Marko Veličković u prvom planu među Lučancima (Star sport)
Marko Veličković u prvom planu među Lučancima (Star sport)

Nesavladani golman, najbolji krilni bekovi, tandem sa 700 mečeva i defanzivac prekomandovan u špic

Vreme čitanja: 7min | pon. 11.03.24. | 16:21

Skica za portret Mladosti iz Lučana, ili, kako je Tomislav Sivić skockao najstariju, a najčvršću ekipu u Mozzart Bet Superligi

Svi, s pravom, pričaju o Kragujevčanima posle šest uzastopnih pobeda. Beogradski večiti su uvek u prvom planu, a kamo li kad igraju međusobno, pa još ovako uzbudljivu utakmicu. TSC i Čukarički su jesenas bili u fokusu, kao predstavnici Srbije u grupnoj fazi evrokupova. Vojvodinu drma kriza, Novi Pazar je pompu izazvao zvučnim pojačanjima...

Samo je Mladost iz Lučana ostala u medijskom zapećku, a evo je na šestom mestu, sa samo dva boda manje od četvrtog Čukaričkog, kojeg je pobedila pre dva dana i zatvorila krug od pet utakmica u drugom delu sezone u Mozzart Bet Superligi – bez poraza i, podvučeno crvenim, bez primljenog gola iz igre!

Izabrane vesti

Drago mi je da je neko primetio sve te podatke. Mi se ne reklamiramo koliko bi neki drugi sigurno da su na našem mestu. Ni ja nisam više u tim godinama kada mi je to preko potrebno, moji igrači pa tek, Neško Milovanović je, takođe, decenijama u fudbalu. Mi živimo našu bajku, a na drugima je da to analiziraju“, počinje Tomislav Sivić, šef stručnog štaba Lučanaca, priču za Mozzart Sport.

I da nije sjajnih rezultata, Mladost bi morala biti top tema ovih dana, po jednom zaista nesvakidašnjem statističkom podatku. Janko Tumbasević i Aleksandar Pejović u pomenutoj pobedi protiv Čukaričkog (1:0) stigli su do broja od okruglo 700 zbirnih utakmica u elitnom rangu srpskog fudbala. Tumbasević ih je odigrao 384 i na prvom je mestu večne liste, Pejović, koji je treći, 316, a razdvaja ih, zanimljivo, klupski saigrač Vladimir Radivojević (357). Podatak za fudbalske almanahe!

Kad bi vam neko dao priliku da od svih igrača izaberete dvojicu koji će biti tako kompatibilni, teško da biste izabrali nekog drugog, a ne njih dvojicu. I kada se Mladost prethodni put plasirala u Evropu, upravo su njih dvojica bili tandem u srcu veznog reda. Oni su motor našeg tima, glavni osigurači odbrane, ne zna se da li bolje funkcionišu na terenu ili van njega.“

Tomislav Sivić i Aleksandar Pejović (Star sport)Tomislav Sivić i Aleksandar Pejović (Star sport)

Pa kad smo već krenuli u „seciranje“ ekipe, hajmo redom. Od jedinog golmana u ligi nesavladanog iz igre ovog proleća. Saša Stamenković nema gomilu odbrana po utakmici, već često jednu do dve, ali - vanserijske!

Sale je sjajan golman. On je lokomotiva naše ekipe, kako na terenu, tako i u svlačionici. Tačno je, nema mnogo posla, jer odbrana ispred njega funkcioniše sjajno i to je naš najbolji deo tima. Cvetinović i Andrić doneli su nešto što smo svi očekivali, sjajno se uklopili uz Joksimovića, ali gde oni ne stignu, tu je uvek Stamenković".

Autori pobednosnog pogotka protiv Brđana u minulom kolu, već posle 33 sekunde igre, bili su Aleksandar Varjačić i Žarko Udovičić, bez dileme najbolji tandem krilnih bekova u srpskom šampionatu. Ove sezone, Varjačić je postigao četiri i namestio pet golova, Udovičić, uz ovaj jedan koji je dao za pobedu nad Čukaričkim, takođe ima pet asistencija!

Možda je taj gol pao malo rano za moj ukus, no hajde da se samo vratimo na početak. Prošle sezone u plej-autu, kada sam prvi put došao u Lučane, oni nikada pre nisu igrali 3-5-2, a ja sam upravo najviše zbog ta dva igrača probao sa tom formacijom. I mi smo na sedam utakmica imali pet pobeda i obezbedili opstanak u ligi, a da su ta dva momka bili nosioci, ponajbolji u timu. Sva sreća u međuvremenu su zadržali taj nivo i složio bih se da su najistaknutiji na tim pozicijama u našem šampionatu.“ 

I onda, pitanje svih pitanja. Tomislave Siviću, šta to vama igra Nikola Ćirković, dugi niz godina ovdašnjoj fudbalskoj javnosti poznat kao pouzdani defanzivac Voždovca, Čukaričkog, pa Mladosti?

Život piše romane. Ćirković je imao kartone za prvo kolo, nije mogao da igra. Mi smo formirali ekipu, nju je ispratio rezultat i ne ide da to menjamo. E sad, tu plitku zonu koju mi igramo, kad iskačemo iz nje, potrebna mi je brzina. Pošto je Frajdej igrač koji prima na sebe igru leđima, ne traži dubinu, Jakuba Silue isto tako, sinulo mi je da bi baš Ćirković mogao da bude taj drugi špic, jer je on davno, na samom početku karijere to igrao. On je to prihvatio sa oduševljenjem, može da iznese bez problema. Sad smo ga ’namestili’ i očekujte da u narednim kolima postane golgeter.“

Probudio se i Eze Frajdej, već veteran na srpskoj fudbalskoj sceni, koji je u prva dva kola, svojim golovima u Novom Sadu i Subotici, direktno doneo Mladosti tri boda:

Pismen fudbaler, izuzetno kvalitetan, prošao sveta. Gol igrač, ne treba mu puno šansi da bi zabio pogodak, hoće da igra za tim. I Jakuba Silue ima neke slične karakteristike, ali potrebno mu je više prilika da bi poentirao i na tome mora da radi.

Slavlje Siluea (Star sport)Slavlje Siluea (Star sport)

Sivić je strateg koji je najmanje rotirao u dosadašnjem toku polusezone. U pet kola svega 13 igrača izmenjao je kao startere svog tima:

E sad vidite nešto – najmanje rotiramo, najstarija smo ekipa i nemamo nijednog povređenog igrača. To su fakti koji govore sami za sebe. Znači da smo pogodili na pripremama sa opterećenjem, da smo i spremni i sveži. Rotiramo samo bonuse, imamo ih trojicu. Sad igra Veličković koji je u najboljoj formi, ali i Ćirić i Žunić mogu da igraju kadgod. I tu nije kraj, jer sada nemamo razloga da rotiramo, ali imamo igrače koji su spremni da prošire kadar. Kapiten Ivan Milošević bio je povređen, nije prošao pripreme, sad se vratio. I moram tu da dodam Peru Bojića. Čovek nije igrao fudbal godinu i po dana. Još se vraća fudbalu, ali kod njega ima toliko kvaliteta, da je to za mene baš fascinantno.“

Priča o prosečnoj starosti ekipe (ne računajući pomenute bonuse iznosi između 34 i 35 godina) i kontradikcije između naziva kluba i strukture aktuelnog sastava, već je malo izlizana, ali prekaljeni stručnjak, prošle sezone spasilac Lučanaca u plej-autu, sada kormilar u plovidbi ka već viđenom učešću u plej-ofu, želi nešto da doda na tu temu:

Ovo je sjajna grupa ljudi, karakterno i igrački, nije čudo što toliko dugo traju, jer su sjajne ličnosti. Oni su, na neki način, najzaslužniji za eksploziju ovih mladih igrača, jer su primer u svakom pogledu, tako da mladi i nemaju mnogo izbora nego da, gledajući ih, pravilno stasavaju. Napravila se ta hemija koja je neophodna za rezultate.

I Mladost kao klub, ali i Sivić kao trener, lansirali su u prethodnom periodu neke fudbalske bisere na veliku scenu. Lučanci su u razmaku od godinu dana prodali Sremčevića, Gordića i Jojića za više od 5.000.000 evra, a Crvena zvezda je svoja poslednja dva najveća pojačanja iz Mozzart Bet Superlige, Stefana Mitrovića i Uroša Sremčevića (Kabić se nije nametnuo), dobila „iz ruku“ upravo nekadašnjeg selektora mlade reprezentacije Srbije.

Nemojte zaboraviti Nikolu Štulića, najveću prodaju u istoriji Radničkog, koji pre mog dolaska na Čair nije postigao nijedan gol za Nišlije. No, da se vratimo na aktuelni sastav. Veličković je plemenit igrač, „desetka“, takvih je sve manje. Obeležiće naredne godine sigurno, pripreme je odradio odično. Potrebno je samo malo da ga sačekamo, da ga prođe dečja brzopletost i on će sigurno biti sledeći koji će napraviti ozbiljan transfer. Ćirić je tri godine mlađi, još jedan natprosečan talenat, a tu bih svakako stavio i Žunića, čiji jedini maler je to što igra na poziciji pomenutih Tumbasevića i Pejovića.

Zli jezici će reći da je ovo idealan trenutak za ovakav tekst, jer Mladosti u narednih nekoliko dana slede dueli sa TSC-om u gostima i Partizanom u Lučanima i pitanje je da li će biti razloga za hvalospeve posle toga...

Kada već govorimo o rasporedu, recite mi da li je bio lak raspored imati u prva četiri kola tri gostovanja, i to u Novom Sadu, Subotici, pa u Novom Pazaru prvi put posle povratka publike na tribine? Sve poštovanje TSC-u, ali zašto je to teže gostovanje nego Vojvodini? Jesu to favoriti, ali možda nam to daje dodatni motiv. U kojim god sa smo trenerskim ili igračkim godinama, imamo još kako motiva da se takmičimo i sa boljima od nas.“


I na kraju, može li Mladost u Evropu?

U tom smislu smo poptuno mirni, realni i svesni situacije. Idemo od utakmice do utakmice, ako se šansa ukaže, prihvatićemo je oberučke. Ako i ne, zadovoljni smo prvim ciljem, koji je već sada nadohvat ruke, a to je opstanak. Ni drugi nije daleko, to je plasman u plej-of, a treći – Evropa, nije za nas biti ili ne biti, nego ako se ukaže prilika. Nekima drugima je ultimativni cilj, pa je i to možda neka naša prednost. Po ko zna koji put pohvaliću našeg sportskog direktora Neška Milovanovića, koji ima izuzetnu strategiju, jer je vrhunski poznavalac prilika u srpskom fudbalu i prilagodio se situaciji. Svestan je pozicije. Cilj mu je da ima stabilan klub i tim, koji će mu iznedriti ekstratalentovane mlade igrače od čije prodaje klub može da živi“,zaključio je Tomislav Sivić u razgovoru za Mozzart Sport.  

Oni imaju snove. A dok je tako, znači da su još mladi...




tagovi

Mozzart Bet SuperligaTomislav SivićŽarko UdovičićSilue DognimaniPatrik Eze FrajdejNikola ĆirkovićAleksandar VarjačićSaša Stamenković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara