Hansi Flik
Hansi Flik

Nemci & Barsa, čin III - sudar filozofija; jednog oterao Krojf, drugog Maradona

Vreme čitanja: 10min | čet. 30.05.24. | 20:48

Može li Hansi Flik da bude bolje sreće?

Želeo je Nemca i doveo je Nemca! To mu je bila jedna od najvećih želja. Čim je ušao u predsedničku kampanju krajem 2020. godine, Đoan Laporta je, znajući da to u Španiji neće dobro proći, ipak hrabro izjavio:

"Pep Gvardiola je fenomen koji se više neće dogoditi. I tačka. Mislim da je jedinstven i neponovljiv. Zato treba da gledamo gde fudbal ide sada. Naravno, bez odustajanja od naših principa. U Nemačkojm, recimo, postoje mladi treneri koji najbolje na svetu kombinuju nauku sa maštom. Zaista ih je mnogo i njihovi timovi igraju sjajno", pričao je u dahu Laporta.

Izabrane vesti

"Ne, ne bih sada da pominjem imena... Prosto želim da kažem da treba da ih uzmemo u obzir. Ne krijem da bih voleo da vidim nemačkog trenera na klupi Barselone".

U to vreme Katalonce je vodio Ronald Kuman. I nije mu išlo. Mediji su počeli da nagađaju ko bi mogao da bude 'taj Nemac'. Logično, prvi novinarski kandidat bio je Julijan Nagelsman, momak u punom fokusu u to vreme.

Ređaće se kasnije brojna imena, od Jogija Leva, preko Tomasa Tuhela, do Marka Rozea. Međutim Barselona je u međuvremenu obnarodovala kakav je krater u kasi i da je čekaju godine recesije, pa je rešenje pronađeno u njenom detetu - Ćaviju.

Pošto je nakon višenedeljnih trzavica Laporta 'uručio cveće' mladom stručnjaku, ukazala se jedinstvena šansa.

Ruka ruci, ugovor na jednu plus jednu godinu...

"Filozofija koju Hansi gaji slična je našoj. Posed i tehnički fudbal. To je ono što volim da vidim. Barselona je dobila čoveka dostojnog našem smelom stilu igre, koji je osvojio sve što se može u klupskom fudbalu. Velika nam je čast zbog toga".

Naslađivao se i smešako Laporta juče dok su fudbalski bogovi verovatno negde u isto vreme, natenane, 'sudbovali', kreirajući ono što čeka tu zanimljivu kombinaciju: Nemac & Barsa, čin III.

Kad je prvi put Barselona bila rešila da angažuje nemačkog stručnjaka, bilo je april 1975. godine. Samo u retkim istorijskim trenucima fudbalsko rivalstvo između Nemačke i Holandije bilo je veće nego u tom času. Nekoliko godina ranije Fajenord i Ajaks uzeli su četiri Kupa šampiona u nizu. Bajern uzvratio sa tri vezana. Nemačka reprezentacija je potom '72. postala prvak Evrope, da bi dve godine kasnije upravo Holandiju tukla u velikom finalu Mundijala. Nemci i Holanđani, najjednostavnije rečeno, nisu se podnosili, a dokle je ta mržnja išla možda ponajbolje oslikava ona situacija sa oproštajnog meča Johana Krojfa iz novembra 1978, kada je Bajern došao u Amsterdam i umesto revije servirao osam komada u mrežu Ajaksa?! Bilo je 0:8?!

Barsa je te '75. dovela najbolje što je Nemačka imala - Henesa Vajsvajlera, tvorca jednog od najvećih evropskih sastava svih vremena; one Borusije iz Menhengladbaha sa Ginterom Necerom, Bertijem Fogtsom, Jupom Hejnkesom, Rajnerom Bonhofom, golmanom Klefom, Vitkampom, Zilofom, Danerom, Le Fevrom...

Vajsvajler je na Kamp Nou zakoračio prav kao strela. Samouveren, pun smopouzdanja u sebe i sve što zna. A kako i ne bi kada je u "si viju" imao tri titule šampiona Nemačke (ispred Bajerna) i dva UEFA kupa.

"U Bundesligi sam oblikovao stil jednog celog kluba. Sada želim to da pokušam i ovde, u Španiji", objasnio je Nemac u prvom obraćanju medijima.

Španci su, naravno, znali za rivalstvo Nemaca i Holanđana, pa se jedno od prvih pitanja za Vajsvajlera odnosilo na Johana Krojfa. Kako u zajedničke bitke sa 'mrskim neprijateljem'?

"Moji odnosi sa Johanom uvek su bili dobri. Nadam se da će nastaviti da igra kao i do sada, na visokom nivou. On sjajan igrač, jedan od najboljih na svetu. U potpunosti računam na njega".

A Krojf kao Krojf. Narcis svoje vrste. Prima donna Katalonije tih dana. Samo nekoliko meseci ranije zaslužio spomenik ispred stadiona. Nasred Bernabeua Barsa tuče Real 5:0, uzima titulu posle 14 godina posta. Johan od pet golova učestvuje u četiri. Ne može da prođe ulicom od obožavatelja. Ubrzo umire Fransisko Franko i utakmica u Madridu dobija čak i političku konotaciju. Krojf kao Frankov 'ubica'?!

"Pitate me kako ću se ophoditi prema Johanu? Normalno. Moraće da se uklopi u sistem. Ne možete unapred da me pitate te stvari. Pustite me prvo da radim, a onda komentarišite i ocenite kakav sam trener".

Već na početku priprema za iduću sezonu pojavile su se prve trzavice. Vajsvajlera su počela da nerviraju stalna pitanja o njegovoj prvoj vedeti...

Kada je sam stil igre u pitanju, tu nije bilo nekog naročitog razmimoilaženja sa trenerom. Postojao je drugi problem. O tome je svojevremeno pisao Vajsvajlerov biograf Jozef Veskamp.

"Morate da razumete da je on u Menhengladbahu bio mali kralj koji je vodio sve u klubu. Brinuo je da li ima tople vode, pregovarao oko opreme, ugovarao sponzorstva... Pitali su ga kada bi trebalo da kupe pertle za kopačke. Bio je potpuni kontrol-frik. A onda dolazi u Barselonu, u uređeni sistem sa neverovatnom mrežom zaposlenih spremnih za svakojake intrige. Plus Krojf koji je se nametnuo kao gazda u klubu. Njegova reč uvek je imala specifičnu težinu. Od samog starta vodio je mali rat protiv Vajsvajlera".

A krenulo je jednom prilično otrovnom strelicom, koja je jasno odredila njihov dalji odnos.

"Šta mislim o Henesu Vajsvajleru? Nije trener po mom izboru. Mislim da oduzima slobodu igračima".

Ucenjivački potencijal koji je posedovao zahvaljujući svojoj igračkoj genijalnosti, Krojf je odavno bio iskazao. Nikada nije krio da je dozvolu za prelazak u Barselonu 1973. dobio tako što je ljudima iz Fudbalskog saveza Holadnije poručio kako u suprotnom više nikada neće zaigrati za nacionalni tim.

Do klasične ucene predsednika Barse Agustina Montala, doduše, neće doći odmah...

Krojf se otvoreno sukobio sa Vajsvajlerom nakon poraza u Sevilji 8. februara 1976. Domaćin je slavio sa 2:0, a nemački strateg zamenio Johana u 70. minutu, pa još izjavio: "Da, mislim da je kriv za drugi gol, zato je izašao".

Katalonski mediji nisu se složili s ovom konstatacijom trenera: "Još jedno razočarenje", glasio je naslov Mundo deportiva, pa u tekstu: "Krojf se nije ni približio svom prepoznatljivom nivou, ali ipak je bio daleko najbolji igrač Barselone".

"Johan želi da igra kao u Ajaksu! To je ne moguće! Ne shvata da sa karakteristikama igrača koje imamo, ne možemo tako da se postavimo. Čovek sam koji ima strpljenja, međutim neke granice moraju da postoje", ljuto je izjavio Vajsvajler već sutradan.

Medijska rasprava polako je počela da se rasplamsava. Stigao je Krojfov odgovor:

"Naravno da nisam iznenađen izmenom. Očekivao sam tako nešto. Trener već neko vreme želi da me izbaci iz tima. Istina je da nisam voljan da prihvatim ulogu što mi je namenio. Znam kada igram loše, ne mora to niko da mi govori". 

Mnogo godina kasnije isplivali su još neki detalji iz svlačionice nakon tog meča u Sevilji. Krojf je navodno optužio trenera da nema adekvatne kriterijume, da je čak pljunuo u njegovom pravcu i nazvao ga kučkinim sinom, a potom mirno seo i zapalio cigaretu.

U jednom od poslednjih obraćanja na stadionu Kamp Nou, Henes Vajsvajler je dobio pitanje da li je očekivao da će mu biti toliko teško da vodi Barselonu. Nije mnogo oklevao:

"Nije teško voditi Barselonu, teško je voditi Johana Krojfa"

Nakon onoga što je napravio u Sevilji, Krojf je sklonjen iz tima. Nije ga bilo u kup utakmici protiv Salamanke.

"Napuštam Barselonu! Tražio sam odsustvo, predsednik mi ga nije dao. Ispunići ugovor do 30. juna i onda odlazim".

Idućeg dana na treningu se izjasnio i Johan Neskens:

"Ako Krojf ide, ni meni se ne ostaje ovde".

O popularnosti Johana Krojfa izlišno je trošiti reči. Vajsvajler nikako nije mogao da dobije taj rat. U trening centru u La Masiji okupilo se oko 15.000 ljudi. Vređali su Nemca i istakli sada već čuveni transparent: "Deda H.V na Alpe, Johan na teren".

Na krilima navijačke podrške Holanđanin je ubrzo zakucao na vrata Agustina Montala i kratko i jasno mu poručio: "Ili on, ili ja"!

Krajem marta Barselona je izgubila od Las Palmasa. Onda i od Liverpula u prvoj utakmici polufinala UEFA kupa. Tih dana Montel je odlučio da produži ugovor Johanu Krojfu, čime se jasno odredio na čijoj je strani u ovom sukobu.

Vajsvajler je već početkom aprila spakovao kofere...

"Ne mogu više sa njim da radim. Ovo je za mene bila izgubljena godina. Naredna bi bila neizdrživa. Ne sporim, sjajan je igrač, posebno kada igra kod kuće, u Barseloni, ali kao čovek"... 

Oproštajni sastanak u La Masiji opisao je svojevremeno argentinski napadač Huan Karlos Eredija:

"Vajsvajler je išao redom, od jednog do drugog igrača, pozdravljao je sve - Neskensa, Krankla, mene... Pružio je ruku i Krojfu, međutim ovaj je samo spustio glavu".

Montel je kasnije objasnio da Barselona nije otpustila Nemca, već da je 'on sam, pošteno podneo ostvaku'.

Krojf je na kraju sezone pokušao da ublaži svoj uticaj na sve što se izdogađalo:

"Moju obnovu ugovora sa odlaskom trenera treba razdvojiti, to su dva različita pitanja. Odluke u klubu donosi uprava, ne ja".

Tog proleća u Nemačkoj dominirao je naslov: Don protiv Kralja - rešena epska borba za vlast u Barseloni!  

Vajsvajler na aerodromu u Frankfurtu, po povratku u domovinu: "Čini mi se da se nijednom kad smo igrali u gostima nije vratio na svoju polovinu. Bilo je nemoguće, bilo je nemoguće", vrteo je glavom iskusni stručnjak.

Poslednja izjava koju je Krojf dao o Henesu Vajsvajleru: "Ne volim kada me ljudi tretiraju na autoritativan način, to je sve"

Nedugo potom u Barselonu se vratio Rinus Mihels, čovek koga je Vajsvajler nasledio na Nou Kampu, fudbalski otac Johana Krojfa iz Ajaksa. U naredne dve sezone osvojio je samo jedan Kup Kralja.

Nemac je, s druge strane, iz Barse otišao u rodni mu Keln i 1978. uzeo duplu krunu! Jarac Henes, čuvena maskota ovog kluba, po njemu je poneo ime.

Na drugog, i do Hansija Flika poslednjeg nemačkog trenera, Barselona je čekala pet godina. Bio je to legendarni Udo Latek. Proslavio se u Bajernu pre četrdesete godine, uzevši tri titule prvaka Nemačke, odnosno prvi od tri Kupa šampiona Bajerna u onom nizu, da bi 1975, kada je Vajsvajeler otišao u Barselonu, ovaj preuzeo Borusiju iz Menhengladbaha. Sa Ždrepcima je osvojio još dve 'salatare', UEFA kup, stigao do novog finala Kupa šampiona, gde će ga na korak od pehara zaustaviti Liverpul. Ukratko, ponovo je Barsa uzela najbolje što je Nemačka mogla da ponudi...

Latek je u Blaugrani zamenio Elenija Ereru i tim u kom su blistali njegov zemljak Bernd Šuster, Aleksanko, Alan Simonsen, Kvini, Migeli... Titula se čekala od Krojfove iz '74...

"Ono što se dogodilo Henesu Vajsvajleru meni se neće dogoditi, budite sigurni", ispalio je Latek na predstavljanju, nekoliko nedelja pre nego što će na trofeju Gamper doživeti težak poraz od Kelna - 0:4!

Sezona je krenula s puno amplituda. U decembru, u 'klanici' zvanoj San Mames, povredio se Šuster. Nije mogao da igra do kraja sezone. Katalonci su dugo bili lideri na tabeli, ali u finišu je usledio raspad sistema - svega dva boda u poslednjih šest rundi. I Real Sosijedad je 'dao žmigavac' za preticanje. Titula ide u San Sebastijan.

"Nikada u karijeri mi se ovako nešto nije dogodilo. Ovo je neverovatno", čudio se Latek krajem maja 1982.

Uteha je stigla s osvajanjem Kupa pobednika kupova baš na domaćem terenu. Bilo je 2:1 protiv Standarda iz Liježa.

Latekovi problemi počeli su kada je tokom leta 1982. u Barselonu za rekordan novac stigao Dijego Maradona. Argentinac nije od starta bestijao, ali Nemac je svakako morao da donese tešku odluku: koja dvojica stranaca će igrati?

Alan Simonsen, Bernd Šuster, Dijego Maradona. Tri skupcena asa i po ondašnjim pravilima dva mesta u ekipi. Mada mu je bio miljenik dok je vodio Menhengladbah i u najvećoj meri doprineo osvajanju KPK-a, Latek se odlučio da prednost dobiju Maradona i Šuster.

Umesto zahvalnosti, zemljak pred kraj '82. reaguje dosta čudno...

"Nisam zadovoljan Latekovim metodama. Mislim da ne treniramo dobro".

"Zašto ne igra Šuster? Kako mislite da igra fudbaler koji govori loše o meni?", otvorio je front Udo Latek, odgovarajući na jedno od pitanja zbog čega je sklonio iz ekipe jednu od najvećih zvezda.

Uslediće period pun trzavica, sa puno disciplinskih kazni kojima je nemački stručnjak pokušao da pokaže ko je gazda u klubu. Igrači sve češće upućuju žalbe upravi, žale se na treninge i Latekovo ponašanje. Ovaj pride odbacuje predlog predsednika Hose Luisa Nunjesa da angažuje kondicionog trenera, već nastavlja da sam 'ubija' igrače.

Protiv Selte Šuster nije ni na klupi, preseljen je na tribine:

"Želim da idem iz kluba, čovek me više ne želi ovde", požalio se nemački ofanzivac Nunjesu.

"Dolazi do kršenja procedura koje neću tolerisati. Nedisciplini ću stati na put", pretio je Latek i ne sluteći da će Šuster već iduće nedelje dobiti 'saveznika'.

Dijego Maradona zakasnio je da se ukrca u klupski autobus. Svestan šta je izrekao pre samo nekoliko dana, a ne želeći da sebi podriva autoritet, naredio je vozaču da krene bez Argentinca.

Igrači su navodno aplauzom odgovorili na tu odluku trenera, ali ispostaviće se ubrzo da je to bio 'labudov aplauz' za Uda Lateka.

Latek i ZamerLatek i Zamer

To kašnjenje na klupski bus bio je zapravo početak kraja za velikog Dijega. Mediji su počeli da ga proždiru. Spekulisalo se da boluje od hepatitisa, od raznih bolesti. U njegov život u to vreme ulazi i kokain.

Barsa tone na tabeli, o fudbalu više niko ne govori...

"Ovaj pritisak postaje uznemirujući. Ne verujem da ću ovo moći još dugo da podnesem", izjavio je Latek pošto se pojavila vest da mu je Maradona pripremio zamenu u liku svog zemljaka Sesara Luisa Menotija.

U derbiju sa Espanjolom nije bilo golova, Rasing je slavio na Nou Kampu sa 2:0. Sve šanse za titulu su izgubljene. Latek je najavio da će otići na kraju sezone...

Dijego Maradona izašao je pred medije mamuran, s tamnim naočarima na licu: "Niti sam ja oterao Lateka, niti dovodim Menotija. Prestanite sa tim".

Niko mu nije poverovao.

Šuster je takođe bio kratak: "Nisam srećan. Ali nisam ni tako tužan što odlazi".

Barselona je završila četvrta. Na oproštajnoj 'presici' predsednik Nunjes se nije pojavio, kao ni Latek. Govorio je potpredsednik Đoan Gašpar.

"Udo je tvrdoglav čovek. A takvi su i ljudi koji sede u upravi našeg kluba".

Latek se smeškao pošto je stigao u Nemačku:

"Oborio sam rekord - 18 meseci kao trener Barselone, vau".

Nekoliko dana kasnije sa Nou Kampa objavili su kako ekipu preuzima Argentinac Menoti.

Četiri decenije docnije, reč ima Hansi Flik. Treći Barsin Nemac.

Pa da ga 'čujemo'...


tagovi

Hansi FlikJohan Krojfudo latek

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara