Nemci na iglama, čekaju da Klop ponovi Kajzerove reči: Spreman sam!

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.01.24. | 17:07

Njemu je za sada samo odmor na pameti, ali teško da će dugo moći bez fudbala...

Uskoro će 48 sati otkako je Jirgen Klop zvanično saopštio da na kraju sezone napušta Liverpul. Specifičan trenutak u novijoj fudbalskoj istoriji. Otuda i ne čudi što se i u Engleskoj i u Nemačkoj i dalje sve vrti oko ove odluke. Priče, komentari, spekulacije...

Okreni-obrni, sve se svodi na jedno - gde će i šta će dalje Jirgen Klop? Sa 56 godina Nemac je u naponu snage. I dalje da ga drže za jednog od najboljih stručnjaka na planeti, pa mediji odbacuju mogućnost da bi mogao da završi karijeru, što je on stidljivo natuknuo u onom svom izlaganju posle objave da napušta Enfild...

Izabrane vesti

“Da li ću uopšte raditi opet? Sada bih rekao da neću. Ali naravno da ne znam kako bih se osećao u tom slučaju. Naravno, znam sebe, ne mogu samo da sedim po ceo dan. Naći ću možda nešto da radim. Ali sigurno neću voditi nikoga barem godinu dana. Ne mogu to i ne želim to”.

Eliminisao je tom prilikom Klop još jednu mogućnost - u Engleskoj sigurno nikoga neće voditi posle Liverpula.

“To je 100 odsto sigurno! To nije moguće! Prevelika je moja ljubav prema ovom klubu, moje poštovanje prema ovim ljudima. Ne bih mogao. Ne bih ni sekund razmišljao. Nema šanse. Ovo je deo mog života, svi smo mi deo ove porodice, ovde se osećam kao kod kuće”.

Nakon ovih reči Bild se okrenuo mogućnosti da se slavni stručnjak ponovo aktivira u nemačkom fudbalu. Da li kao klupski trener ili selektor reprezentacije, manje je važno... Iz svega napisanog da se zaključiti da je Nemcima potreban Klop kao ličnost. Kao karakter. Kao sinonim kontinuiteta koji su i nemački klubovi u nacionalni tim naprasno počeli da gube poslednjih godina.

U cilju, želji i potrebi da ga ponovo vide pod svojim plaštom, novinari najtiraženijeg lista u Evropi podsećaju: otkako je Jirgen Klop preuzeo Liverpul, Bajern Minhen promenio je sedmoricu trenera?! Bili su Pep Gvardiola, Karlo Ančeloti, Jun Hajnkes, Niko Kovač, Hansi Flik, Julijan Nagelsman i sada Tomas Tuhel - kome se, uzgred rečeno, klupa uveliko drma.

Za isto to vreme na Vestafalenu promenili su šestoricu: Tomas Tuhel, Peter Boš, Peter Šteger, Lusijan Favr, Marko Roze. Sada je tu Edin Terzić i posao mu takođe nije baš najbezbedniji u ovom času.

Čak su i Manšaft za sve ovo vreme vodila tri selektora: Lev, Flik i Nagelsman. Što je za instituciju zvanu Deutscher Fußball-Bund nedopustivo mnogo.

"Da li su se vremena toliko promenila i ne postoje fudbalske ere kao što je bila Klopova u Dortmundu, ili ne postoje treneri koji zrače magijom Jirgena Klopa", zapitali su se u Bildu.

Novinari ovog lista potom uzeli za pretpostavku da Klop poželi da se vrati kući nakon odmora koji je najavio. Dakle, šta bi mogao da radi? Po njima, samo je jedna realna opcija.

"Da bude nacionalni selektor! Klop bi trebalo da kaže samo dve reči, kao što je to svojevremeno učinio Franc Bekenbauer 1984: "Spreman sam". I sve bi bilo rešeno. Imao bi posao. Nikakvi pregovori tu ne bi bili prepreka"...

Kako se ta priča završila, dobro je poznato. Nakon šest godina Kajzer je doneo treću titulu šampiona sveta Nemcima 1990. godine. Kada bi tako nešto ponovio, pa makar i uz nešto duži period čekanja, Jirgen bi bez svake sumnje mogao u nacionalni fudbalski ikonostas. Upravo uz Bekenbauera, Sepa Herbergera, Helmuta Šena, Henesa Vajsvajlera...

U pogledu sportskih standarda Bajern je trenutno jedini klub u Nemačkoj što može da privuče Klopa...

"Da je Kajzer živ, sigurno bi mogao da ubedi svog prijatelja Jirgena da dođe u Minhen i započne novu eru. Njih dvojica često su razgovarali telefonom"...

Nije tajna da je Klop cenio Kajzerovo mišljenje. Imajući to u vidu, sve bi bilo moguće.

Dortmund?

"Dortmund? Jirgen Klop je previše pametan čovek da bi se vratio tamo", zaključio je u svom tekstu Valter Štraten iz Bilda.

Stvar je, znači, jasna: Nemačka čeka da Klop ponovi reči svog velikog prijatelja Franca Bekenbauera: "Spreman sam"!


tagovi

Jirgen Klop

Obaveštavaj me

Dortmund
Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara