Nenad Milijaš: Vratiću se kao šef, samo da Zvezda i ja ne izgubimo jedno drugo

Vreme čitanja: 5min | ned. 28.05.23. | 12:27

Večerašnja šampionska proslava protiv Novog Pazara (19 časova, besplatan ulaz) specifična i zbog odlaska bivšeg reprezentativca, člana prethodna tri stručna štaba

Neko će reći da je to sada tradiconalna majska proslava Crvene zvezde, neko će reći da će večeras protiv novog Pazara (19 časova, TV Arena), pred dobrom popunjenom Marakanom i novim trenerom Baraka Bahara, ekipa Miloša Milojevića, odraditi “last dance”. U moru istorijskih podataka ispod radara je, barem sa strane, prošao podatak da se od Crvene zvezde, barem privremeno, oprašta Nenad Milijaš.

Kada je odlučio da stavi tačku na profesionalnu karijeru, samo je uskočio u novu radnu opremu na istoj adresi, postavši deo stručnog štaba Vladana Milojevića. Potom je i kao deo posrtskog sektora podebljavao ličnu statistiku trofejima i evropskim uspesima, utkao sebe i u poslednju titulu vrednu plasmana u Ligu šampiona.

Izabrane vesti

U razgovoru za Mozzart vlasnik zemunske levice samo je površinski zagrebao po onome što je preživeo u poslednje četiri godine, kao vernik saradnik Miloša Milojevića, Dejana Stankovića i Vladana Milojevića. Vreme je da se ostvari i kao samostalni trener, a potom i na velika vrata zakuca na staru adresu, Ljutice Bogdana 1a. Kada se to bude desilo Nenad Milijaš će imati šrefiks šefa stručnog štaba. Ali u trenucima velikih emocija, svestan je da ne mora da žuri i da kroz samostalnu karijeru mora da bude strpljiv.

“Naravno da mi je želja da se jednog dana vratim u Crvenu zvezdu. Rekao sam mnogo puta da je svaka cigla Marakane i svaki delić Zvezde za mene kao porodična kuća Milijaša. Nadam se da ne zvučim pretenciozno ali jednostavno moja emocija je takva. Samim tim je logično da sebe jednog dana vidim i kao šefa struke Crvene zvezde. Ipak, želim da se to dogodi u pravom trenutku, da ne izgubimo Zvezda i ja jedno drugo. Tajming je važan na terenu ali i van terena. Srešćemo se Zvezda i ja ponovo, to je sigurno, a do tada „viđaćemo“ se na zapadu svaki drugi vikend”, počinje priču za Mozzart Sport Nenad Milijaš.

"SA DEJANOM KAO BRAT, KOD MILOŠA MILOJEVIĆA SAM TRENERSKI POČEO DA TRČIM

Priznaće da danas nije isti čovek, pa ni trener, kao leta 2019. godine kada je iz neposredne blizne gledao još jedan uspon Vladana Milojevića ka Ligi šampiona. Ubrzo je postao deo vrlo zanimljivog stručnog štaba Dejana Stankovića, pa pre devet meseci rame na koje može da se osloni Miloš Milojević.

“Ako bismo detaljno analizirali malo nam je jedan intervju kada govorim o šefovima. Vladan, Dejan i Miloš su svako za sebe specifični i drugačiji. Kod Milojevića je moj prelazak iz kopački u trenerku tek počeo i sve mi je bilo novo, drugačije, sve je bilo za „zapisivanje“ i trenersko odrastanje. Sa Dejanom je bilo kao sa bratom, maltene smo odrasli zajedno ali je zato ta emocija i podizala nivo saradnje, odnosa, odgovornosti. Ta faza je bila teška i zbog korone, igranja bez publike kad nam je energija publike bila potrebna. Miloš je opet drugačija priča, tu sam nekako bio najbliži samostalnom radu. Nakon što sam „prohodao“ tu sam već trenerski počeo da „trčim“. U svakom slučaju pobednička nit se provlači kroz sve te godine sa tri različita „šefa“.

Kao igrač osvojio je pet šampionskih titula i dva kupa u Crvenoj zvezdi. Kao član stručnog štaba dodao je još šest trofeja. Ali ima nešto što prevazilazi brojke i statistiku: videće se to tokom večerašnje proslave kada zvanični spiker bude prozvao Nenada Milijaša na binu. “Jedna reč koja opisuje oba mandata je šampionski. Mislim da su i Dejan i Vlada mnogo pomogli da klub ode korak iznad, da se podigne lestvica i da navijači godine sa njima dvojicom zapamte kao šampionske. Na to se svakako nadovezao i mandat Miloša Milojevića koji jeste bio nakraći ali je na kraju bio takođe šampionski. Upisana je dupla kruna i izborena Liga šampiona, istorijska godina svakako. Lep je osećaj, kao kod kuće. Svaki kvadrat Marakane, terena, svlačionica, Omladinske škole mi je kao dnevna soba. Zato su i trofeji sa Zvezdom posebni i svaki je emotivno težak za mene. Ispostavilo se da sam kao trener u Zvezdi nastavio sa igračkim navikama. Bilo je i teških momenata, ali svakako su uspesi i trofeji mnogo dominatniji u mojim uspomenama sa Zvezdom”.

“MNOGO POZNAJEM FUDBAL I ZNAM DA OSETIM IGRAČA”

Trenutno je bivši reprezentativac Srbije na ozbiljnoj raskrsnici. Prvi samostalan posao može da mu odredi karijeru. Posebno što ovdašnji klubovi nisu baš radi da istrpe mladog trenera.

“Želim iskustvo, želim izazove, želim napredak i želim uspehe, tako vidim svoj trenerski put. Ne osvrćem se na tu vašu konstatciju da srpske sredine ne trpe mlade trenere iako ne mislim da grešite. Prosto neću da polazim od stava „neće moći“, već od optimizma. Svakako ću obratiti pažnju u izboru sredine ali verujem u sebe i znam da svakom timu mogu da donesem energiju i kvalitet”.

Oni koji ga poznaju tvrde da je zemunski mangupluk i osećaj za igru Nenad Milijaš uspeo da implementira u trenerski posao i da ga zbog toga čeka lepa budućnost.

“Potrebno mi je još iskustva. Snalaženje u specifičnim situacijama trenerskog posla i direktnih odluka na utakmici, u pripremi meča. Iskustvo je definitivno stavka koja će umnogome da pomogne i u svim ostalim segemnetima koji treba da čine uspešnog trenera. Siguran sam da fudbal znam u dušu, da igrače umem da osetim kako dišu ali kad tome dodam iskustvo biću zadovoljan i spreman za najviše domete”.

Zna se kakav je bio igrački opus Nenada Milijaša. Ako bude upola takav kao trener ljudi će dolaziti da uživaju u partijama ekipe koju vodi.

“Teško je objasniti ga u intervju kako želim da mi ekipa igra. Fudbal su golovi, fudbal su apaluazi publike, uzbuđenja i mašta. Ipak, teško je u svakoj ekipi u svakom trenutku sprovesti u delo to uživanje u fudbalu, jer danas je takmičenje i borba za svaki bod prioritetna praksa u fudbalu. Zato već sada znam da će moj stil fudbala biti prilagođen ekipi sa kojom raspolažem kao i uslovima odnosno klubu u kojem se nalazim. Moderan trener mora da se prilagođava i mora da oseća sredinu i atmosferu u kojoj radi”.

Koje ekipa voli Nenad Milijaš da gleda?

“Nemam omiljene ekipe za gledanje ali imam omiljeno prvenstvo. Premijer liga. Volim svaku utakmicu jer svaka ima kvalitet, neizvesnost i draž. Uvek može nešto da se vidi, možda i nauči”.

PLEJ-OF MOZZART BET SUPERLIGE SRBIJE, SEDMO KOLO

Subota:

Partizan – Voždovac 2:1 (2:0)

/Dijabate 25, Menig 35 – Teodorović 79/

Nedelja:

17.00 (1,40) Čukarički (4,60) Radnički 1923 (8,00)

17.00 (1,62) TSC (3,80) Vojvodina (5,80)

19.00 (1,05) Crvena zvezda (14,00), Novi Pazar (35,00)



tagovi

Nenad MilijašDejan StankovićMiloš MilojevićVladan Milojević

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara