Ohi Omoidžuanfo ©Star Sport
Ohi Omoidžuanfo ©Star Sport

Nekoliko nedostaka i jedan ozbiljan kvalitet - Ohi je napadač koji postiže golove

Vreme čitanja: 4min | pon. 16.05.22. | 10:22

Ohi Omoidžuanfo možda nema onu napadačku oštrinu koju je u svom prvom mandatu u dresu Crvene zvezde imao Ričmond Boaći, nije tehnički potkovan, niti razume igru, kao što je to čini Dijego Falčineli, sasvim sigurno ne može da opali po lopti sa distance sa takvom silinom i preciznošću kao Milan Pavkov, ali zato spada u posebnu kategoriju golgetera - onih koji su jednostavno stvoreni da tresu protivničke mreže

Ima dosta argumenata koji mogu da opravdaju tvrdnje da je Crvenoj zvezdi za ulazak u Ligu šampiona potreban napadač više klase i drugačijeg profila od onih koje trenutno poseduje, te da Ohi Omoidžuanfo ima određene nedostatke koji se tiču povremenog praznog hoda na terenu, nedovoljne prisutnosti u igri ili inferiornosti u polju, ali niko ne može da opovrgne činjenicu da Norvežanin ima ozbiljan golgeterski dar.

Ohi možda nema onu napadačku oštrinu koju je u svom prvom mandatu u dresu Crvene zvezde imao Ričmond Boaći, nije tehnički potkovan, niti razume igru, kao što je to čini Dijego Falčineli, sasvim sigurno ne može da opali po lopti sa distance sa takvom silinom i preciznošću kao Milan Pavkov, ali zato spada u posebnu kategoriju napadača - onih koji su jednostavno stvoreni da postižu golove. A Ohi to čini u kontinuitetu nekoliko godina.

Izabrane vesti

Svoj lični potpis imao je upravo u jučerašnjem meču protiv Napretka u Kruševcu. Čak 33 minuta ga nigde nije bilo na terenu, više od pola sata živeo je u senci odbrane ekipe Zorana Milinkovića, bio je prvi kandidat za zamenu koju bi Dejan Stanković izvesno napravio već na poluvremenu, a onda je potpuno niotkuda, poput zmije otrovnice iskočio u prvi plan i kaznio katastrofalnu grešku Milana Sprema u 33. minutu. Ohi je prošao kroz prilično ozbiljnu krizu od 48 dana bez gola, što je nešto što mu se nije događalo u prethodne dve sezone, ali je više nego uspešno uspeo da je prebrodi.

Norvežanin je postigao pet golova za osam dana, na ukupno tri utakmice i bio direktno zaslužan za to što je ekipa Dejana Stankovića stigla u predvorje dva najvažnija trofeja u sezoni. Ne samo to, Ohi je ovog proleća uspeo da postigne 11 golova na 20 golova u svim takmičenjima, od čega devet na 15 utakmica u Superligi. Kao najveća mana mu se uzima to što nije bio na nivou u mečevima sa Rendžersom i poslednjem derbiju protiv Partizana, ali to je sve težina koju nosi dres Crvene zvezde. Ipak, njegov učinak zaslužuje i ozbiljan respekt, jer proteklih godina nije bilo mnogo golgetera, a potovo ne stranih, koji su tako brzo uspevali da dođu do dvocifrenih brojki u crveno-belom dresu.

Ohi je od 2017. godine, kada je zaigrao svoju prvu godinu u najvišem rangu takmičenja norveškog fudbala u Stabeku, postizao dvocifreni broj golova, pa je sada uspeo da veže i šestu godinu na tom nivou. Te 2017. godine je postigao 19 golova u svim takmičenjima, naredne 10, potom je to uspeo i u tri vezane u Moldeu, gde je dodatno podigao lestvicu. U prvoj godini je dao 17, u drugoj 16, a onda u poslednjoj 28. Iz Moldea je na Marakanu došao kao slobodan igrač posle skora od 61 postignutog gola na 104 meča.

Ohi Omoidžuanfo ©Star SportOhi Omoidžuanfo ©Star Sport

U kritičkim stavovima prema napadačima kao što je Ohi Omoidžuanfo mora u obzir da se uzme i činjenica da je Crvena zvezda u proteklom periodu jednostavno za dužinu iza sebe ostavila klubove sa Severa Evrope. Upravo one od kojih je godinama unazad drhtala pred žrebove evropskih kvalifikacija. Sada se jednostavno došlo do tog nivoa da je veliko pitanje da li najbolji igrač jednog Moldea može da bude i najbolji u Crvenoj zvezdi. Nema sumnje da Ohi jeste povećao kvalitet ovog tima, ali je isto tako među vodećim ljudima sportskog sektora na stadionu Rajko Mitić ostalo upitno da li je Norvežanin u stanju da napravi razliku u kvalitetu onda kada se eventualno bude igrao plej-of za ulazak u Ligu šampiona ili grupna faza istog takmičenja.

Stoga nije ni čudo što se odavno krenulo u potragu za rasnim golgeterom, poput Artjoma Dzjube ili Oskara Estupinjana. Zvezdi je definitivno potreban drugačiji profil napadača od Ohija i Pavkova, ali pre svega onaj koji može da garantuje ulazak u Ligu šampiona, a takvih nije mnogo dostopnih aktuelnom šampionu na evropskom tržištu.

UČAK ZVEZDINIH NAPADAČA U POSLEDNJIH PET SEZONA:

Sezona 2021/2022:

Marko Lazetić 16 utakmica - 1 gol

Lois Dioni - 17 nastupa, 3 gola

Milan Pavkov - 41 utakmica - 14 golova

Ohi Omoidžuafo - 20 utakmica - 11 golova

Nikola Krstović - 8 utakmica - 1 gol

Rišairo Živković - 14 utakmica - 1 gol

Sezona 2020/2021:

Milan Pavkov - 32 utakmice - 15 golova

Dijego Falčineli - 37 utakmica - 13 golova

Tomane - 6 utakmica - 2 gola

Ričmond Boaći - 13 utakmica - dva gola

Nikola Krstović - 13 utakmica - dva gola

Sezona 2019/2020:

Milan Pavkov - 29 utakmica - 9 golova

Tomane - 26 utakmica - 6 golova

Nikola Krstović - 6 - 0 golova

Ričmond Boaći - 25 utakmica - 6 golova

Sezona 2018/2019:

Dejan Joveljić 24 utakmice - 11 golova

Milan Pavkov 39 utakmica - 15 golova

Ričmond Boaći - 18 utakmica - 13 golova

Nikola Stojiljković - 15 utakmica - 5 golova

Sezona 2017/2018:

Aleksandar Pešić - 51 utakmica - 29 golova

Ričmond Boaći - 28 utakmica - 23 gola

Dejan Joveljić - 4 utakmice - 3 gola


tagovi

Dejan StankovićDijego FalćineliMilan PavkovOhi OmoidžuanfoRičmond Boaći

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara