Nedodirljivi Kralj (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 10.08.22. | 22:51

Real u Helsinkiju rutinski do novog evropskog trofeja trijumfom nad Ajntrahtom - 2:0

Možda nije inventivno, ali je u slovo istinito: Real kad igra za trofej, Real ga i osvaja! Kažu - tradicija je tu da bi se rušila. Neće biti. Kad su Kraljevići u pitanju, tradicija je tu da se poštuje. Prvak Evrope u svemu je nadvisio osvajača Lige Evrope iz protekle sezone i ovenčao se epitetom apsolutnog šampiona Starog kontinenta. Ajntraht iz Frankfurta pružio je maksimum u ovom trenutku, međutim to je bilo dovoljno samo za dve ozbiljne šanse na celoj utakmici, još nekoliko uzdaha nemačkih navijača i častan poraz - 0:2.

Noćas u Helsinkiju Madriđani su stigli do svog petog Superkupa Evrope, a 28. internacionalnog trofeja. Time su se učvrstili na kontinentalnom pijedestalu, povećavši prednost u odnosu na drugoplasirani Milan (18) i trećeplasiranu Barselonu (17).

Izabrane vesti

Bilo je ovo još jedno veliko veče za Karla Ančelotija i Karima Benzemu. Legendarni italijanski stručnjak došao je do jubilarnog desetog internacionalnog pehara, po čemu mu niko nije ravan. Za njim kaskaju Aleks Ferguson, Pep Gvardiola (po osam), te Zinedin Zidan i Đovani Trapatoni (po sedam). S druge strane, prva "puška" sa Bernabeua postala je druga najefikasnija u istoriji kluba, pošto je noćašnjim pogotkom nadmašila čuvenog Raula Gonzalesa - 324:323.

Ispred Karima ostaje još samo (vrlo izvesno nedostižni) Kristijano Ronaldo - 450.

Mnogi su očekivali nakon blamaže u Frankfurtu protiv Bajerna (1:6) da će mrežu Ajntrahta da napuni i šampion Evrope. Nije se dogodilo, nije ni bilo realno, jer Madriđani s Ančelotijem na klupi igraju nešto sasvim drugo. Za mnoge dosadan, definitivno sporiji, sve u svemu fudbal s mnogo manje intenziteta. Ali isto tako fudbal koji nepogrešivo donosi rezultat.

I upravo je to bio najveći problem Nemaca. Ne ni to što nije bilo njihovog daleko najvažnijeg igrača Filipa Kostića (sprema se za transfer u Juventus), niti to što odavno nemaju onu ubojitost kao kada su im navalu predvodili Andre Silva i Luka Jović. I da su sva trojica bili na terenu ne bi mnogo pomogli protiv ovakvog Reala. Smirenog, lišenog svakog bespotrebnog rizika, klinički preciznog kad se ukaže i najmanja šansa. I verovatno presudno - jezivo iskusnog u utakmicama za trofeje.

REAL MADRID – AJNTRAHT FRANKFURT 2:0 (1:0)

/Alaba 37, Benzema 65/

Stadion: Olimpijski stadion u Helsinkiju.

Gledalaca: 36.000.

Sudija: Majkl Oliver (Engleska).

Kako je utakmica odmicala Madriđani su podizali 'radnu temperaturu', sve dok ona na isteku jednog sata igre ona nije dosegla maksimum. Od tog momenta, jasno je svima bilo, pa i igračima Ajntrahta, da u ovom finalu više nemaju šta da traže. Real je uzeo loptu pod svoje, počeo da razvlači nemoćne Nemce po terenu i da 'gravira' svoje ime na trofeju.

Ajntraht je najbolju priliku da pomrsi konce Špancima imao u 14. minutu. To verovatno i najbolje opisuje koliko je zapravo bio nemoćan kako je meč odmicao. Tada je Daiči Kamada izašao sam pred Kurtou, ali pošto se dugo nameštao omogućio je iskusnom golmanu da mu uđe u šut i odbrani.

Još nekoliko dobrih istrčavanja u presing, još jedna dobra šansa preko Borea (šut iskosa) i to bi otprilike bilo to.

Na drugoj strani Modrić je počeo da diriguje, Vinisijus da maltretira odbranu svojim čuvenim sprintevima, Valverde i Kros da 'pokazuju mišiće' nedoraslim rivalima. U nekoliko navrata izgledalo je kao susret 'osmaka' i 'petaka' u školskom dvorištu.

Realnost: sudar top klase i niže srednje klase evropskog fudbala.

Prvi gol bio je plod snalažljivosti Brazilca Kazemira, dobrog skoka Benzeme, odličnog postavljanja Alabe i potpune smušenosti odbrane Ajntrahta. Igrao se finiš prvog poluvremena...

Mada je već na startu drugog dela bilo jasno da Ajntraht ne može da parira, utakmicu je i formalno rešio Benzema u 65. minutu, nakon što ga je lepo poslužio Vinisijus. U međuvremenu videli smo i prečku Kazemira.

Ajntraht bez ozbiljne pretnje do kraja susreta...


tagovi

Superkup Evrope

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara