da igra sa Svanebergom ili Domingezom

SAMPDORIJA 4-4-2: Audero - Berežinski, Jošida, Koli, Ređini - Kandreva, Torsbi, Ekdal, Jankto - Ramirez, Kvaljarela 

BOLONJA 4-2-3-1: Skorupski - De Silvestri, Danilo, Tomijasu, Hiki - Skouten, Svanberg - Orsolini, Sorijano, Barou - Palasio. 

Piše: Željko PANTELIĆ 

 SERIJA A – 8. KOLO

Subota

Krotone - Lacio 0:2 (0:1)

/Imobile 21, Korea 58/

Specija - Atalanta 0:0

Juventus - kaljari 2.0 (2:0)

/Ronaldo 38,42/

Nedelja

Fjorentina - Benevento 0:1 (0:0)

/Improta 52/

15.00: (1,58) Roma (4,10) Parma (5,70)

15.00: (1,35) Inter (5,30) Torino (8,00)

15.00: (2,55) Sampdorija (3,35) Bolonja (2,75)

15.00: (3,15) Verona (3,45) Sasuolo (2,25)

18.00: (1,88) Udineze (3,50) Đenova (4,30)

20.45: (2,25) Napoli (3,45) Milan (3,15)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

ac milanNapoliInterTorinoSampdorijaBolonjaVeronasasuoloParmaSerija A

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara