Navijači u Kolumbiji (©AFP)
Navijači u Kolumbiji (©AFP)

Nestvaran sistem takmičenja: Kolumbijci mogu da osvoje titulu i da istovremeno ispadnu iz lige

Vreme čitanja: 3min | pon. 29.08.22. | 23:03

Union Magdaleni je neophodno da pobedi Deportivo Kali u poslednjem meču 9. kola Klausure

Mnogo puta smo to napisali i još toliko ćemo ponoviti: Da biste lepo ispratili južnoamerički fudbal morate da imate digitron pored sebe. Kolumbijci su se posebno potrudili da zakomplikuju takmičenje, pa sada imamo neobičnu situaciju da se fudbaleri Union Magdalene istovremeno bore za titulu i opstanak! U teoriji, mogu istovremeno i da budu šampioni i da ispadnu iz lige.

O čemu se zapravo radi? Pre svega, morate da ste upoznati da je u Kolumbiji, kao i u većini zemalja sa Zelenog kontinenta, sezona podeljena na Aperturu i Klausuru. U pojedinim državama najbolje ekipe iz ta dva takmičenja na kraju godine igraju finale za titulu, ali ovde to nije slučaj, već se dodeljuju po dve titule za svaku godinu.

Izabrane vesti

Tako je Atletiko Nasional, pobedom nad Tolimom u finalu Aperture, u junu osvojio svoju 17. titulu, dok se za novu bori u Klausuri. Tu je novi prvoligaš Magdalena lepo krenula, jedno vreme je čak bila i prva na tabeli, ali je sada počela da posustaje i skliznula je na šesto mesto. To joj, ako ima šampionske ambicije, neće previše odmoći dokle god je među osam najboljih, jer će se po završetku ligaškog dela, odnosno posle 20. kola, osam najboljih plasirati u takozvani Kvadrangular, odnosno doigravanje za titulu. Ekipe će biti podeljene u dve grupe od po četiri ekipe, koje će se boriti potom međusobno za finale.

Da bi Magdalena ostala iznad crte, važno joj je da pobedi u noći između ponedeljka i utorka od 03.05 časova po srednjoevropskom vremenu Deportivo u Kaliju. Potrebno joj je da prekine krizu rezultata, da bi zadržala dva poena prednosti u odnosu na Atletiko Nasional i Petroleru, timove koji su trenutno ispod crte.

03.05: (1,90) Deportivo Kali (3,30) Magdalena (4,00)

Međutim, istovremeno se Magdalena grčevito bori i za opstanak, jer tu se gleda drugačija tabela. Važan je učinak u svim ligama u poslednje tri godine, ukupan broj bodova se deli sa brojem odigranih utakmica, a dve ekipe koje na kraju Klausure budu imale najlošiji prosek ispašće u Segundu. Magdalena 2020. i 2021. nije igrala Primeru, a ove godine je bila užasna u Aperturi i takmičenje je završila sa samo 11 poena iz 20 mečeva. To joj je urnisalo prosek, pa je sada u zoni ispadanja sa samo 0,89 bodova po meču. Lošija je samo Kortulua, dok su Patriotas sa prosekom od 0,93 i Alijanca Petrolera sa 1,11 malo iznad crte. Važno je napomenuti da se za ovu tabelu računaju samo bodovi iz ligaškog dela, ne i Kvadrangulara, tako da Magdaleni ništa neće značiti ni ako bude među osam najboljih u Klausuri, ako to ne bude dovoljno da preskoči Patriotas ili Petroleru.

Da stvari budu još zanimljivije, noćašnji Magdalenin rival Deportivo Kali je ubedljivo najlošiji tim u Klausuri. Iz sedam utakmica je osvojio samo tri poena, jedini je koji još ne zna za pobedu. Pa opet, o opstanku za sada ne mora da razmišlja. Jer, sa prosekom od 1,38 poena po meču bliža je vrhu nego zoni ispadanja. Vadi je odlična 2021. godina, trenutno ima luksuz da igra slabu sezonu, ali doći će vreme kada će se prethodni rezultati obrisati, a tada će već Deportivo da upadne u problem ako se ne trgne.

U Aperturi je Deportivo savladao Magdalenu sa 2:0, što mu je bilo dovoljno samo za pretposlednju poziciju na tabeli.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

--------------------

KOLUMBIJA 1 (KLAUSURA) – 9. KOLO

Subota

Onse Kaldas – Amerika Kali 1:1 (0:0)

/Valdes 64 – Tores 72/

Santa Fe – Patriotas 2:1 (0:0)

/Sančez 86, Barboza 90+7 – Rodas 90+2pen/

Nedelja

Petrolera – Deportivo Pasto 0:0

Atletiko Nasional – Bukaramanga 3:2 (2:1)

/Duke 25, Mantilja 32, Roman 76 – Moreno 34, 56/

La Ekidad – Pereira 1:1 (0:1)

/Rivas 90+4 – Kastro 4/

Kortulua – Miljonarios 1:4 (1:2)

/Miljan 10 – Rivera 1, Ruiz 19, Gomez 72, 81/

Ponedeljak

Hunior – Tolima 2:1 (1:1)

/Sambueza 44, Baka 85 – Ernandez 26/

Agiljas – Independijente Medeljin 3:0 (1:0)

/Moreno 36ag, Barios 82, Salazar 90+2/

Utorak

01.00: (2,15) Jaguares (3,00) Envigado (3,50)

03.05: (1,90) Deportivo Kali (3,30) Magdalena (4,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kolumbija 1Union MagdalenaDeportivo Kali

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara