Andrej Prepelica (©YouTube/Prima Sport)
Andrej Prepelica (©YouTube/Prima Sport)

Nervoza u Piteštiju: Navijači posle dva poraza traže ostavku sportskog direktora

Vreme čitanja: 3min | pon. 19.09.22. | 12:15

Arđeš u neprijatnoj situaciji pred duel sa Klužom (ponedeljak, 19.30) u 11. kolu rumunske Lige 1

Geografski nije Rumunija velikom površinom na Balkanu, samo jednim manjim delom na jugozapadu (tek 4,6 odsto svoje teritorije). Međutim, po mentalitetu i temperamentnosti navijača među Rumunima i Balkancima nema velike razlike. Kada voljeni klub ne beleži dobre rezultate, navijačima ne treba mnogo da izgube strpljenje. Tako je trenutno u Piteštiju, gde su navijači Arđeša kivni na upravu posle serije loših rezultata u domaćem šampionatu. Fudbaleri u ljubičasto-belim dresovima će biti pod velikim pritiskom i ovog ponedeljka od 19.30 časova, kada će ugostiti aktuelnog prvaka Rumunije Kluž u poslednjem meču 11. kola.

Prošle sezone je Arđeš uspeo da se domogne plej-ofa rumunske Superlige, ali tamo bio ubedljivo najlošiji tim. Ne samo da nije uspeo da se umeša u borbu za plasman u Evropu, već je služio svima za popravljanje gol-razlike. Primera radi, Kluž je na putu do titule u plej-ofu tukao Ljubičaste u Piteštiju sa 6:0.

Izabrane vesti

Do plasmana u plej-of Arđeš je zvanično stigao pod palicom Konstantina Šumahera. On je preuzeo ekipu četiri kola pre kraja ligaškog dela, u momentu kada je delovalo da će zbog loše forme u Piteštiju da se igra plej-aut. Međutim, trenersku funkciju obavlja samo zvanično, zato što sportski direktor Andrej Prepelica nema PRO licencu. Ipak, svi znaju da je Prepelica tu glavni, nije ni izbliza prvi put da vidimo takav aranžman u svetu fudbala. Kako bilo, uspeli su da konsoliduju ekipu i osvoje 10 od mogućih 12 poena, što je bilo dovoljno za šesto mesto.

Ipak, posle rezultata u plej-ofu, a pogotovo u novoj sezoni, postavlja se pitanje da li sa ovakvim stručnim štabom može da funkcioniše ekipa koja ima tako visoke ambicije. U aktuelnom šampionatu Arđeš je iz 10 utakmica osvojio samo 13 bodova.

19.30: (4,40) Arđeš (3,30) Kluž (1,92)

Posle dva uzastopna poraza, od Hermanštata (1:0) i Farula (3:0) navijači su preskočili Šumahera i zahtevali ostavku njegovog šefa, Andreja Prepelice. Nekadašnji fudbaler Ludogoreca i Rostova funkciju sportskog direktora je počeo da obavlja od januara prošle godine, kada je završio igračku karijeru. Najvatrenije pristalice Arđeša ipak nisu zadovoljne kako to radi.

Letnji prelazni rok u Piteštiju je bio vrlo zanimljiv. Otišlo je 17 igrača, a došlo ih 16, pri čemu na obeštećenje nije dat nijedan evro. Svi, osim Geanija Kretua koji je pozajmljen od Dinamo Bukurešta, ljubičastu opremu su zadužili pošto im je istekao ugovor sa prethodnim klubom. Novajlije su, između ostalih, Arnold Garita (Burž), Toni Ndžike (Ajačio), Dorijan Bertran (Nansi), Brajan Alseus (Zira), Katalin Straton (FCSB)…

Zanimljivo, na konferenciji za medije pred današnji susret trener Kluža Dan Petresku je stao u odbranu Prepelice.

U Rumuniji, ako izgubite jednu utakmicu loše ćete da se provedete. A ako izgubite dve… Prepelica od početka ima problem ovde, iako je klub beležio fantastične rezultate. Tako je generalno u fudbalu, ali u Rumuniji posebno. Niko neće da vas čeka, bez obzira na to šta ste radili pre toga. Svet brzo zaboravlja. Tako je u Piteštiju, u Klužu, svuda“, kazao je Petresku.

Prepelica je poručio da ne namerava da podnese ostavku.

Neću da pričam o spekulacijama koje su se našle u medijama. Imam cilj, a to je plasman u plej-of. Iz mog ugla viđenja ništa nije izgubljeno, pogotovo posle iskustva koje smo imali prošle godine“, objasnio je Prepelica.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

RUMUNIJA 1 – 11. KOLO

Petak

Voluntari – Univerzitatea Krajova 1948 1:0 (1:0)

/Dropa 45/

Petrolul – Farul 1:3 (0:2)

/Tamaš 57 – Alibek 11, 35, Sali 90+4/

Subota

UTA Arad – Hermanštat 1:2 (1:1)

/Postolači 28pen – Alhasan 35, 90+5/

Sepsi – Botošani 7:0 (2:0)

/Rondon 24, 45+1, George 66, Golofka 71, Ačahbar 75, Tudorije 83, 90+1/

Rapid Bukurešt – Mioveni 2:1 (1:1)

/Safer 39, Lukasen 87 – Skarlatače 22/

Nedelja

Univerzitatea Kluž – Kindija 1:0 (0:0)

/Fulop 63/

Univerzitatea Krajova – FCSB 2:1 (1:1)

/Mitrea 32pen, Oaida 66ag – Kompanjo 45+6pen/

Ponedeljak

19.30: (4,40) Arđeš (3,30) Kluž (1,92)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rumunija 1Andrej PrepelicaArđeš PiteštiCFR KlužKluž

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara