Sergej Semak, trener Zenita (©Reuters)
Sergej Semak, trener Zenita (©Reuters)

Nešto novo u fudbalu, Rusi za kup prekopirali sistem takmičenja iz eSporta

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.10.22. | 11:54

Preostala dva meča 4. kola premijerligaškog kostura na programu su ovog četvrtka

Nacionalni kupovi iz godine u godinu sve više gube na popularnosti. Jednostavno od kako je UEFA ukinula Kup pobednika kupova, navijači i fudbaleri sve teže pronalaze interesovanje i motivaciju za to takmičenje. Pojedine evropske zemlje poput Kazahstana i Rumunije poslednjih godina su probale da uvođenjem grupne faze povećaju neizvesnost, ali Rusi su ove godine otišli korak dalje. Sistem takmičenja su prekopirali iz eSporta.

Ko nije upoznat u to kako mastersi tamo funkcionišu, Kup Rusije će mu verovatno izazvati haos u glavi. Međutim, eSport je u Rusiji izuzetno popularan, tako da verovatno navijačima nije trebalo previše vremena da se naviknu na promene.

Izabrane vesti

Naime, u toku je grupna faza premijerligaškog kostura, svih 16 prvoligaša je raspoređeno u četiri grupe od po četiri tima. Ovog četvrtka su na programu po jedan meč u B i D grupi, Soči od 17 časova mora da pobedi Ural da bi ostao u igri za trofej, dok Zenitu samo trijumf nad Krilja Sovjetov od 19.30 donosi šansu da bude barem drugi.

Sad onaj komplikovaniji deo. Ekipe koje budu među dva najbolja tima iz svake od grupa nastaviće takmičenje u premijerligaškom kosturu, po nokaut sistemu sve do finala. Osvajač ovog kostura igraće veliko finale za trofej Kupa Rusije protiv osvajača regionalnog kostura.

19.30: (1,37) Zenit (4,60) Krilja Sovjetov (8,05)

U njega će se preseliti sve trećeplasirane ekipe iz premijerligaškog kostura, priključiće se tako najboljim nižerazrednim timovima. Naime, u regionalnom kosturu takmičenje po nokaut fazi započelo je 68 klubova iz slabijih rangova, uključujući i 11 amaterskih. Tamo se stiglo do 5. runde i ostalo je 16 niželigaških ekipa. Među njima su timovi poput Šinika, Ufe, Zvezde iz Sankt Peterburga, Kubana, Dinama iz Mahačkale, Alanije… Kada ih kroz novembarske mečeve ostane četiri, priključiće im se trećeplasirane ekipe i takmičenje se dalje nastavlja po uobičajnom nokaut sistemu.

To je suštinski ostavilo prostor prvoligaškim ekipama da kalkulišu i igraju sa B timovima grupne faze. Pošto, praktično će onim ekipama koje ispadnu iz tog kostura da bude lakše da se domognu finala. Tako je aktuelni prvak Rusije Zenit trenutno treći, iz prva tri kola ima samo tri poena. Ako ga danas Krilja Sovjetov opet savlada, tim iz Samare će obezbediti drugo mesto dva kola pre kraja, a Zenit će sa slabašnim Fakelom da se rva za tu treću poziciju. Jedino Spartak iz Moskve u ovoj grupi nije ništa kalkulisao, ima sve četiri pobede i overio je već prvu poziciju.

Strateg Zenita Sergej Semak ponovo će izvesti kombinovan tim protiv Krilja Sovjetova. Prinuđen je na to, napadač Mateo Kasijera je povređen i nije trenirao prethodnih dana, isto kao i Odoevski. Vendel je počeo sa treninzima, ali verovatno ni sa njim neće trener prvaka ništa da rizikuje.

17.00: (2,10) Soči (3,35) Ural (3,30)

Ako su u Sankt Peterburgu kalkulisali, dobro su to odradili. U redovima vicešampiona Sočija, doduše, potpuno su promašili. Takođe su sa rezervnim snagama igrali u grupi sa CSKA Moskvom i Torpedom, pa ukoliko danas ne savladaju Ural definitivno će završiti takmičenje kao najslabiji tim u grupi. Iz prva tri meča nemaju nijedan bod, CSKA predvodi kolonu sa devet bodova, dok je prate Ural i Torpedo sa po šest. U Jekaterinburgu je Ural savladao Soči sa 2:0.

Zanimljivo, srpski defanzivac Ivan Miladinović, koji je pre Sočija igrao za Nižnji Novgorod, Radnički iz Niša, Jagodinu i Slogu iz Kraljeva, ove sezone plavo-crni dres praktično nosi samo u Kupu Rusije. Odigrao je dva meča u tom takmičenju, dok je u Premijer ligi Rusije na terenu proveo samo jedan minut.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

KUP RUSIJE (PREMIJERLIGAŠKI KOSTUR) – 4. KOLO

GRUPA A

Utorak

Lokomotiva – Himki 1:0 (0:0)

/Mirančuk 54pen/

Sreda

Pari NN – Krasnodar 1:0 (0:0)

/Šicov 49/

GRUPA B

Sreda

Fakel – Spartak Moskva 1:2 (0:1)

/Maksimov 77pen – Raskazov 45+3, Nikolson 51/

Četvrtak

19.30: (1,37) Zenit (4,60) Krilja Sovjetov (8,05)

GRUPA C

Utorak

Dinamo Moskva – Rostov 3:1 (1:0)

/Makarov 44, Grulev 79, Smolov 87 – Poloz 55pen/

Sreda

Orenburg – Ahmat 4:2 (3:2)

/Vorobjev 20pen, Oganesjan 31, Polujahtov 45+1, Pavlovec 71 – Agalarov 11, Iljin 39pen/

GRUPA D

Sreda

CSKA Moskva – Torpedo 0:1 (0:1)

/Ćurić 11pen/

Četvrtak

17.00: (2,10) Soči (3,35) Ural (3,30)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kup RusijeZenitKrilja SovjetovSočiUral

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara