El Fardu Ben i Kings Kangva (©Reuters, ©AFP)
El Fardu Ben i Kings Kangva (©Reuters, ©AFP)

Neprijateljsko upoznavanje Kangve i Bena

Vreme čitanja: 4min | uto. 07.06.22. | 10:37

Fudbaleri Crvene zvezde će u utorak od 18 časova biti protivnici, kada se sastanu Zambija i Komorska Ostrva u 2. kolu kvalifikacija za Kup afričkih nacija

Vreme je da se upoznaju Kings Kangva i El Fardu Ben. Fudbaleri Crvene zvezde će se rukovati prvi put ovog utorka, koji minut pre 18 časova, kada će se naći na terenu kako bi odigrali u Lusaki meč 2. kola kvalifikacija za Kup afričkih nacija između Zambije i Komorskih Ostrva.

Ben je već svojevrsna legenda Zvezde. Za četiri i po godine u Beogradu postao je najdugovečniji i statistički najkorisniji stranac u istoriji crveno-belih, osvojio je šest trofeja u Srbiji i nosi ogromne zasluge za velike uspehe u Evropi. Potpuno zasluženo je Ben postao ljubimac jednog od najtrofejnijih klubova na Balkanu, a devet godina mlađi Kangva može samo da se nada da će se izboriti za taj status. Zambijski vezista je ovog leta potpisao ugovor sa Zvezdom do 2026. i uskoro će se naći u Beogradu, na okupljanju za početak priprema.

Izabrane vesti

Pre nego što i zvanično postanu saigrači, Ben i Kangva će biti protivnici. Komorska Ostrva i Zambija su rivali u kvalifikacionoj grupi, a najverovatnije će njihova dva duela da direktno odluče koja od te dve selekcije će se naći na KAN-u. Jer, u H grupi je Obala Slonovače apsolutni favorit da osvoji prvo mesto, dok je Lesoto objektivno gledano preslab da bi ozbiljnije ugrozio ostala tri tima. Kako na završni turnir idu dve najbolje ekipe, borba za to drugo mesto će biti žestoka.

Zambija je po istoriji, tradiciji i rezultatima mnogo ozbiljnija selekcija od Komrskih Ostrva. Učestvovala je 17 puta na kontinentalnom šampionatu, bila je šampion 2012. godine, a još je dva puta osvajala srebro i tri puta bronzu. Međutim, na poslednja tri turnira nije uspela da se kvalifikuje, što je najduža njena kriza otkako se takmiči kao članica CAF.

18.00: (1,60) Zambija (3,60) Komorska Ostrva (6,75)

Zvezdin novi vezista je učestvovao samo u kvalifikacijama za KAN koji se održao ove godine u Kamerunu, odigrao je tamo samo dva meča, tako da ne može da se kaže da je najveći krivac za to što je Zambija završila iza Alžira i Zimbabvea na tabeli. Bilo je tu svega, promene selektora usred kvalifikacija, pa se na taj ciklus u Zambiji brzo zaboravilo. Sada je ekipu preuzeo Aljoša Asanović, njemu je Kings Kangva u planovima kao jedan od nosilaca igre, što se videlo i u Abidžanu. Zambija jeste relativno lako izgubila sa 3:1, ali Kangva je odigrao svih 90 minuta. Njemu je to bio 12. nastup za nacionalni tim, zasada je postigao jedan gol.

S druge strane, Ben je zvezda generacije Komorskih Ostrva koja je ostvarila najveći uspeh za dvadesetak godina postojanja reprezentacije pod pokroviteljstvom FIFA. Komorska Ostrva su se plasirala na KAN u Kamerunu, čak su prošli i do osmine finala.

Sakupio je Ben zasada 29 nastupa za reprezentaciju, a postigao je 15 golova. Idealno je otvorio kvalifikacije, pobedom nad Lesotom sa 2:0 u 1. kolu. Zvezdin as je odigrao svih 90 minuta, a za to vreme je zaradio žuti karton, jedini u svom timu.

Rekao sam mojim igračima da će biti nezgodna utakmica. Komori su dobar tim, učestvovali su na poslednjem KAN-u. Gledao sam nekoliko mečeva sa njihovog debitantskog nastupa, dobri su, ali mislim da je moj tim bolji. Moramo da pobedimo, to je jedini način da prođemo grupu. Imam dobre fudbalere na raspolaganju, znaju svoje zadatke. Biće teško, ali igramo kod kuće. Nadam se da ćemo dobiti podršku kakvu zaslužujemo“, kazao je Asanović, selektor Čipolopolo bojza.

Zambija i Komorska Ostrva su odmerili snage samo dva puta do sada, baš u kvalifikacijama za KAN u Gabonu i Ekvatorijalnoj Gvineji na kojem je Zambija osvojila krunu. U Lusaki su Zambijci savladali Komore sa 4:0, a potom su slavili i na ostrvu u Indijskom okeanu sa 2:1. Bili su na kraju prvi u grupi, Komori poslednji sa samo jednim osvojenim bodom. To je, doduše, bilo mnogo pre nego što je Ben uopšte i debitovao za reprezentaciju. Glavni njen igrač je postao tek od 2018. godine, a od tada je propustio samo jedno okupljanje.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

KVALIFIKACIJE ZA KUP AFRIČKIH NACIJA – 2. KOLO

Utorak

Grupa B

15.00: (9,00) Esvatini (4,40) Burkina Faso (1,40)

19.30: (1,75) Zelenortska Ostrva (3,40) Togo (5,40)

Grupa H

18.00: (1,60) Zambija (3,60) Komorska Ostrva (6,75)

21.00: (23,0) Ruanda (8,50) Senegal (1,12)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kings KangvaEl Fardu Benreprezentacija Zambijereprezentacija Komorakvalifikacije za kup afričkih nacija

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara