Juventus (©Reuters)
Juventus (©Reuters)

Nedelja u Seriji A: Potera za Milanom i Ligom šampiona

Vreme čitanja: 8min | ned. 11.04.21. | 12:26

Četiri kandidata za dva mesta

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

 Pobeda Milana nad Parmom je stavila dodatni pritisak na pratioce Rosonera i takmaca za mesta koja vode u Ligu šampiona. Juventus, Atalanta, Napoli, Lacio, kao i Roma su obavezni da uknjiže tri boda ovog popodneva i večeri kako bi zadržali šanse da se nađu na kraju sezone među četiri najbolja tima Serije A.

Izabrane vesti

JUVENTUS - ĐENOVA

Juventus je akumulirao zaostatak od 12 bodova za Interom na tabeli na utakmicama sa timovima ispod desetog mesta, dva puta protiv Beneventa, Krotonea, Fjorentine i Torina. To su bodovi koji nas dele od Intera”, objasnio je trener Bjankonera Andrea Pirlo pred meč sa Đenovom zašto je njegov tim u tako velikom zaostatku za Nerazurima.

Posle pobede nad Napolijem prošle srede, zadatak Pirla je da promeni negativni trend. U startnu postavu se vraćaju Ščešnji i Kuluševski koji su zbog kikseva protiv Torina bili na klupi protiv Napolija. Paulo Dibala još fizički nije spreman da izdrži celu utakmicu ili barem 60-70 minuta, tako da će i danas dobiti šansu u drugom poluvremenu.

Hoja bi ovog popodneva mogao da postigne svoj 100 gol u dresu Bjankonera i protivnik je gotovo idealan budući da je Đenova drugi tim u Seriji A, posle Udinezea kome je Dibala dao najviše golova: Frijulanima osam, a Ligurima sedam.

15.00: (1,30) Juventus (5,50) Đenova (10,0)

Juventus je pobedio na sva tri poslednja odmeravanja snaga Đenovu, ali da bi smo pronašli vezani poker pobeda Stare dame nad Grifoneom moramo da se vratimo u 2008. godinu.

U timu Stare dame neće biti samo Bonučija i Bernardeskija (pozitivni na Kovid - 19), dok Đenovi nedostaju Luka Pelegrini i Čibora. Pirlo ima sam jednu dilemu oko sastava na sredini terena za dva mesta konkurišu trojica fudbalera Artur, Bentankur i Rabio. Izlišno je reći da se Stara dama najviše uzda u Kristijana Ronalda i Federika Kjezu koji igra u životnoj formi i pokazuje kvalitet koji mu je nedostajao svih ovih godina: kontinuitet.

Utakmica će imati i posebnu draž za kapitena Đenove Krišita koji će preseći cilj od 250 utakmica sa grbom Đenove na grudima.

JUVENTUS (4-4-2): Ščešnji - Kvadrado, Demiral, De Liht, Danilo - Kuluševski, Bentankur (Artur), Rabio, Kjeze - Morata, Ronaldo

ĐENOVA (3-5-2): Perin - Mazijelo, Radovanović, Krišito - Biraski, Zajc, Badelj, Rovela, Zapakosta - Destro, Skamaka

VERONA - LACIO

Interasantno je da će i Veronu i Lacio voditi zamenici Ivana Jurića i Simonea Inzagija. Jurić je suspendovan zbog katona i pored aut linije će stajati njegova desna ruka Paro. Inzagi nije došao u Veronu jer je u izolaciji zbog Kovida-19, a teško da će moći i koncentrisano da gleda utakmicu jer mu je supruga zbrinuta u bolnici na kovid odeljenju. Tim će voditi Inzagijev zamenik Faris.

15.00: (3,30) Verona (3,25) Lacio (2,25)

Prošlo je više od godinu dana od poslednje dve vezane pobede Verone u prvenstvu i ako je suditi po rezultatima Lacija u gostima u poslednjih mesec dana, to se neće dogoditi ni ovog popodneva. Naime, Lacio je na poslednja tri gostovanja ostvario tri pobede. Drugi interesantan podatak je da Nebeskoplavi na poslednjih 13 utakmica nisu nijednom remizirali: 10 pobeda i tri poraza.

Čiro Imobile nije postigao gol u šampionatu već više od dva meseca i Verona je tim kao poručen da proradi s obzirom na to da je na osam mečeva sa timom iz Veneta postigao isto toliko golova. Osam je izgleda čaroban broj za napadača Lacija. U svojoj karijeri samo dva puta je bio ovoliko dugo na golgeterskom postu i oba puta je uspeo da ih prekine na osmoj utakmici. Meč sa Veronom, pogađate, je osmi od susreta sa Kaljarijem kada se Čiro poslednji put radovao svom pogotku u Seriji A.

Čiro Imobile (©Reuters)Čiro Imobile (©Reuters)

Verona ne može da računa na Lovata koji je suspendovan zbog kartona kao i na nekoliko igrača koji nisu u užem izboru trenera tima iz Veneta. Lacio ne može da računa na “pocrvenele” Koreu i Lacarija.

VERONA (3-4-2-1): Silvestri - Čekerini, Manjani, Dimarko - Faraoni, Tameze, Velozo, Lazović - Barak, Zakanji - Lazanja

LACIO (3-5-2): Rejna - Marušić, Ačerbi, Radu - Akpa Akpro, Milinković, Lejva, Luis Alberto, Fares - Imobile, Kaisedo

SAMPDORIJA - NAPOLI

Klaudio Ranijeri je obećao bitku protiv Napolija. Sampdorija je praktično obezbedila opstanak u Seriji A, ali trener Dorijana želi da osvoji 52 boda u ovoj sezoni, odnosno želi da ponovi bodovni učinak iz jesenjeg dela šampionata kada je uknjižio 26. bodova.

Rino Gatuzo želi što pre da poništi poraz protiv Juventusa. Njegov tim nije loše igrao na Alijanc stadionu, naprotiv. Međutim, dok je poraz od Juventusa u Torinu očekivana stvar, sva tri boda protiv Sampa su obaveza ovog popodneva ako želi da ostane u trci za mesto u Ligi šampiona.

Napoli igra protiv Sampdorije utakmicu broj 2500. U poslednjih pet godinna Dorijani su bili redovna mušterija Azura: devet pobeda Napolija na deset mečeva, uz prosek od 2,6 golova u mreži Sampa.

Lorenco Insinje je po pravilu uvek dobro raspoložen kada za protivnika ima tim iz Đenove imajući u vidu da im je postigao šest golova u karijeri. Kapiten Napolija je u ovoj sezoni postigao 15 golova u Seriji A i nalazi sa na samo tri gola od ličnog rekorda postavljenog u sezoni 2016/2017. Fabio Kvaljarela je uzdanica prevejanog vuka Klaudija Ranijerija. Kvalja je na poslednja tri meča protiv Napolija na Marasiju svaki put tresao mrežu.

15.00: (4,90) Sampdorija (3,60) Napoli (1,75)

Ranijeri ima dve dileme oko sastava tima, prva se odnosi na Tonelija i Jošidu u odbrani a druga je vezana za srednji red gde su Askildsen, Jankto i Vere u trci za jedno mesto. I Gatuzo ima dve nedoumice oko sastava. Manolas i Maksimović su kandidati za mesto pored Kulibalija, čini se da je Grk u prednosti nad Srbinom, a u napadu nije izvesno da li će početi meč od prvog minuta Osimhen ili Mertens.

Sampdorija nema na raspolaganju trojicu igrača: Silva je suspendovan zbog crvenog kartona protiv Milana, a Toregrosa i Ekdal su povređeni. Napoli ima kompletan sastav na Marasiju sa izuzetkom Gulama za koga je sezona već završena.

SAMPDORIJA (4-4-2): Audero - Berežinski, Toneli (Jošida), Koli, Auđelo - Kandreva, Torsbi, Askildsen (Jankto), Damsgard - Kvaljarela, Gabijadini

NAPOLI (4-2-3-1): Ospina - DI Lorenco, Manolas, Kulibali, Mario Rui - Fabijan Ruiz, Deme - Politano, Zjelinski, Insinje - Osimhen

ROMA - BOLONJA

U Trigoriji su svesni da su se vrata za ulazak u Ligu šampiona preko Serije A gotovo zatvorila. Zato ćemo večeras protiv Bolonje videti kombinovanu formaciju budući da trener Paulo Fonseka već misli na revanš meč sa Ajaksom, kao i kompletan ambijent Đalorosih.

Od povrđenih igrača, El Šaravi, Spinacola, Kumbula i Smoling, samo Englez ima šansu da se oporavi za utakmicu sa Ajaksom. Među odsutnima će biti i Kristante, ne zbog povrede već zbog kartona. U već oslabljenom sastavu Rome, Fonseka ima nameru da poštedi svih 90 minuta i nekoliko ključnih igrača, počev od Džeka i Pedra preko Veretua i najverovantije Karsdorpa. Postoje izgledne šanse da mladi Amerikanac Rejnolds debituje od prvog minuta na Olimpiku.

Pozitivna vest za Romu i Fonseku je oporavak Mhitarjana. Jeremnin će, po svoj prilici, dobiti šansu u drugom polovremenu. Biće to neka vrsta zagrevanja za meč sa Ajaksom u četvrtak veče. Koliko je Mhitarjan važan za Romu pokazuje statistički podatak da sa njim na terenu Roma osvaja u proseku gotovo dva boda po meču, dakle ritam za Ligu šampiona, bez njega se silazi na samo jedan bod po utakmici, odnosno tempo borbe za opstanak. 

Roma (©Reuters)Roma (©Reuters)

Roma već 29 godina redovno postiže barem jedan gol na Olimpiku protiv Bolonje. Tim Paula Fonseke želi da prekine negativnu seriju od tri utakmice na kojima su zabeležili dva poraza i jedan remi.

S druge strane Roma je tim u Seriji A koji je Bolonja najviše puta pobedila u Seriji A, čak 50 puta. Poslednjih put prošle godine na Olimpiku sa golovima Baroua koji će i večeras igrati, ali iza leđa Palasija pošto se iskusni Argentinac vraća u startnu postavu. Bolonja je na poslednjih šest utakmica imala učinak: tri pobede i tri poraza, bez remija.

18.00: (1,75) Roma (3,70) Bolonja (4,70)

Za razliku od Fonseke kome nedostaje više od polovine startne postave, Siniša Mihajlović neće moći da računa samo na Tomijasua od standardnih prvotimaca. Vrlo važna vest za Sinišu je povratak na gol Skorupskog imajući u vidu da Da Kosta i Ravalja ni izbliza ne ulivaju sigurnost odbrambenoj liniji kao poljski golman.

ROMA (3-4-2-1): Pau Lopez - Mančini, Facio, Ibanjez - Karsdorp, Viljar, Dijavara, Bruno Pereš - Karles Perez, Pelegrini - Borha Majoral

BOLONJA (4-2-3-1): Skorupski - De Silvestri, Danilo, Sumaoro, Dajks - Skouten, Svanberg - Skov Olsen, Sorijano, Barou – Palasio.

FJORENTINA - ATALANTA

Atalanta je dobila oba puta Fjorentinu u 2020. godini i da bi pronašli tri vezane pobede Boginje nad toskanskim klubom moramo da se vratimo u period Drugog svetskog rata.

Gasperinijeva mašinerija ponovo radi punom parom: u 2021. godini su postigli 40 golova na 16 utakmica, bolji od njih su samo igrači Mančester sitija koji su na 18 mečeva zabili 46 pogodaka. Takođe, Boginja je osvojila najviše bodova u Seriji A u 2021. godini posle Intera.

Veliki duel na Frankiju se očekuje između Murijela i Vlahovića. Kolumbijac je u novoj godini postigao 11 golova dok je Srbin zatresao mrežu devet puta. Đan Pjero Gasperini je želeo da oda priznanje Čezaru Prandeliju: “To što je Dušan eksplodirao u ovoj sezoni je velika zasluga Prandelija. Čezare je video dalje od drugih i radio je u sa Vlahovićem tako da može da ispolji svoj veliki potencijal”.

Gasperini (©Reuters)Gasperini (©Reuters)

Luis Murijel bi mogao da dostigne i čak prestigne svoj golgeterski rekord u jednoj sezoni. Kolumbijac je do sada postigao najviše 19 golova u jednom prvenstvu, pred večerašnji nastup na Frankiju je na kvoti 18 golova. Vlahović sa svoje strane postavlja nove rekorde sa željom da stigne u ovoj sezoni do cifre od 20 golova.

20.45: (5,70) Fjorentina (3,80) Atalanta (1,62)

Fjorentina će igrati bez Riberija i Pulgara (kartoni) dok su Kokorin i Igor i dalje van stroja zbog povreda. Atalanta je u Firencu doputovala bez Hatebora koji će se vratiti na teren tek krajem aprila i Pesinu koji je i dalje pozitivan na Kovid-19.

FJORENTINA (3-5-2): Drongovski - Milenković, Pecela, Kvarta - Kaseres, Bonaventura, Amrabat, Kastrovili, Biragi - Vlahović, Ejserik (Kaljehon)

ATALANTA (4-2-3-1): Golini - Toloi, Romero, Đimsiti, Gosens - De Ron, Frojler - Pašalić, Mailnovski, Murijel - Zapata.

SERIJA A - 30. KOLO

Subota

Specija - Krotone 3:2 (0:1)

/Verde 63, Mađore 90, Erlić 90+2 - Điđi 40, Simi 78/

Parma - Milan 1:3 (0:2)

/Galjiolo 66 - Rebić 8, Kesi 44/

Udineze - Torino 0:1 (0:0)

/Beloti 61pen/

Nedelja

12.30: (1,28) Inter (6,00) Kaljari (9,50)

15.00: (1,30) Juventus (5,50) Đenova (10,0)

15.00: (4,90) Sampdorija (3,60) Napoli (1,75)

15.00: (3,30) Verona (3,25) Lacio (2,25)

18.00: (1,75) Roma (3,70) Bolonja (4,70)

20.45: (5,70) Fjorentina (3,80) Atalanta (1,62)

Ponedeljak

20.45: (3,20) Benevento (3,40) Sasuolo (2,25)



tagovi

MilanInterLacioJuventusAlajksis RomaoNapoliSerija A

Obaveštavaj me

Milan
Inter
Juventus
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara