(©Reuters)
(©Reuters)

Nekad Dinamova specijalnost, danas boljka! Rijeka iščupala bod u derbiju visokog napona, okoristio se Hajduk

Vreme čitanja: 3min | ned. 12.11.23. | 21:59

Modri pred ulazak u sudijsku nadoknadu ostali bez pobede, do skora su baš u tim momentima prelamali derbije

Sve se drma, sve se trese u Hrvatskoj! Dinamu se ljulja tlo pod nogama toliko jako da bi kruna mogla da spadne sa glave večitog vladara.

Ne tako davno specijalnost zagrebačkog kluba bili su derbiji. I kada pogreši gde niko na Maksimiru ne očekuje, ispravio bi se protiv direktnih konkurenata, posejao im strah u kosti i poručio: “Šampionski pehar biće obmotan zastavom modre boje”. Dugogodišnja praksa polako postaje prošlost, pada u zaborav i sada je Dinamo taj kome nije svejedno kada dođe do derbija. Dva puta je izgubio od Hajduka, da bi mu Rijeka otkinula bod na Rujevici golom pred sam ulazak u sudijsku nadoknadu i stavila ga u još težu poziciju – 2:2 (1:1).

Izabrane vesti

Gorak je ukus u ustima Sergeja Jakirovića, jer on je taj koji je selektirao ekipu sa Rujevice, on je tvorac tima koji se umešao u bitku za titulu i pokazao zube klubu u koji je prešao kada to niko u Rijeci nije očekivao. I pitanje je koliko dugo će opstati na Maksimiru, jer jednostavnu mu – ne ide. Ni u prvenstvu, ni na evropskoj sceni.

U Zagrebu je sirtuacija kakva se ne pamti: Modri su tek treći u Hrvatskoj – doduše, imaju utakmicu manje od Rijeke i dve od Hajduka, ali za Splićanima kasne devet bodova i neće ih prestići ni sa dve pobede – a u Ligi konferencije zakucani za dno! Na prvo mesto i automatsku prohodnost u osminu finala mogu da zaborave, jer Viktorija Plzenj ih je tukla dva puta. Rvaće se sa Astanom i Balkanijem za drugo mesto.

I to nije sve. Jer, sunovrat hrvatskog šampiona najbolje se ogleda u činjenici da je pre tačno godinu dana na Rujevici demolirao Rijeku. Na semaforu je stajalo 7:2!

Danas je ostao bez pobede, ostao daleko od lidera Hajduka koji je na Poljudu dobio Varaždin, učvrstio se na prvom mestu i ima poprilično povoljan raspored do decembarskog derbija na Maksimiru, što je ujedno i poslednji meč pred zimsku pauzu. I igra sve bolje pod komandom Mislava Karoglana. Da sve bude gore po Zagrepčane, na Rujevici su mogli da osete da ih se Rijeka ne plaši.

Išao je tim Željka Sopića na pobedu, bio bolji u drugom poluvremenu utakmice visokog napona. Pucalo je od elektriciteta na sve strane, naročito od trenutka kada je Franjo Ivanović u skoku otresao Dinamovog beka Maura Perkovića. Do tada su Modri vodili golom Darija Špikića, koji je hteo da proigra Roberta Ljubičića, a lopta mu se srećno vratila u noge i smestio ju je u praznu mrežu.

A, u nastavku – spektakl. Dva puta je Rijeka uspevala da izjednači, dva puta da baci u ekstazu krcatu Rujevicu i zagorča već težak život prestoničkom klubu. Lindon Selahi je poništio hitac Darija Špikića, dok je Matej Mitrović pred ulazak u zaustavno vreme gumicom obrisao novu prednost gostiju koju im je doneo štoper Dino Perić posle karambola u kaznenom prostoru.

Zakucao je Matej Mitrović loptu pod prečku, ukazao se iz drugog plana… Bio je sam kao duh. Nekada je Dinamo u periodu oko sudijske nadoknade prelamao derbije, gazdovao terenom i bacao Hajduk i Rijeku u stanje agonije. Ove godine je na Maksimiru protiv Hajduka ostao bez boda, Rokas Pukštas je digao gostujući sektor na noge, a sada bez pobede u Rijeci.

Izgleda da bi u Hrvatskoj stvari posle dugo godina mogle da se promene…

HNL – 15. KOLO:

Nedelja

Hajduk – Varaždin 3:1 (2:0)

/Pukštas 35, Šarlija 39, Krovinović 66 – Uremović 83ag/

Rijeka – Dinamo 2:2 (0:1)

/Selahi 53, Mitrović 89 – Špikić 41, Perić 81/



tagovi

Dinamo ZagrebHajduk SplitRijekaVaraždinHNL

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara