Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nemoguća misija za Konseisaa: Porto protiv vetrova gostujućih terena

Vreme čitanja: 3min | uto. 13.04.21. | 12:09

Portugalski klub je dobio samo jedno od dosadašnjih 20 gostovanja u nokaut-fazi Lige šampiona; za plasman u polufinale će mu u revanšu protiv Čelsija biti potreban trijumf od minimum dva gola razlike

Kada je krajem januara od Frenka Lamparda preuzeo ruinirani Čelsi, Tomas Tuhel je znao da mu se učinak u prvoj polusezoni na Stamford Bridžu neće meriti na skali Lige šampiona. Primarni zadatak nemačkog stručnjaka bio je da londonskom klubu nađe mesto u TOP 4, koje je Lampard stavio pod veliki znak pitanja. Ipak, teško da bi nemački stručnjak, ma koliko da je revitalizovao ekipu, prošao bez ukora Romana Abramoviča kada Čelsi ne bi odveo među četiri najbolja tima Evrope, pogotovu što iz prvog meča nosi velika dva gola prednosti.

Pred Portom je praktično nemoguća misija. Na dosadašnjih 20 gostujućih mečeva u nokaut fazi Lige šampiona portugalski klub je slavio samo jednom, pre 17 godina u La Korunji protiv Deportiva. I to minimalnim rezultatom. Ovog puta će mu samo za produžetke biti potrebna pobeda od dva gola razlike.

Izabrane vesti

21.00: (1,97) Čelsi (3,45) Porto (3,90)

Podatak da su samo četiri tima u istoriji Lige šampiona otišla dalje, a da u prvom meču kao domaćin nisu postigli gol, takođe ne ide naruku portugalskoj ekipi. Pride, Čelsi je u osam od deset slučajeva kada je dobio prvi meč nokaut faze, obezbedio prolaz dalje.

Olakšavajuća okolnost po ekipu Serža Konseisaa je to što zbog kovid protokola večeras neće igrati na Stamford Bridžu, već će i drugi meč biti odigran u Sevilji, na Ramon Sančez Pishuanu. Uprkos tome što je “sve okrenuto protiv njegove ekipe“, Konseisao veruje da njegova ekipa može da napravi malo čudo.

"Uvereni smo. Znamo da ćemo se suočiti sa teškom preprekom, ali ovde smo jer moramo da damo odgovor. Osećaj predstavljanja ovog istorijskog kluba i njegovog DNK uvek je na terenu. Moramo da budemo kompaktni. U prvom meču smo bili dobri, ali ne dovoljno dobri. Da je bilo dovoljno, dobili bismo utakmicu. U narednih 90 minuta Portu je potrebna sposobnost verovanja i izdržljivosti. Uvek pokušavamo da uđemo u meč sa takvim duhom. Spremni smo da se borimo", istakao je trener Porta na konferenciji za meč.

Sa polufinalom FA Kupa na vidiku (Mančester Siti u subotu), Tuhel ne krije da će njegova ekipa do kraja sezone napasti sve dostupne trofeje. Ipak, sve i svoje vreme. Prvo Porto.

"Ukoliko pobeđuješ u kontinuitetu naravno da možeš da osvajaš trofeje. Čelsi ima kulturu, istoriju i mentalitet da uradi to. Ovde sam kako bih pobeđivao i osvajao titule. To je ono što zahtevam od sebe, pa zašto onda da sada pričamo nešto drugačije? Da želimo da je osvojimo za pet, tri ili dve godine? Sad je trenutak. Ali ne postoji bitnija utakmica od one sledeće i druge prepreke od Porta sutra. Ne bismo smeli da se izgubimo u snovima, nadama, pričama ili bilo čemu drugom. Što se tiče prilagođavanja rezultatu, Portu je lakše jer zna šta mu je potrebno da bi prošao. Ako počnemo da se prilagođavamo, mogli bismo lako da izgubimo glavu. Šta to znači? Da je dovoljno da izgubimo sa 1:0? Biće dobro ako odigramo nerešeno, još bolje ako pobedimo 1:0. Zašto bismo uopšte ulazili u ovo razmišljanje?", retorički će Tuhel.

21.00: (2,85) PSŽ (3,50) Bajern (2,40)

Nemac nema kadrovskih problema, moći će da računa na kompletan tim, s tim da se Ngolo Kante nedavno oporavio od povrede zadnje lože, te postoji mogućnost da ne nastupi od starta. Porto će u odnosu na prvi meč biti jači za Mehdija Taremija i svog ponajboljeg fudbalera i ujedno najefikasnijeg pojedinca ekipe u Ligi šampiona (pet pogodaka), Serža Oliveiru, koji je propustio prošlonedeljni okršaj dva tima. Pitanje je samo da li će to biti dovoljno protiv tima koji na sedam od ovosezonskih devet utakmica u Ligi šampiona nema poraz, a na sedam nije primio ni gol.

LIGA ŠAMPIONA, ČETVRTFINALE, REVANŠ

ČELSI – PORTO, 21.00

Stadion: Ramon Sančez Pishuan

Sudija: Klemon Turpan

ČELSI (3-4-2-1): Mendi – Aspilikueta, Zuma, Rudiger, Džejms, Žoržinjo, Kante, Čilvel – Maunt, Pulišić - Haverc

PORTO (4-4-2): Marčesin – Manafa, Mbemba, Pepe, Zaidu – Korona, Uribe, Oliveira, Otavio – Marega, Taremi

LIGA ŠAMPIONA – ČETVRTFINALE (REVANŠI)

Utorak

21.00: (1,97) Čelsi (3,45) Porto (3,90), prvi meč 2:0

21.00: (2,85) PSŽ (3,50) Bajern (2,40), prvi meč 2:3

Sreda

21.00: (5,10) Dortmund (3,70) Mančester Siti (1,70), prvi meč 1:2

21.00: (2,10) Liverpul (3,45) Real Madrid (3,50), prvi meč 1:3


tagovi

PortoČelsiLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara