Atletiko Madrid (©Reuters)
Atletiko Madrid (©Reuters)

Nije bitno kako počneš već kako završiš: Atletiko u sjajnom raspoloženju putuje u pakao Vestfalena

Vreme čitanja: 4min | sub. 13.04.24. | 16:07

Madriđani uprkos lošem ulasku u utakmicu savladali Đironu sa 3:1

Podsetila je Đirona ove subote na tim koji je dugo parirao Real Madridu, čak i diktirao tempo, u trci za vrh Primere, ali samo u prvih pola sata meča sa Atletiko Madridom. Odlično su Katalonci otvorili utakmicu, poveli već u 4. minutu preko - trenutno - najboljeg strelca lige Artjoma Dovbika, ali nisu izdržali u vođstvu ni do odlaska na odmor. Uspeli su Madriđani na vreme da se trgnu i preokrenu u svoju korist, potom i osiguraju pobedu golom za 3:1, čime su sačuvali četvrto mesto u Primeri (poslednje koje vodi u Ligu šampiona) i ubrizgali značajnu dozu samopouzdanja pred put u Nemačku na revanš Lige šampiona sa Borusijom Dortmund u kojem će braniti 2:1 iz prvog susreta.

Što se kaže: "nije bitno kako počneš nego kako završiš". Primera radi, Argentina je Svetsko prvenstvo u Kataru počela porazom od Saudijske Arabije, ali završila ga je trijumfalno. A, u timu Atletiko Madrida i te kako ključa temperamentna krv Gaučosa. Uz Dijega Simeonea na klupi, dvojica ih je danas bilo u startnoj postavi, dok je jedan ušao sa klupe, sva trojica sa zlatnom medaljom pomenutog Mundijala (De Pol, Molina, Korea).

Izabrane vesti

Simeone je za ovu utakmicu odustao od svoje uobičajene formacije 3-5-2 i rešio da uigrava 4-4-2, koju će verovatno koristiti u utorak u grotlu Vestfalena.

Rikelme je zaigrao na desnom krilu, a Saul na levom, ali samo do 41. minuta kada ga je zbog povrede zamenio Alvaro Morata. Pisali su španski mediji u najavi današnje utakmice da Simeone želi da poštedi napora iskusnog napadača uoči važnog meča za četiri dana, međutim, bio je primoran Argentinac da ga pošalje na teren. Ispostavio se to kao odličan potez, s obzirom na reakciju Morate u nadoknadi prvog poluvremena kada je sjajno sačuvao loptu u igri, a onda centrirao Anhelu Korei za 2:1.

Trebalo je domaćinima vremena da se priviknu na postavku sa četvoricom igrača u zadnjoj liniji. Nisu dobro ušli u meč, delovali su neorganizovano, a gosti su to iskoristili da povedu. Posle sjajne akcije koju je predvodio Savinjo i brze promene težišta igre sa leve na desnu stranu, pa dodavanja Jana Kouta za Artjom Dovbika Đirona je povela, a Ukrajinac izbio na čelo liste strelaca sa 17 pogodaka. Jednim više od Realovog Džuda Belingema i Osasuninog Antea Budimira, s tim da oni tek treba da izađu na teren u 31. kolu Primere.

Dobrih pola sata trajala je dominacija katalonskog tima, a kolika je bila nervoza u redovima Madriđana pokazuje i žuti karton Dijegu Simeoneu već u 29. minutu zbog žustrog prigovora sudiji.

Ispostaviće se, međutim, da je argentinski stručnjak na taj način uspeo da trgne svoje fudbalere. Do kraja prvog poluvremena Atletiko je preuzeo inicijativu i postigao dva gola za preokret. Prvo je Antoan Grizman konačno pogodio u Primeri ove godine. Svoj prvenstveni prvenac u 2024. Francuz je upisao u 34. minutu iz penala koji je očiglednim igranjem rukom skrivio Migel Gutijerez.

Izuzetno precizno šutirao je Grizman, pogodivši malu mrežu, pa iako je pročitao u koju stranu će ići lopta, nemoćan je bio Paulo Gazaniga. Bio je to nagoveštaj preokreta koji je u šestom minutu nadoknade prvog poluvremena potpisao Anhel Korea.

Uporan je bio Morata da zadrži loptu u granicama igrališta, a onda centaršutom na ivicu peterca sjajno pronašao saigrača, koji je glavom sproveo loptu u mrežu.

Po povratku sa odmora Čolo Simeone je dodatno osvežio postavu uvođenjem Vicela umesto Reinilda, dok je Mićel sačekao sa izmenama. Možda nije trebalo, jer je već u 50. minutu bilo 3:1 za domaćine. Ponovo je precizan bio Grizman, ovaj put na poklon Solisa, koji je loše reagovao na centaršut Rodriga De Pola i omogućio Francuzu novi pogodak. Drugi ove godine u Primeri, ukupno 13, pa je i Antoan Grizman ušao u trku za najboljeg strelca španskog prvenstva.

Ono što je mnogo bitnije po Atletiko, uprkos lošem ulasku u meč ostvarena je pobeda i ugašena nada Atletik Bilbau da bi na krilima osvojenog Kupa kralja mogao da preuzme četvrto mesto. Takođe, sačuvana je pozitivna atmosfera pred put u Dortmund.

Možda bi ishod meč bio drugačiji, a finiš svakako zanimljiviji, da je Dovbik nedugo posle Grizmanovog drugog gola i sam uspeo da se po drugi put u meču upiše u strelce, ali se Ukrajinac obrukao promašivši nebranjen gol sa svega nekoliko metara. Nakon toga Madriđani su u dobro zategli odbranu i neutralisali sve pokušaje gostiju da se rezultatski vrate u život. Trebalo bi da im to pomogne na samopouzdanju ukoliko i na travu Vestfalena istrče sa četvoricom pozadi. Protiv Đirone trenerovo poverenje dobili su Molina na desnom beku, Savić i Hermoso kao štoperi, a Reinildo uz levu aut-liniju. Reprezentativca Mozambika u drugom delu utakmice zamenio je Vicel.

Videćemo šta će Simeone pripremiti za novi okršaj sa Dortmundom. Pokazao je Atletiko u više navrata ove sezone da više nije tim koji se isključivo brani, pa i sa ova tri gola danas protiv odličnog rivala.

PRIMERA – 31. KOLO

Petak

Betis - Selta 2:1 (0:0)

/Miranda 53, Fekir 83 - Larsen 90+1/

Subota

Atletiko Madrid - Đirona 3:1 (2:1)

/Grizman 34p, 50, Korea 45+6 - Dovbik 4/

16.15: (2,30) Rajo Valjekano (3,20) Hetafe (3,60)

18.00: (5,00) Majorka (3,50) Real Madrid (1,75)

21.00: (4,40) Kadiz (3,50) Barselona (1,85)

Nedelja

14.00: (2,75) Las Palmas (3,15) Sevilja (2,90)

16.15: (3,15) Granada (3,10) Alaves (2,45)

18.30: (1,75) Atletik Bilbao (3,60) Viljareal (4,90)

21.00: (1,35) Sosijedad (4,90) Almerija (9,50)

Ponedeljak

21.00: (2,35) Osasuna (3,10) Valensija (3,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Atletiko MadridAntoan GrizmanDijego SimeoneAlvaro MorataĐironaPrimera

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara