Miloš Nenezić (©Napredak/Youtube)
Miloš Nenezić (©Napredak/Youtube)

Nenezić oštro po Gaćinoviću: Kako otkaz vajberom?! Ko hoće da igra plej-of neka potpiše novi ugovor

Vreme čitanja: 8min | pet. 19.04.24. | 09:37

Predsednik Napretka naširoko o bivšem treneru, ambicijama i ciljevima kluba

(Od dopisnika iz Kruševca)

Vladimir Gaćinović je otišao, ali one njegove reči o “bruci i sramoti” u porazu Napretka od Radnika – posle kojeg je uostalom i podneo ostavku – očigledno i dalje bole sve u kruševačkom superligašu. Predsednika Miloša Nenezića posebno, bar se tako može zaključiti na osnovu vanredne konferencije za novinare na kojoj je oko pola sata posvetio baš bivšem šefu stručnog štaba.

Izabrane vesti

I mada je istakao da ga i dalje ceni kao trenera, sve skupa nije baš birao reči kada je govorio o Gaćinoviću, s tim da mu se na kraju zahvalio na plasmanu u plej-of. Ali mu je ozbiljno zamerio na način na koji je otišao iz kluba i na tome što nije više forsirao mlade igrače za prodaju, jer prema Nenezićevim rečima Napredak neće moći da raste ako ne počne da zarađuje od transfera.

Ističe i da Evropa jeste bila klupski cilj, ali da je prioritetni zadatak, prvenstvenog sportskog direktora Mladena Dodića, da sklapa tim za narednu sezonu i to sa što više mladih, lokalnih fudbalera. 

No, najveći deo konferencije svakako je posvetio Gaćinoviću. I vrlo brzo je postalo jasno da se Nenezić i bivši trener nisu baš rastali u idiličnom odnosima. Ali predsednik kreće od početka…

"Dogovorili smo se bukvalno za pola sata, u jednom lakom razgovoru, a on se izvinio da ne može odmah da preuzme ekipu, jer je imao obaveze u Grčkoj, krenuo je na aerodrom. Pre nego što se Gaćinović vratio, a pohvaliću ga da se vratio nekoliko dana pre, imali smo u međuvremenu utakmicu u Kupu, koju je takođe vodio Dodić i prošli smo u narednu fazu. Potom preuzima Gaćinović ekipu i prvu utakmicu gubi protiv IMT-a, ovde sa 0:4. Katastrofalno, ali više za njega, bar kako nam je predstavio, nego za nas. Navikli smo mi to, nažalost, ali i u tome se vidi veličina kluba, da trenirima opraštamo. Da znamo da udahnemo vazduh i sačekamo. To smo uradili i sa Gaćinovićem, strašan jedan šamar, a i navijači su istrpeli bez ikakve reakcije sa tribina i to prema Gaćinoviću, koji ne da u tom trenutku ničim nije zadužio Napredak, nego je unapred dobio isplatu, koju je tražio za određeni vremenski period. Već na sledećoj utakmici u Surdulici pobedili smo Radnik sa 2:1 i tu Gaćinović pokazuje da nismo promašili”.

ZAŠTO JE PROTIV ZVEZDE IGRAO SA NAJJAČIM TIMOM?

Sa utakmice protiv Zvezde (©MN Press)Sa utakmice protiv Zvezde (©MN Press)

Nastavio je Nenezić u sličnom maniru, celih pola sata… Od poraza u Pančevu, pa sve do okršaja sa Crvenom zvezdom, tri dana pred Kup meč u Vršcu, zatim i prvenstveni okršaj sa Vojvodinom.

Trener Gaćinović dolazi sa Dodićem i Arsićem, sa idejom da na Zvezdu igra maksimalnim kapacitetom. Mi imamo 20 i nešto igrača na spisku, Gaćinovićev izbor igrača bio 11, plus nekoliko, možda 14-15. Za ostale je rekao da mu ne igraju nikakvu ulogu. Pitao sam da li nije bolje da se odigra taktički, da se malo sačuvamo, jer pitanje je koliko možemo protiv Zvezde sa najjačim timom, a da potom pokušamo da prođemo u četvrfinale Kupa i da sa Vojvodinom imamo šanse da osvojimo neki bod. Sva trojica su ostali pri istom stavu, došlo je do konfliktne situacije, a ja sam rekao: ‘Gledaj da ne izgubiš sve tri utakmice’. Bila je to jedna intenzivna svađa od pola sata. Oni su uradili kako su hteli i dogodio se, nažalost, najgori scenario, izgubili smo sve tri utakmice. To je bila neka prva konfliktna situacija. Istaći ću ovde dve stvari. Prva je da ja brzo praštam, a nikad ne zaboravljam. Druga je da lične interese nikad nisam stavljao iznad organizacije kluba. Što, moram da kažem, ovde sa nekim pojedincima nije slučaj", upozorava Nenezić.

Vraća se presednik Napretka na čitav opus Gaćinovića pod Bagdalom. I ovde već jasno govori o tome koliko jedni drugima nisu legli.

"Ako gledamo tabelu kako se iz kola u kolo kretala, uz sve dužno uvažavanje, nismo sa Gaćinovićem imali neku ekstra priču. Ono što je dobro je da je postavio napadačku formu fudbala i na nekoliko utakmica smo odigrali atraktivno, ali u nekoliko utakmica, ne i u kontinuitetu. Ako bilansiramo šta je Gaćinović uradio, on je vodio Napredak u 20 utakmica. Skor je osam pobeda, osam izgubljenih i četiri nerešene, uz ispadanje iz Kupa od Vršca. Ne znam da li to znaju neki pod znacima navoda navijači, koji se oglašavaju na društvenim mrežama i iznose nepristojne stvari i ne da ne podržavaju Napredak, nego ga urušavaju. Treneru Gaćinoviću je dato sve što je tražio, što je više puta isticao, da to nema nigde, ni u jednom klubu, i kazao nam: ‘Svaka vam čast’. Od termina i podloga za treninge, karantina, priprema najkvalitetnijih mogućih, preko premija, koje idu stručnom štabu, kao i igračima. Nismo kažnjavali, iako po našem pravilniku ima i kazne i nagrade. Svi nepoželjni igrači, koji su mu, po njegovim rečima, pravili lošu atmosferu su udaljeni. U ove četiri godine, koliko ja vodim klub, ni jednom treneru ovako nismo izašli u susret. Izašli smo, ne samo zbog trenera, već zbog Napretka, a bili smo i u situaciji, jer smo ojačali i mislili smo se i da možemo u Evropu, jer pet klubova ide tamo".

Od Evrope se u međuvremenu odustalo, jer je Napredak tu šansu prema Nenezićevim rečima ispustio kada je izgubio od Radničkog u Kragujevcu.

Odigrali smo očajno, izgubili i okrenuli jedan ključ. Došla je pobeda nad Javorom, a sa nerešenim protiv IMT-a, okrenuli smo drugi ključ. To je znači kraj".

U KRUŠEVCU SE NIKO NE BAVI NAMEŠTANJEM REZULTATA

E sad, taj Radnik?

Trener kaže: ‘Nisam zadovoljan igrom’. Pa, treneru, ti si vodio ekipu, ti si sastavio tim, postavio taktiku. Niko ti nije rekao kako da postaviš i igraš, ali imperativ pobede je uvek tu, iako utakmica nije bila bitna ni za Radnik, ni za Napredak u bodovnom smislu. Ali je bila bitna da se dobije ovde, jer doveli smo hiljade ljudi da to gleda uživo. Izborili smo se u klubu za lep termin, nedelju, da nije radno vreme. Bilo je i lepo vreme. I ko snosi odgovornost, kad je sve bilo postavljeno kako treba i niko nije rekao kako da se igra? Pa sigurno trener, što je dobrim delom i priznao. Nije mi jasno zašto je tako komentarisao na konferenciji za novinare, jer to je bacanje ljage na klub i odbacivanje direktne odgovornosti. Bez dlake na jeziku, kao što znate, ovde u klubu se niko ne bavi kladionicama, niti nameštanjem rezultata. Nama je imperativ jačanje kluba i pobede“.

Još jedna stvar je zasmetala Neneziću, a to je način na koji je Gaćinović otišao.

Sam postavio tim, vodio ga, sam izgubio, doduše, sam i podneo odgovornost. Što se tiče same ostavke, to je jedno razočaranje u nizu, jer nije mi prvi put od njega. Trener je dao ostavku preko vajber poruke. Možda je mislio da će neko da ga zove i da ga moli. Ja nisam taj. Prvo je trebalo da prenoći, pa da pita za razgovor ili da ga pozovem. Pročitaću poruku stiglu u 19:47h: ‘Predsedniče, dobro veče. Izvinite ako vas uznemiravam ili vam oduzimam vrijeme. Želeo bih da vam se zahvalim na izuzetnom pristupu sa vaše strane, poštovanju, nadam se obostranom. Želeo bih da vas sa žaljenjem obavestim da više nisam trener Napretka’. Na to sam mu odgovorio: ‘Papirologiju će sutra završiti Valentina. Pozdrav i sve najbolje’. Toliko o istinitosti i načinu otkaza. To je način na koji klinci raskidaju veze u današnje vreme", grmi Nenezić.

Ističe da ga i dalje ceni kao trenera, mada priznaje i da mu igrači nisu pomogli.

Ovako ne znam šta je Gaćinović hteo, da li su mu možda bili krivi igrači? Mnogi bi rekli nemoj ovo da kažeš, ali pričam kako jeste: igrači su protiv Radnika izašli i pokazali ništa. Neverovatno. Osim malog Balevića, koji je bio na nivou. Kao tim, nismo uopšte funkcionisali. Neshvatljivo je, ipak, kako je trener neprimereno izašao iz kluba. Zameram mu što nije razvijao takozvani roster. Ograničio se na prvih 11 i još nekoliko igrača. Ostali – ništa".

POSLEDNJIH SEDAM KOLA - EKSPERIMENT

Posebno Nenezića boli to što Gaćinović nije forsirao mlade igrače za prodaju.

“Dogovarali smo se sa Gaćinovićem i oko plej-ofa, da počnemo da stvaramo tim za naredno prvenstvo. Iskorak je bio da stavimo Balevića da brani protiv Radnika. Dečko je prema meni opravdao očekivanja. Ali, mi imamo i Pavla Mihajlovića, imamo i Lazara Miladinovića i druge, kojima treba dati šansu. No, trener Gaćinović je već završena epizoda, idemo dalje. Ide dalje život. Snaći ćemo se kao klub. No, da vidimo gde se nalazimo. Toliko je ovih dana crnih misli oko Napretka, a, ljudi, mi smo u plej-ofu, ipak je to prilično dobar uspeh”.

Ali kako je Napredak bez ambicija, Nenezić otvoreno kaže da neće da ga igra u najjačem sastavu.

Nećemo da igramo za bilo koga. Igramo za Napredak. Tih sedam mečeva ćemo da se eksperimentišemo, to jeste da uigravamo novi tim. Što? Pa. mi moramo decu iz kluba da napravimo. Mi u finansiranju nemamo uopšte prodaju igrača poslednje četiri godine. Od čega da živi klub nego od prodaje igrača? Uvek u nekom grču igramo, stalno kao da ćemo da ispadnemo. Te nemoj ovu utakmicu, da ne rizikuješ i sve tako. Ovo je sedam mečeva koje ćemo da igramo sa podmlađenim timom i uz eksperiment".

Što se tiče onih starijih, mala pretnja od predsednika.

Većini igrača ističe ugovor krajem maja. S obzirom da unutrašnje službe nisu dobro odradile ono što je trebalo, isto kao ni letnji prelazni rok, fudbaleri kojima ističu ugovori zaključno sa subotom moraju da se izjasne da li nastavljaju sa nama ili ne. Istovremeno sa tim, potpisivanje ugovora kod notara. Ko se izjasni da ne želi novi ugovor, nije nikakav problem, srećan put, uspešna karijera, ali ti igrači neće biti u timu u narednih sedam utakmica. Igraće oni koji ostaju sa nama narednih sezona i omladinci", uverava Nenezić.

Na kraju konferencije, Nenezić je podvukao da nije lako klubu iz Srbije da opstaje kada ne prodaje igrače, ali je svejedno istakao da situacija uopšte nije tako crna kao što se priča.

I ne da nije sve crno, nego ne vidim da je uopšte nešto crno u celoj priči. Dešavale su se mnogo gore stvari. Ljudi, ušli smo u plej-of, imamo Crvenu zvezdu, Partizan, na domaćem terenu. Šansu da razvijemo omladince, ne shvatam šta je problematično? Osim te farse koju nam je neko priredio ili iscenirao namerno. Posebno želim da se zahvalim radnoj zajednici na predanom radu, hvala i igračima i šefovima i Perišiću i Gaćinoviću, ipak smo došli do plej-ofa, a najviše hvala pravim navijačima. Nisu samo pravi oni koji dolaze na stadion, iako su ti najbolji od tih pravih. Pravi su svi oni koji navijaju za Naprdak. To su oni koji bodre klub i kad dobija i kada gubi. To su navijači koji, iako navijaju za Zvezdu i Partizan, ne navijaju za njih nego za Napredak. Tako se jača klub, tako se jača naš grad, tako se jača Lazarev grad, prva srpska prestonica. To su stvari koje dovode do toga da sutra razvijamo naš Kruševac, da se razvija unutrašnjost Srbije, da se razvija Srbija. I ovom prilikom posebno hvala pravim navijačama".


tagovi

Vladimir GaćinovićMiloš NenezićNapredak Kruševac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara