(©Reuters)
(©Reuters)

Nemci ponovo proživeli košmar iz Dohe, Japan sa Asanom razvalio Flikov Manšaft

Vreme čitanja: 3min | sub. 09.09.23. | 22:50

Četiri gola u Ter Štegenovoj mreži usred Volfsburga - 4:1

Flešbekove iz Katara doživela je kompletna Nemačka sportska javnost. Ponovo su se Samuraji pokazali kao nesalomivi u susretu sa četvorostrukim prvacima sveta. Novembra prošle godine na stadionu Kalifa u Dohi trijumfovali su sa 2:1, a ovog puta je azijski tim bio još dominantniji. Usred Volfsburga, Japan je pobedio Nemačku 4:1 (2:1) i tako samo pojačao nezadovoljstvo navijača Pancera, koje je iz utakmice u utakmicu sve veće.

Nijedan od večerašnjih rivala nije igrao takmičarkse utakmice od decembra prošle godine i Svetskog prvenstva u Kataru. Nemci kao domaćini Evropskog prvenstva 2024. imaju zagarantovano učešće na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta, dok Japanci čekaju novembar i start azijskih kvalifikacija za Mundijal 2026. u SAD-u, Meksiku i Kanadi. Iskoristili su Hansi Flik i Hađime Morijasu praktično sve dosadašnje reprezentativne termine u 2023. godini kako bi isprobali što više opcija pred velike izazove koji im predstoje. Bivši trener Bajerna uvrstio je Florijana Virca u startnu postavu, još jednom nagovestivši da bi baš on mogao da bude predvodnik popularnog "Manšafta" u narednih desetak godina, dok je Morijasu dao priliku velikom broju mladih igrača, koji bi trebalo da odmene neke od najbitnijih igrača iz prethodnih deceniju i po, poput Juta Nagatoma,Maje Jošide i Eiđija Kavašime.

Izabrane vesti

Da Fliku predstoji još mnogo posla kako bi sklopio konkurentan tim za EURO 2024. postalo je jasno već u uvodnim minutima. Praktično iz prvog ozbiljnijeg napada Samuraji su poveli. Desni bek AZ Alkmara Jukinari Sugavara uputio je precizan centaršut, a loptu je u Ter Štegenovu mrežu pored indisponiranog Antonija Ridigera zakucao tridesetogoišnji napadač Remsa Džunja Ito. Nemci su se za kratko pridigli i iz jedne od retkih dobro osmišljenih akcija izjednačili na 1:1 preko Liroja Sanea u 19. minutu, a baš je mladi Virc obavio najveći deo posla.

Silno je Japan želeo novi trijumf protiv stare mušterije, a to je pokazao i sjajnom akcijom u 22. minutu, kada je Ajase Ueda krunisao sjajnu akciju, prilikom koje su se Japanci ušetali u petarac Nemačke. Čuvao je učesnik nokaut-faze Mundijala prednost do samog kraja, a onda je bivša uzdanica Partizana Takuma Asano pogodio za 3:1, nakon što mu je nesebično asistirao supertalentovani Takefusa Kubo. Mladi igrač Sosijedada prethodno je nasamario Robina Gosensa, tako što mu je oteo loptu na sredini terena i istrčao kontru do samog gola protivnika.

Kao da nije bilo dovoljno Japancima što su već evocirali ružna sećanja nemačkim navijačima, već su želeli da im prirede pravi košmar. U poslednjim trenucima meča gol glavom dao je omaleni Ao Tanaka, što dodatno daje na bizarnosti novog nemačkog poraza od rastrčanog Japana.

U sklopu septembarskog ciklusa Nemce očekuje duel protiv Francuske u utorak od 21.00 na Vestfalenu. Jasno je da ih čeka najgori mogući protivnik u trenutku kada im je potreban jedan dobar rezultat, kako bi bar privremeno ugasio požar i dao Fliku neophodan mir za rad na korigovanju grešaka u narednom periodu.

Japanci nisu ovde završili evropsku turneju, jer ih takođe u utorak (14.20) očekuje prijateljski meč u belgijskom Genku protiv Turske.




tagovi

Fudbalska reprezentacija Nemačkefudbalska reprezentacija JapanaPrijateljske utakmice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara