Foto: (Reuters, AFP)
Foto: (Reuters, AFP)

Neo i Matriks San Sira progutali PSŽ: Makazice u Donaruminim dolarima, pa smrtonosni trzaj Žirua (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 07.11.23. | 22:58

Parižani rano poveli, ali poslednja dva kola garantuju ludilo grupe smrti u kojoj i Borusija (7) i Pari Sen Žermen (6) i Milan (5) i Njukasl (4) imaju računicu za prolaz dalje

Bilo je to pre tačno dve nedelje. Nad tribinom sa ultrasima Pari Sen Žermena nadvila se koreografija sa legendarnim Žan-Polom Belmondom u fokusu. Njegov revolver, Magnum 357 ciljao je pravo u velikana sa San Sira, a šampion Francuske je ispraznio pola burenceta i izrešetao italijanskog velikana. A onda je kroz 13 dana došao na San Siro, kultni stadion gde su ginuli i mnogo veći od njega. A Curva Sud je na Belmonda odgovorila koreografijom - Neo iz Matriksa i aluzija na čuvenu scenu u kojoj Kijanu Rivs pruža dlan i zaustavlja metke. U tom maniru, Milan je večeras zaostavio i Kilijana Embapea i Usmana Dembelea došavši do zlata vredne pobede koja mu ostavlja realne šanse za novu nokaut fazu Lige šampiona - 1:2.

Posle svih nedaća koje su Rosonere zadesile u prethodnih dvadesetak dana (tri poraza i remi), posle najsvežijeg kraha protiv Udinezea, pre toga poraza prokockane već viđene pobede protiv Napolija, a nešto ranije i razočaravajuće igre i poraza od Juventusa, uprava kluba je javno dala punu podršku Stefanu Pioliju i apsolutno pogodila! Italijanski stručnjak uspeo je da motiviše svoje pulene da uhvate praktično poslednji voz za osminu finala elitnog takmičenja, a Milan pokazao kakav fudbal može da igra kada je standardna jedanaestorka zdrava i na okupu.

Izabrane vesti

Nije dozvolio prošlogodišnji polufinalista Lige šampiona da ga rani gol Milana Škrinjara (9. minut) iz peterca demorališe, da ohladi krcati San Siro koji je ključao. Ako je voda u loncu i postala hladnija za koji stepen, tri minuta kasinije vatru su zapalile makazice Rafaela Leaa, baš tu, s ivice peterca okupanog "Donaruminim dolarima". Ništa nije mogao najveći izdajnik novije Milanove istorije, ako što su nemoćni bili i Milan Škirnjar i kapiten Italije kada se Olivije Žiru vinuo u nebesa zakucao Milanov preokret.

Kažu da osoba koja živi u Matriksu spava u budnom stanju. Nakon ludog prvog, tokom kojeg je sve prštalo na obe strane terena, ekipa Stefana Piolija kao da je paralisala goste iz Pariza u nastavku, ne dozvolivši im praktično nijednu iole zreliju šansu za gol. Najbolju za izjednačenje Parižani su imali u 89. minutu kada je rezervista Kan In Li pogodio stativu.

Utakmica u kojoj se jasno videlo koliko je Milanovom veznom redu nedostajao rekovalescent Ruben Lotus Čik. Falilo je Milanu te sigurnosti na lopti, snage u duelima, dug korak, te brzina i odlulnost sa kojima je Englez i večeras kretao napred ubrzavajući igru Milana. Strašan posao je odradio Milanov trio u manevru sa Loftus-Čikom, Tižanijem Rejndersom i Junusom Musom.

Nije večeras bilo slabih tački u domaćem timu. Kada se tokom prvog dela jurišalo sa gola na gol, Majk Menjan je sjajnim intervencijama čuvao Milan. Možda i ključna bila je ona iz 25. minuta i skinut zicer Kilijanu Embapeu.

Bila je ovo jedna od dve najbolje predstave Rosonera od starta sezone i to na uzorku svih takmičenja. Prethodna slična izvedba dogodila se sredinom septembra kada je Njukasl nekako preživeo Milanovu kanonadu. Piolijevi momci su posle 288 minuta bez gola probili ovosezonski led u Ligi šampiona zahvaljujući Leau, kojem je i lično pao ogroman teret sa leđa. Portugalac je bio bez gola ili asistencije na osam uzastopnih utakmica!

Teško je prepričati sa kakvim žarom su i jedni i drugi jurišali na protivnički gol tokom prvog dela meča. U nešto više od 45 minuta stalo je čak 22 udarca, po 11 na obe strane! Bilo je tu zicera Svetaca, Milanovih izgrađenih akcija za egzekuciju Loftus Čika i Muse sa desetak i kusur metara, Dembeleova prečka, Žiruov spoljni deo mreže. Oba tima su vrlo lako mogla na petnaestominutnu pauzu bar sa golom zaostatka, ali golmani su opravdali činjenicu da pripadaju evropskom kremu.

Koliko je Pioli bio siguran u svoju startnu jedanaestorku i koliko mu je prijalo ono što vidi na terenu pokazuje i odsustvo izmena sve do 84. minuta. Rosoneri su se nakon vodećeg gola svesno povukli, ali su ostali maksimalno disciplinovani i za čitavo drugo poluvreme dozvolili rivalu tek jedan udarac u okvir gola. A u finišu su mogli da overe pobedu zamalo nepreciznim udarcem Noe Okafora iz 86. minuta.

Milan je prvim prokretom u Ligi šampiona još od davne 2009. godine (okrenuli Real Madrid) ozbiljno zakuvali situaciju u grupi smrti. Prštaće sve u poslednja dva kola jer Borusija kao lider ima sedam bodova, Pari Sen Žermen jedan manje, Milan je treći sa pet, a Njukasl fenjeraš sa četiri boda.

MILAN – PSŽ 2:1 (1:1)

/Leao 12, Žiru 50 - Škrinjar 9/

Milano

Stadion: San Siro

Sudija: Hesus Hil Manzano

Žuti kartoni: Musa (Milan), Vitinja, Kolo Muani, Ugarte, Ernandez, Škrinjar (PSŽ)

MILAN (4-3-3): Menjan – Kalabrija, Tšau, Tomori, Ernandez – Loftus Čik, Musa (od 84. Krunić), Rejnders – Pulišić (od 90+2 Florenci), Žiru, Leao (od 84. Okafor)

PSŽ (4-3-3): Donaruma – Hakimi, Markinjos, Škrinjar (od 89. Barkola), Ernandez (od 64. Mukijele) – Zaire Emeri, Ugarte (od 60. Ruis), Vitinja (od 60. Li) – Dembele, Kolo Muani (od 60. Ramoš), Embape



tagovi

Pari Sen ŽermenMilanac milanOlivije ŽiruRafael Leao

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara