Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Neke nove face u Ligi šampiona? Štutgart čeka elitu 15 sezona, ali biće možda i nekoliko debitanata

Vreme čitanja: 6min | ned. 31.03.24. | 13:50

Lige petice ulaze u ciljnu ravninu, a među najboljim klubovima u svakom prvenstvu se nalazi barem po jedno iznenađenje

Nije toliko neobična stvar da se u Ligi šampiona pojavi neki klub koji ranije nije igrao tamo. Ove sezone debitant je bio Union Berlin, prošle je Ajtraht iz Frankfurta prvi put zaigrao u elitnom takmičenju. Ono što jeste posebno zanimljivo za ovu sezonu, u svakoj od Liga petice trenutno na pozicijama koje vode direktno u elitu imamo klubove kojima letos niko nije predviđao takve uspehe.

Sada već može i da se piše o nekim analizama i predviđanjima, pošto smo ušli u poslednji krug prvenstvenih utakmica. Poslednja reprezentativna pauza je završena ovog vikenda, klubovi više neće imati odmor do kraja šampionskih trka.

Izabrane vesti

U Bundesligi je Bajer Leverkuzen svakako najveća senzacija, potrebno je čudo da se desi pa da ne skine Bajern sa trona. Zbog toga, pomalo nezasluženo su u drugi plan pali fenomenalni rezultati Štutgarta, koji ove nedelje od 17.30 časova kod kuće protiv Hajdenhajma ima priliku da se dodatno učvrsti na trećoj poziciji na tabeli, odnosno čak i da priđe Bavarcima na samo bod zaostatka.

Od Švaba se pre početka šampionata očekivalo da se bore za opstanak. Prošle godine su jedva ostali u eliti, igrali su plej-aut, u kojem su bili bolji od Hamburgera. Međutim, pod palicom Sebastijana Henesa na MHP areni je nastala magija. Štutgart je u dosadašnjih 26 kola ostvario čak 18 pobeda, posle kiksa RB Lajpciga (0:0 sa Majncom) danas može da pobegne petoplasiranom timu na +9, sedam kola pre kraja. Najbolje četiri ekipe će u Ligu šampiona, zato su Švabama važniji trenutno rezultati Bikova nego Borusije iz Dortmunda.


17.30: (1,27) Štutgart (6,25) Hajdenhajm (9,50)


Na poslednjih šest mečeva, pre reprezentativne pauze, Štutgart je zabeležio pet pobeda i samo jedan remi. Samo je Keln uspeo koliko-toliko da ga zaustavi i da izvuče 1:1.

Ako Serhu Girasi i Deniz Undav naglo ne uspore (dali po 22, odnosno 14 golova ove sezone i u vrhu su liste strelaca) Štutgart će videti Ligu šampiona posle 15 sezona. Poslednji put ju je igrao u sezoni 2009/2010, prošao je grupu sa Glazgov Rendžersom, Seviljom i rumunskom Unireom, ali ga je u osmini finala savladala Barselona. Štutgart nije igrao na međunarodnoj sceni od 2013. godine, kada ga je u kvalifikacijama za Ligu Evrope eliminisala Rijeka.

Ako je Štutgart senzacija u Nemačkoj, šta onda reći za francuski Brest? Klub koji apsolutno nikada nije bio ni blizu međunarodne scene na putu je da se plasira direktno u Ligu šampiona. Pomažu mu malo i slabi rezultati Monaka, Lila, Nice, Lansa i Olimpika iz Marselja, ali 27. kolo Lige 1 je dočekao na drugoj poziciji. Od Francuza najbolja tri tima posle 34 kola će direktno u elitu, a četvrti će u kvalifikacije.

U istom rangu kao Brest je i Đirona, ovosezonska senzacija španske Primere. Katalonci doduše imaju malu pomoć u vidu Siti grupe, u čijem su vlasništvu. Ipak, šokantno za sve je bilo to što je dobar deo prvenstva Đirona čak provela na vrhu tabele, ispred Real Madrida i Barselone.

Poslednjih nedelja je malo pala, doživela je tri poraza u prethodnih pet kola. Ipak, još uvek se drži u top 4, treća je sa sedam bodova više od petoplasiranog Atletiko Madrida, a šest od četvrtoplasiranog Atletik Bilbaa.

Posle svega prikazanog bila bi velika šteta da ne vidimo Đironu u elitnom takmičenju, ali sudeći po stanju na tabeli, barem joj je Liga Evrope zagarantovana. Katalonci nikada do sada nisu igrali u takmičenjima UEFA, tako da bi im i to predstavljao istorijski uspeh.

U italijanskoj Seriji A među četiri najbolja tima se nalazi Bolonja. Reč je o timu koji je poslednji put u Evropi igrao 2002 (Intertoto kup), a u elitnom takmičenju je učestvovao samo jednom, 1964. godine kada se ono zvalo Kup šampiona. Već na prvoj prepreci, u kvalifikacijama, bolji je bio Anderleht.

Činjenica da je Bolonja četvrta sa tri boda više od Rome, a četiri od Atalante iznenađujuća je sama po sebi. Još više dobija na značaju čitava ta priča o preporodu tima koji trenira Tijago Mota kada znamo da je Italija veoma blizu toga da na osnovu koeficijenta u Evropi dobije i petog predstavnika u Ligi šampiona. Dakle, u tom slučaju u preostalih devet utakmica Bolonja i ima luksuz da je preskoči jedan od dva najbliža pratioca.

Petog predstavnika izvesno će dobiti i Engleska, što je fenomenalna vest za Aston Vilu. Šampion Evrope iz 1982. godine nijednom od 1983. nije igrao u eliti. Pre ove sezone tim iz Birmingema nismo videli u Evropi od 2010. godine, mada trenutno je glavni favorit za osvajanje Lige konferencije. U četvrtfinalu će igrati protiv Lila.

Aston Vila u Premijer ligi trenutno zauzima četvrtu poziciju, ima tri boda više od petoplasiranog Totenhema i odigran meč više. Zbog tih koeficijenata ustvari izabranici Unaja Emerija treba da gledaju više ka šestoplasiranom Mančester Junajtedu, ali za sada je on prilično udaljen. Ima 11 bodova manje, uz odigranu utakmicu manje.


-------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

-------------


Podsetimo, UEFA je promenila sistem takmičenja u Ligi šampiona za sledeću sezonu, umesto grupa igraće se jedna zajednička liga sa osam kola. Učestvovaće tamo 36 klubova, od čega će 29 direktno da se plasira u ligu, računajući i osvajače Lige šampiona i Lige Evrope ove godine.

Matematički, prvi (i jedini) klub koji je osigurao svoje mesto u eliti je Bajer Leverkuzen. Međutim, uskoro bi trebalo da mu se pridruže i Real Madrid, Mančester Siti, Arsenal, Liverpul, Pari Sen Žermen, Inter…

Što se tiče kvalifikacija za Ligu šampiona, zbog toga što se nekolicina domaćih prvenstava igra tokom kalendarske godine već su poznati neki učesnici. U prvom kolu svoje mesto su osigurali Karabag Agdam (Azerbejdžan), Ordabasi (Kazahstan), RFS (Letonija), Šamrok Rovers (Republika Irska), HJK Helsinki (Finska), Panevežis (Litvanija), Dinamo Minsk (Belorusija), KI Klaksvik (Farska Ostrva), Dinamo Batumi (Gruzija), Flora (Estonija), Vikingur (Island) i TNS (Vels). Plasman u 2. kolo kvalifikacija direktno su obezbedili šampioni Švedske i Norveške, Malme i Bode/Glimt. Podsetimo, prvak Srbije će igrati kvalifikacije od poslednjeg, četvrtog kola, s tim da u slučaju da Crvena zvezda osvoji titulu još uvek ima teoretsku šansu da se direktno plasira u Ligu šampiona.

--------------------------------------

KLUBOVI KOJI BI IGRALI LIGU ŠAMPIONA KADA BI SE PRVENSTVA DANAS ZAVRŠILA

Bajer Leverkuzen

Bajern Minhen

Štutgart

Borusija Dortmund

Arsenal

Liverpul

Mančester Siti

Aston vila

Totenhem

Pari Sen Žermen

Monako

Brest

Real Madrid

Barselona

Đirona

Atletik Bilbao

Inter

Milan

Juventus

Bolonja

Roma

PSV Ajndhoven

Fajenord

Sporting Lisabon

Union Sen Žiloaz

Glazgov Rendžers

Salcburg

***U toku su kola u svim prvenstvima, nemaju svi klubovi isti broj odigranih utakmica i ova lista je sačinjena na osnovu poretka u trenutku kucanja teksta

--------------------------------------


BUNDESLIGA - 27. KOLO

Subota

Borusija Menhengladbah – Frajburg 0:3 (0:1)

/Gregorič 7, Rol 47, Doan 57/

Bajer Leverkuzen – Hofenhajm 2:1 (0:1)

/Andrih 88, Šik 90+1 – Bajer 33/

Ajntraht – Union Berlin 0:0

Lajpcig – Majnc 0:0

Verder Bremen – Volfzburg 0:2 (0:1)

/Lakroa 45+4, Majer 84/

Bajern Minhen - Borusija Dormtund 0:2 (0:1)

/Adejemi 10, Rajerson 83/

Nedelja

15.30: (1,80) Augzburg (3,60) Keln (4,60)

17.30: (1,27) Štutgart (6,25) Hajdenhajm (9,50)

19.30: (1,70) Bohum (3,60) Darmštat (5,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ŠtutgartLiga šampionaAston VilaBrestĐironaBolonjaHajdenhajmBundesliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara