(© Grafika MOZZART Sport)
(© Grafika MOZZART Sport)

Nedelja u Seriji A: Obračun staraca u Derbiju svetionika – Kvaljarela ili Pandev?

Vreme čitanja: 7min | ned. 01.11.20. | 13:02

Vraća se Ronaldo, sudar senatora u Rimu, sve ide na vodenicu Napolija

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima )

Najinteresantniji meč ovog kola je trebalo da se igra na San Paolu između Napolija i Sasuola. Međutim, izostanak trojice najboljih fudbalera tima iz Emilije, Berardija, Đuričića i Kaputa, pomerio je tas na vagi u korist tima Rina Gatuza i trebalo bi čudo da se dogodi da Azuri ne osvoje nova tri boda.

Izabrane vesti

Kristijano Ronaldo se vraća u tim Juventusa, ali će početi meč na klupi protiv Specije dok će Lacio posle turbolentnog petka i subote sa testovima na kovid-19, ipak, moći da izvede na stadionu u Torinu solidan tim protiv Granata.

U Rimu ćemo gledati veliki dvoboj senatora koji prkose godinama: na jednoj strani Džeko i Pedro na drugoj Riberi i Kaljehon. U gradskom derbiju na Marsiju Sampdorija je favorit, ne toliko zbog pozicije na tabeli koliko zbog forme svojih igrača i činjenice da je za razliku od Đenove koja je bila desetkovana virusom korona, Sampdorija prošla, zasada, neokrznuto.

SPECIJA - JUVENTUS

Vrag je odneo šalu i želju za eksperimentima u Kontinasi, tako da ćemo ovog popodneva protiv Specije videti klasičnu formaciju Juventusa 4-4-2. Trener Andrea Pirlo je odustao od prvobitnih ideja i pribegao postavci tima koju koristi svi iskusni i mudri treneri kada se nalaze u krizi, a ekipa u konfuznom stanju. Samo dve pobede na prvih šest mečeva u sezoni je veoma mršav učinak za tim Juventusovog renomea (naravno, tu ne računamo onu za zelenim stolom protiv Napolija), tim pre što su remiji stigli protiv Krotonea, kojij jedini bod zaradio upravo portiv Juventusa, i desetkovane Verone u Torinu.

Najvažnija vest za Staru damu je povratak Kristijana Ronalda. Portugalac neće početi od prvog minuta, budući da je proveo gotovo tri nedelje u izolaciji. Van stroja je i dalje gotovo kompletna defanzivna linija (De Liht, Kjelini, Aleks Sandro). Ni zamenik kapitena Bonuči nije baš najbolje, ali mora da stisne zube jer mu je alternativa Mekeni!?

Kao što smo rekli Pirlo je odlučio da igra u formaciji 4-4-2 koja veoma lako može da se transformiše u u 4-2-4 ili 4-2-3-1, budući da će na bočnim pozicijama na sredini terena igrati Kuluševski i Kjeza.

Specija je i dalje prilično oslabljena izostankom čak osmorice fudbalera među kojima su i pojedini starteri, ali je pokazala veoma zavidnu žilavost na poslednja dva susreta protiv Fjorentine i Parme kada je osvojila po bod.

SPECIJA (4-3-3): Provedel - Ferer, Šabo, Terci, Markica - Agume, Bartolomei, Pobega - Agudelo, Enzola, Gjazi.

JUVENTUS (4-4-2): Ščešnji - Kvadrado, Demiral, Bonuči, Danilo - Kuluševski, Artur, Rabio, Kjeza - Dibala, Morata.

TORINO - LACIO

Kako se nadao Lacio se odlično „udao“. Pre 24 sata se činilo da će Nebeskoplavi morati da pošalju igrače iz podmlatka na megdan Torinu, imajući u vidu veliki broj igrača koji su bili pozitivni na UEFA testu za kovid-19. Međutim, kao u slučaju Hakimija, pokazalo se da su parametri UEFA mnogo rigorozniji nego italijanski pa nije isključeno da pojedine igrače koje ćemo gledati ovog popodneva u Torinu ne vidimo u avionu za Sankt Petersburg, odnosno na meču sa Zenitom u Ligi šampiona.

Juče su vraćeni u prvi tim Lacija Imobile, Lejva, Fares, Patrik, Kataldi, Strakoša i Armini. Van stroja su od ključnih fudbalera za igru Simonea Inzagija ostali samo Luis Alberto i Lacari. Lacio je protiv Granata, u poslednjih šest sezona izgubio samo jednom u Torinu, uknjiživši tri pobede i dva remija. Čiro Imobile će najverovatnije početi na klupi pošto je bio u izolaciji tokom ove nedelje i prednost ima Murići koji bi premijerno trebalo da počne utakmicu Serije A od prvog minuta. Najavljuje se i da bi Inzagi trebalo da promeni postavku u 3-4-2-1, pošto je Lacari ostao u Rimu, a Marušić i Fares imaju atuonomiju za po jedno poluvreme.

Torino je osvojio svoj prvi bod u sezoni u prošlom kolu protiv Sasusola i u međuvremenu je u Kupu Italije savladao Leće, protiv Lacija Marko Đampaolo bi trebalo da izvede isti sastava kao u Ređo Emliji. Jedina promena bi mogla da se verifikuje u odbrani gde bi Enkulu trebalo da zameni Lijanka.

Za razliku od Lacija kome nedostaju šest fudbalera uz sedmoricu koji su bili u izolaciji, praktično do juče, Torinu ne može da računa samo na trojicu važnih fudbalera Bazelija, Ica i Zazu.

TORINO (4-3-1-2): Sirigu - Vojvoda, Bremer, Enkulu, Rodrigez - Meite, Rinkon, Lineti - Lukic - Beloti, Verdi.

LACIO (3-4-2-1): Reina - Luiz Felipe, Hud, Acerbi - Akpa Akpro, Milinkovic, Parolo, Fares - Korea, Pereira - Murići.

NAPOLI - SASUOLO

Ovo je sezona u kojoj sve ide na Napolijevu vodenicu. Ako predsednik kluba Aurelio de Laurentis ne bude imao svoje bubice tokom sezone, četa Rina Gatuza će biti ozbiljan kandidat za skudeto. Sasuolo je došao u Napulj bez svoja najbolja igrača Berardija, Đuričića i Kaputa koji su u prvih pet kola postigli 11 od 16 golova tima Roberta de Zerbija.

Do samo pre 24 sata se vervoalo da će sudar na San Paolo biti prava poslastica dva tima koja su odlično startovala u ovoj sezoni, a onda je stigao hladan tuš za tim iz Emilije koji će biti primorann da promeni i postavku igrača na terenu. De Zerbi će u umesto svog uobičajenog 4-2-3-1 igrati sa formacijom 4-3-1-2. Trio Berardi, Đuričić, Kaputo će zameniti Lopez, Raspadori i Boga.

Na drugoj strani, Napoli osokoljen pobedom nad Real Sosijedadom u Ligi Evrope neće moći da računa samo na povređenog kapitena Insinjea. Gatuzo ima tri neodumice oko tima: osim klasičnih na golu između Ospine i Mereta i na levom beku Mario Rui ili Hisaj, tu je i nova na sredini terena sa povratkom Zjelinskog: da li pružiti priliku Poljaku ili potvrditi Bakajoka koji se odlično uklopio u novu sredinu. Maksimović se posle dobre partije u San Sebastijanu vraća na klupu.

Napoli je samo jednom izgubio od Sasuola u istoriji međusobnih okršaja i to u Ređo Emiliji. Skor na San Paolu je sedam pobeda Azura i dva remija.

NAPOLI (4-2-3-1): Meret - Di Lorenco, Manolas, Koulibali, Hisaj - Fabian Ruiz, Bakajoko - Politano, Mertens, Lozano - Osimen.

SASUOLO (4-3-1-2): Consilji - Muldur, Kirikeš, Ferari, Kirjakopulos - Lokateli, Obijang, Traore - Lopez - Raspadori, Boga.

ROMA - FJORENTINA

Edin Džeko iznad odbrane Viole (© AFP)Edin Džeko iznad odbrane Viole (© AFP)

Sudar Rome i Fjorentine biće obeležen dvobojima iskusnih fudbalskih vukova koji su zagazili duboko u četvrtu deceniju ali su i dalje alfe i omege svojih timova. Na jednoj strani Dežko i Pedro, na drugoj Kaljehon i Riberi.

Romi tradicionalno prija Fjorentina, Đalorosi su samo Torino više puta pobedili od Ljubičastih u Seriji A. Povratkom svih defanzivaca na raspolaganje, Fonseka se vraća formaciji sa tri defanzivca u poslednjoj liniji. Večeras bi trebalo da odmori Kumbula, pošto će Smoling zauzeti mesto dominantnog centralnog beka sa Mančinijem i Ibanjezom kraj sebe. U tim se vraćaju posle delimičnog predaha u Ligi Evrope, Džeko, Mhitarjan i Pedro, dok bi Bruno Pereš trebalo da igra na desnom boku u odsustvu Santona.

Iznad klupe trenera Bepea Jakinija je sve vidljivija senka Mauricija Sarija. Mnogi su spremni da se opklade da će do smene doći tokom novembarske pauze i da su mečevi sa Romom i Parmom poslednja slamka spasa za italijanskog stručnjaka. U odsustvu povređenog Pecele, Nikola Milenković će morati da preuzme komandu nad odbrambenim redom i pored sebe će imati Kvatu i Kaseresa. Najbolja vest za Jakinija je povratak Riberija koji bi sa Kaljehonom trebalo da bude podrška Kuameu u napadu Fjorentine.

ROMA (3-4-2-1): Mirante - Mančini, Smoling, Ibanjez - Bruno Pereš, Veretu, Pellegrini, Spinacola - Pedro, Mhitarjan - Džeko.

FJORENTINA (3-4-2-1): Drongovski - Kvarta, Milenković, Kaseres - Lirola, Amrabat, Kastrovili, Biragi - Kaljehon, Riberi - Kuame.

SAMPDORIJA - ĐENOVA

Sampdorija ulazi u Derbi svetionika kao apsolutni favorit. Tim Klaudija Ranijerija nije samo zabeležio tri pobede na poslednja tri meča protiv Fjorentine, Lacija i Atalante, nego je ostvario i gol razliku 8:2. Iskusna trenerska lisica Ranijeri je složio tim kao rimsku legiju i rezultati nisu izostali. Naravno, Sampdorija je bila prilično miljenica Fortune u ovom periodu, jer ne samo da nije imala veliki broj povređenih igrača nego su je mimoišle i muke sa virusom korona.

Istina, Kandreva nije baš skroz fit što se tiče zdravlja, ali će biti na klupi da uskoči ako bude zatrebalo, zajedno sa svojim bivšim klupskim drugom iz vremena u Laciju i Interu, Kejtom.

Na strani Sampdorije je i tradicija u poslednjih deset godina koja se učvrstila u gradskom derbiju: Samp je u prošloj sezoni izgubila prvi derbi posle sedam u kojima je pobedila ili remizirala. Takođe, Samp već deset godina nije izgubila dva vezana meča sa Đenovom.

Stanje u taboru Grifona je bolje, ali daleko od idealnog. Trener Roland Maran polako vraća u formu svoje igrače koji su preležali virus korona ili su bili povređeni. Van stroja su i dalje Sturaro, Zapakosta, Kasata, Pelegrini, Šomurodov, ali će Đenova moći da predstavi solidniji sastav nego u poslednjim kolima. Među startere se vraćaju kapiten Krišito, defanzivci Biraski i Mazijelo.

SAMPDORIA (4-4-1-1): Audero - Berežinski, Jošida, Toneli, Augđelo - Jankto, Torsbi, Ekdal, Damsgard - Ramirez - Kvaljarela.

ĐENOVA (3-5-2): Perin - Biraski, Zapata, Mazijelo - Giljone, Badelj, Radovanović, Rovela, Krišito - Pandev, Pjaca.

Piše: Željko Pantelić

SERIJA A - 6. KOLO

Subota

Krotone - Atalanta 1:2 (1:2)

/Simi 40 - Murijel 26, 38/

Inter - Parma 2:2 (0:0)

/Brozović 64, Perišić 90+2 - Žervinjo 46, 62/

Bolonja - Kaljari 3:2 (1:1)

/Berou 45, 56, Sorijano 52 - Žoao Pedro 15, Simeone 47/

Nedelja

12.30: (4,40) Udineze (3,60) Milan (1,83)

15.00: (9,00) Specija (5,00) Juventus (1,35)

15.00: (2,50) Torino (3,40) Lacio (2,75)

18.00: (1,52) Napoli (4,40) Sasuolo (6,00)

18.00: (1,88) Roma (3,70) Fjorentina (4,00)

20.45: (1,93) Sampdorija (3,50) Đenova (4,00)

Ponedeljak

20.45: (2,15) Verona (3,40) Benevento (3,40)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Željko PantelićSerija AFabio KvaljarelaGoran PandevKristijano RonaldoĆiro Imobile

Obaveštavaj me

Juventus
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara