Đoan Laporta (©reuters)
Đoan Laporta (©reuters)

Nemci pišu: Barseloni preti izbacivanje iz Lige šampiona!

Vreme čitanja: 2min | sub. 23.12.23. | 09:30

I to ne samo na jednu sezonu, već možda i na duži period

Godinama već, praktično otkako je korona zavladala svetom Barselona se nalazi na konopcima i na ivici ambisa, ali nekako uspeva da se održi na površini. Vreme najveće finansijske krize navodno je prošlo, s tim da je klub daleko od stabilne pozicije.

Presuda Evropskog suda pravde u četvrtak po kojoj je utvrđeno da su UEFA i FIFA držali monopol nad fudbalom otvorila je ponovo vrata ideje o pokretanju Superlige, čak je objavljen i plan izgleda takmičenja koje još nije oformljeno, a kao glavnim zagovornicima ove ideje Real Madrid i Barselona trebalo bi da prihoduju po neverovatnih milijardu evra.

Izabrane vesti

Dok se to zaista ne dogodi, prvak Španije suočava se sa najavama iz Nemačke, tačnije lista Velt Am Sontag da mu preti izbacivanje iz Lige šampiona za sezonu 2024/25! Razlog je, naravno, kršenje finansijkih regulativa UEFA po kojem su klubovi dužni da troškove prebijaju odgovarajućim prihodima. U ovom konkretno slučaju, radi se o obračunskom periodu za prethodne tri godine.

Uprkos tome što je još u oktobru objavila profit od 304.000.000 evra neto koji je odobren na klupskoj sednici Skupštine, Velt Am Sontag tvrdi da bi Barselonina finansijska politika i način poslovanja mogli da budu dovedeni u pitanje, pošto je enormni prihod stigao iz izvora koji nemaju direktne veze sa fudbalom.

Naime, najveći deo pomenutog profita došao je od prodaje 15 odsto prava na prenose španskog prvenstva u narednih 25 godina kompaniji Sixth Street još u julu 2022. godine, dok je još 208.000.000 evra došlo od ustupanja 49 odsto entineta zvanog Barsa Studio, koji se bavi audio i video produkcijom za klupske potrebe. Zanimljivo, čak i bez ovih poslova, Barselona je objavila projekcije da će do juna 2024. godine biti u plusu od 11.000.000 evra kada se oduzmu prihodi i rashodi.

SUPERLIGA ILI KLUPSKI ŠAMPIONAT EVROPE?

Iako je oba posla odobrila La Liga, čime je klubu omogućeno da registruje nove igrače, problem bi mogao da nastane na nivou UEFA. I to ne čak na jednu godinu, nego možda i duže ako bi eventualna istraga utvrdila da postoje ozbiljne malverzacije.

Iz Barselone su za katalonski Mundo Deportivo nezvanično izneli čuđenje informacijama koje dolaze iz Nemačke, kao ni da nisu upućeni u to da postoji ikakva pretnja.

Mnogi su najave iz Nemačke povezali sa presudom Evropskog suda pravde, koja svakako ide naruku Barseloni, iako sve više evropskih velikana javno odbacuje mogućnost da učestvuje u Superligi.

Za kraj, vredi podsetiti da je Barselona već bila kažnjena od strane Uefine finansijske kontrole zbog pređašnjih propusta u poštovanju fer-pleja, konkretno iz 2022. godine. I tada se spekulisalo da bi Barsa mogla da bude izbačena iz Evrope, ali se to naravno nije desilo.



tagovi

BarselonaĐoan LaportaEvropska Superliga

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara