Luk De Jong (Reuters)
Luk De Jong (Reuters)

Nešto je opasno trulo u Ajaksu, PSV zaljuljao temelje imperije kao niko za pet godina (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 06.11.22. | 18:30

Velika pobeda za Filipsovce na Johan Krojf Areni

U poslednjih pet godina, Ajaksova imperija nije bila na ovako klimavima nogama kao danas. Ljuti rival PSV iz Ajndhovena je naneo Kopljanicima još jedan bolan poraz u sezoni koja bi mogla da se završi katastrofalno za najtrofejniji holandski tim.

Gosti iz Ajndhovena su danas slavili u Amsterdamu 2:1, preuzeli čelo tabele u Erediviziji i dodatno potpalili požar očigledne krize koji traje od početka sezone. Ajaks je letos pretrpeo baš velike promene i očigledno da ta tranzicija nije odrađena baš najsrećenije. Doduše, nije ni bilo realno očekivati da Ajaks nastavi istim putem posle odlaska dugogodišnjeg trenera Ten Haga i plejade nosilaca igre poput Antonija, Alea, Martineza, Taljafika, Onane, Mazrauija, Gravenberha… Ali nije se očekivala baš ni ovakva kriza sa Alfredom Shruderom na klupi. Nekadašnji Ten Hagov pomoćnik je danas doživeo i uvredljiva skandiranja sa tribina pošto su mu navijači na vulgaran način poručili da ode sa klupe Ajaksa.

Izabrane vesti

Sa druge strane, Rud van Nistelroj se sve više potvrđuje kao jako zanimljiv i ozbiljan trener. Letos je deklasirao Ajaks 5:3 u Superkupu Holandije a danas je slavio i u još važnijem meču. PSV ostaje jedini tim u Holandiji sa pozitivnim bilansom protiv Ajksa (54:52 u pobedama) a prekinuo je lošu seriju bez prvenstvene pobede u Amsterdamu koja je trajala četiri godine. Štaviše, računajući sva takmičenja, PSV je u seriji od tri pobede u derbijima prvi put posle 20 godina. Miriše da je ovaj tim Filipsovaca zreo da skine Ajaks sa trona i da vrati titulu u Ajndhoven.

Alfred Shruder je pod velikim pritiskom, pokušava da nađe pobedničku formulu ali mu ne ne ide. Izgubio je svaku veliku utakmicu ove sezone, a u svakoj od njih mu je ekipaigrala prilično loše. Probao je danas sa povlačenjem Kudusa na poziciju “desetke” i Brobijem kao “devetko”, vratio Tadića levo, krenuo je bez Dejlija Blinda ali jednostavno mu ne ide… Šta god da uradi, rezultat je loš a igra sve slabija.

Dok je Ajaks bezsupešno pokušavao da igradi igru iz poslednje linije, Van Nistelroj je znalački koristio “leteću tvrđavu” Luka de Jonga i trudio se da dugim loptama načne ranjivu odbranu Kopljanika. Uspeo je posle dvadestak minuta kada je Gakpo dobrim centaršutem sa levog krila našao visokog špica na petercu, a ovaj oduvao Basija u duelu i zatresao mrežu. Gol možete da vidite OVDE.

Trgnuo se Ajaks malo posle primljenog gola, pokušao da napadne ali je PSV bio agresivniji u duelu i bolje se snašao u nešto grubljoj igri. Najbolju priliku je Ajaks propustio u samom finišu poluvremena kada je Kudus pogodio stativu.

A drugi deo igre je počeo još gore za Kopljanike. Opet je De Jong bio snažniji od čuvara iz Ajaksove odbrane. Dobio je duela sa Alvarezom a na loptu je natrčao Gutijerez i zakucao je u mrežu za velikih 2:0. Gol možete da vidite OVDE.

Počeli su zvižduci i otvoreno nezadovoljstvo sa tribina ali Alfred Shruder nije ništa menjao do 66. minuta kada je probao sa vezistom Tejlorom. Tek u 82. minutu je na teren poslao Klasena i Luku umesto Kudusa i Tadića koji je takođe počašćen zvižducima i besno je šutnuo stolicu prilikom izlaska sa terena. Mogao je PSV do tada da ima i 3:0 ali je bivši Ajaksov igrač Anvar El Gazi pogodio prečku iz slobodnjaka a sudija Makeli je u jednom trenutku pokazao na belu tačku za PSV ali je VAR ipak preinačio njegovu odluku.

Uspeo je Ajaks da smanji u finišu preko Lorenca Luke ali ne i da dođe do drugog gola kojim bi izbegao poraz.

EREDIVIZIJA - 13. KOLO

Petak

Kambur - NEC 0:1 (0:1)

/Šene 44/

Subota

Vitese - Sparta 0:4 (0:0)

/Lauritsen 69, 88, Mijnans 72, Vershaueren 90/

Fortuna Sitard - Emen 0:1 (0:0)

/Živković 58/

Ekscelzior - Herenven 0:1 (0:0)

/Van Evajk 58/

Nedelja

Utreht - Groningen 2:1 (0:1)

/But 62, Van de Strek 84 - Kruger 40/

Tvente - Go Ahed 1:1 (1:0)

/Van Volfsfinkel 34 - Vilumson 90+2/

Volendam - Fajenord 0:2 (0:2)

/Danilo 16, Šimanski 43/

Ajaks - PSV 1:2 (0:1)

/Luka 83 - De Jong 23, Gutijerez 50/

RKC - AZ Alkmar (1:1)

/Bel Hasani 32 - Karlson 9/



tagovi

Luk de Jong

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara