(©Reuters)
(©Reuters)

Nemci žedni osvete Makedoniji zbog senzacije u Duizburgu

Vreme čitanja: 5min | pon. 11.10.21. | 14:08

Posle utakmice protiv autsajdera u grupi Lihtenštajn, za Makedoniju dolazi najteži ispit. Favorizirana Nemačka dolazi u Skoplje i kao lider i sa velikom motivacijom i željom za osvetom zbog poniženja u prvoj utakmici (ponedeljak, 20.45).

Sećanja nemačke javnosti su sveža kad govorimo o porazu u Duizurgu od Makedonije (2:1), prvog na svom terenu posle dvadeset godina. Goran Pandev i Eljif Elmas presudili su evropskom fudbalskom gigantu u prvom sukobu u istoriji. Zapravo, ova utakmica je bila delimično kobna i za tadašnjeg dugogodišnjeg selektora Joakima Leva koji je posle 15 godina vođenja nacionalnog tima najavio ostavku, a klupu napustio posle Evropskog prvenstva. U međuvremenu je stigao 56-godišnji Hans Diter Flik na klupu "pancera" i oživeo je reprezentaciju. Polako se zakoračilo ka željenom cilju, to je prvo mesto u grupi koje vodi direktno na Mundijal u Kataru. 

20.45: (16.0) Makedonija (7.75) Nemačka (1.20)

Izabrane vesti

Nemci u Skoplje stižu u punom sastavu sa izuzetkom povređenog Matsa Humelsa, a prema lokalnim medijima neizvesan je nastup kapitena Manuela Nojera i Antonija Ridigera, koji ima povredu leđa. Na megdan sa Makedonijom (ponedeljak, 20.45) su stigli i veterani Tomas Miler iz minhenskog Bajerna i Marko Reus iz Borusije iz Dortmunda, dok među najmlađima su ofanzivni igrači Florian Virc, Džamal Mustafa i Karim Adejemi. Tim nije trenirao u Skoplju i u utakmicu će ući direktno bez ikakvog treninga. Trener Flik najavio je da je duel iz Duizburga analiziran više puta i da želi osvetu za taj poraz. 

„Mnogo puta smo analizirali prvi meč u Duizburgu i njihovu pobedu. Makedonija zna da se dobro brani, sa blokom u dve zone, ali istovremeno uvek vidi protivnički gol. Naravno, ako ne pogrešimo, teško da će uspeti da ostvare takav plan. Radujemo se ovoj utakmici. Makedonija nije izgubila meč pod novim selektorom Milevskim. To je tim koji može i zna da igra fudbal. Elif Elmas je igrač koji mi se jako sviđa, postigao je gol u prvom meču i igra za Napoli. Tehnički je veoma dobar. Imamo sve igrače na raspolaganju, a pretpostavljam da svi mogu da igraju", rekao je selektor Nemačke. 

Makedonija u ovaj duel koji će se igrati u prestonici posle nekoliko kišnih dana ulazi bez velikog pritiska. Nemačka je ta koja je pod pritiskom navijača i čelnika i medija, pa eventualna nova greška sa "risovima" biće ravna katastrofi. Pre posete areni „Toše Proeski“ Nemci su se sreli sa Rumunima i slavili posle preokreta (2:1), dok je Makedonija imala lakši zadatak protiv Lihtenštajna (0:4). Milevski je osvežio tim i nema povređenih. 

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

Novo pojačanje iz Švedske, Erdal Rakip, debitovao je za Makedoniju, a raduje i dobra igra Darka Čurlinova (21) koji je za nemačku javnost najzanimljiviji iz makedonske reprezentacije zbog dugogodišnjeg iskustva u Nemačkoj. Krilni napadač je trenutno član Šalkea gde igra na pozajmici iz Štutgarta, a prethodno je igrao i za Hanzu, Keln i Magdeburg. Selektor Blagoja Milevski u najavi za duel naglašava da Makedonija očekuje drugačiji meč od onog u Duizburgu i da tim mora da bude savršen ako želi pozitivan rezultat protiv velikog favorita u grupi. 

„Očekuje nas drugačiji duel od onog u Duizburgu. Mora ćemo biti maksimalno koncentrirani ako želimo postići pozitivan rezultat. Moramo biti na najvišem nivou, taktička kretanja se moraju dobro posmatrati. Poštujemo protivnika koji ima mnogo zvezda, ali će se i Makedonija ovde pitati. Ne bismo bili sportisti da se ne nadamo uspehu bez obzira na protivnika. Verujemo u naše kvalitete uprkos poštovanju Nemačke. Način na koji Nemci sada igraju je drugačiji pod novim trenerom. Igrači su isti, ali sa različitim zadacima na terenu. Svaki tim ima slabosti, uključujući Nemačku. Na nama je da ih uvidimo i iskoristimo", kazao je Milevski

Kada je u pitanju početna postava Makedonije, za očekivanje je da ima najmanje dve promjene od one protiv Lihtenštajna. Prvo pojačanje za Makedoniju će verovatno stići u odbrani, i to je Visar Musliu, koji je bio suspendovan zbog žutih kartona, ali će se vratiti na štopersku poziciju zajedno sa Darkom Velkovskim. Očekuje se i rotacija u napadu, gde će se Adis Jahovič, koji zbog rizika od suspenzije nije igrao sa Lihtenštajnom, istaći kao najofanzivniji igrač. Ako Jahovič ne bude prvi izbor, onda će to opet da bude Milan Ristovski. Ova utakmica biće jubilarna za golmana Stoleta Dimitrievskog koji će odigrati pedeseti meč u dresu Makedonije. 

Nemačka u ovaj meč ulazi sa četiri pobede zaredom sa samo jednim primljenim golom – pored pobede nad Rumunijom (2:1) tim je pobedio i Lihtenštajn (2:0), Jermeniju (6:0) i Island (4:0). Makedonija, s druge strane, ima tri remija pod vođstvom novog selektora, a to su Jermenija (0:0), Island (2:2) i Rumunija (0:0) i poslednja ubedljiva pobeda nad Lihtenštajnom (0:4) sa kojom je tim došao na drugu poziciju na tabeli koja vodi u plej-ofu za Svetsko prvenstvo. Obe utakmice bez golova Makedonci su odigrali na svom terenu. Mogu li do novog iznenađenja koje će ih odvesti na korak do Svetskog prvenstva u Kataru? 



tagovi

reprezentacija MakedonijeFudbalska reprezentacija NemačkeKvalifikacije za SP 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara