Dominacija reprezentacije Nemačke protiv Letonije (© Reurters)
Dominacija reprezentacije Nemačke protiv Letonije (© Reurters)

Nemci su loši, Nemci su istrošeni, Nemci ne znaju gde udaraju... Razmislite ponovo (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 07.06.21. | 22:34

Šta mislite, kako je selektorima Francuske, Portugala i Mađarske posle sedmice Elfa u generalnoj probi pred Prvenstvo Evrope?

Znoj na čelu Didijea Dešana, Fernanda Santoša i Marka Rosija. Ako su gledali prenos meča iz Dizeldorfa možda su se koji put i zagrcnuli, a pod uslovom da su na osnovu izdanja u poslednjih nekoliko meseci stekli utisak da Nemci nisu kao prve (znate ono, „loši su“, ne znaju gde biju“, „istrošeni su“), grdno su se prevarili. Nije Letonija merilo kvaliteta, ali dati sedam golova u generalnoj probi pred EURO direktan je poruka svetskim (Francuzi), evropskim prvacima (Portugalci) i autsajderu Grupe F (Mađari) da će morati dobro da oderu zajednicu da bi uzeli bod ili tri selekciji Joahima Leva.

U Dizeldorfu fešta – 7:1. Iza Roberta Ozolsa se mreža tresla kao da duva oluja. Ispred Elfa pista sa koje su uzleteli ka završnom turniru. Da, da, ipak je to Nemačka. A Nemačka je uvek favorit, makar iz prikrajka.

Izabrane vesti

Sve ono što nije bila u Sevilji (šestica od Španaca), u sudarima sa Rumunijom u Bukureštu (minimalac, mučenjem), Severnom Makedonijom tokom martovskog susreta u Duizburgu (sramotna igra i poražavajućih 1:2) ili prošle sedmice u proveri sa Dancima (1:1 u Insbruku, uz manjak energije i kvaliteta) jeste u duelu sa selekcijom sa Baltika.

Organizovana, sigurna, atraktivna, efikasna. Jeste Letonija 138. na FIFA rang listi, a Pancer divizija 12, međutim, baš na osnovu svega što je četvorostruki planetarni šampion prikazao navijači – a bilo ih je oko 14.000 u Dizeldorfu – imaju makar pravo na nadu da će se ponoviti 1972, 1980. i 1996. kad je pokorila kontinent. Mada, kao što kod Leva nije bilo zabrinutosti kad mu je reprezentacija igrala neprepoznatljivo, tako nema ni znakova euforije posle najubedljivije pobede u poslednje dve godine (Estonija u Majncu 2019. popila osmicu).

Lev je napravio nekoliko kadrovskih i formacijskih promena u odnosu na meč sa Dancima: umesto Niklasa Zilea promovisao Antonija Ridigera u startera, Jozuu Kimiha pomerio na desnog spoljnjeg, iako je tu pre pet dana dejstvovao Lukas Klosterman, stvorio se prostor da u sredini sarađuju Toni Kros i Iljak Gundogan (izuzetno), Serž Gnabri je sa leve prekomandovan na desnu stranu manevera, a umesto Liroja Sanea najbliži Tomasu Mileru bio je Kai Haverc.

Posledica: sedam golova, pet u prvom poluvremenu, prva tri u razmaku od osam minuta. Da ih čovek pita zašto ne mogu češće ovako? Možda mogu na Prvenstvu Evrope. Deluje da su spremni.

Na jubileju kapitena Manuela Nojera (100. put branio za reprezentaciju), Nemačka je podsetila na tim koji je pre sedam leta osvojio Mundijal. U pojedinicim trneucima čak nalik ekipi koja je u Belo Orizonteu istim rezultatom razmontirao Brazil (identičan rezultat). Ni po čemu nije za poređenje, ali kao što je onaj dekica na tribinama plakao grleći Zlatni globus, svestan da mu kliz iz ruku, tako su se možda osećali Dešan, Santoš i Rosi dok su gledali prvi Manšaft.

----------------------------------

PRIJATELJSKA UTAKMICA

Nemačka – Letonija 7:1 (5:0)

/Gosens 19, Gundogan 21, Miler 27, Ozols ag 39, Gnabri 45, Verner 50, Sane 76 – Savelkjevs 75/

Dizeldorf

Merkur arena

Gledalaca: oko 14.000

Sudija: Nikola Dabanović (Crna Gora)

NEMAČKA: Nojer – M. Ginter, Humels, Ridiger (od 61. Zile) – Kimih, Gundogan (od 61. Džan), Kros, Gosens (od 61. K. Ginter) – Gnabri (od 46. Sane), Haverc (od 46. Verner) – Miler (od 76. Musijala). Selektor: Joahim Lev.

LETONIJA: Ozols – Fjodorovs, Černomordijus, Ošs (od 46. Tarasovs), Jurkovskis – Emsis, Karklinš (od 61. Krolins) – Ikaunikekis (od 46. Maksimenko), Zjuznis (od 68. Saveljevs), Ciganliks (od 68. Jaunzems) – Uldriks (od 80. Varslavans). Selektor: Dainis Kazakavčis.


tagovi

Joahim LevFudbalska reprezentacija Nemačkereprezentacija LetonijeEuro2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara