Ilustracija (©Starsport, ©AFP)
Ilustracija (©Starsport, ©AFP)

Nije (još) smak sveta: Ista muka muči Zvezdu, Bajern, Dinamo, Ludogorec, Zenit, Salcburg, Makabi, Karabag…

Vreme čitanja: 6min | čet. 02.11.23. | 16:00

Brojni "večiti šampioni" svojih država trenutno gledaju u leđa drugim klubovima u domaćim šampionatima

Čudna neka sezona je u toku. U srpskim sportskim medijima glavna vest je ta što je Crvena zvezda posle remija sa TSC-om (1:1) još više zaostala za liderom Mozzart Bet Superlige, Partizanom, ali crveno-beli nisu jedini evropski velikan koji je u toj situaciji. Zapravo, velika većina aktuelnih šampiona, pogotovo onih koji već godinama dominiraju u svojim ligama, trenutno nisu na vodećim pozicijama.

Uostalom, nigde nije odigrana ni prva polovina prvenstva, praktično smo na početku i sve te tabele će se mnogo puta promeniti do ciljne ravnine. Ipak, ne može da ne zapadne za oko da tako veliki broj aktuelnih prvaka trenutno u potpuno identičnoj situaciji kao Crvena zvezda. Barem rezultatskoj. U istom sosu su i Salcburg, Ludogorec, Zenit, Dinamo iz Zagreba, Makabi Haifa, Karabag Agdam, Bajern Minhen...

Izabrane vesti

Crveno-belima još može da bude olakšavajuća okolnost ta što igraju u Ligi šampiona, gde je utisak koji su ostavili sasvim solidan, kakav je mogao da bude. Od ostalih „večitih vladara“ u svojim prvenstvima i Salcburg je u elitnom takmičenju. Bikovi imaju tri boda u grupi sa Real Sosijedadom, Interom i Benfikom, pa sa te strane mogu da budu zadovoljni, ali u prvenstvu Austrije rezultati nisu onakvi kakvim su se nadali. Strahinja Pavlović, Aleksa Terzić, Petar Ratkov i njihovi saigrači su drugi, sa bodom manje od lidera Šturma iz Graca. Uticao je na to verovatno i neočekivani odlazak trenera Matijasa Jaislea neposredno pred početak prvenstva. Pregovarao je nemački strateg sa Arapima, to su saznale njegove gazde i ekspresno ga smenile. Zamenio ga je Gerhard Štruber.

Najgora kriza je u 12-strukom uzastopnom prvaku Bugarske, Ludogorecu. Zelene je pored neuspeha na domaćoj sceni ispratila i katastrofa u Evropi, od elitnih kvalifikacija završili su na kraju u Ligi konferencije, gde ih je nedavno do nogu dotukao danski Nordsjeland (1:7). Posle te blamaže kompletna uprava kluba iz Razgrada je podnela ostavke, ubrzo je otišao i trener Ivajlo Petev, a na njegovo mesto se vratio Georgi Demendžijev. Čovek koji je Ludogorecu već doneo tri titule je zatekao ekipu na šestom mestu, mada se posle debitantske pobede nad Hebarom (3:1) probio do četvrte pozicije.

Ludogorec će jednu od zaostalih utakmica odigrati baš ovog četvrtka od 17 časova, gostovaće Slaviji u Sofiji i probaće da dodatno smanji tih -5, koliko trenutno zaostaje za liderima Černim Morem i CSKA Sofijom. Podsetimo, prošle sezone je Ludogorec osvojio titulu tek u poslednjem kolu, imao je na kraju bod više od CSKA, koji je tada trenirao Saša Ilić.

Zagrebački Dinamo je osvojio poslednjih šest titula u Hrvatskoj, ali ove sezone ne uspeva da ponovi igre na tom nivou. Letos je na klupu došao Sergej Jakirović, posle neuspeha u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Modre je eliminisao AEK iz Atine, to su bili poslednji mečevi za Igora Bišćana na klupi, a Jakirović nije uspeo da uvede Dinamo ni u Ligu Evrope. Posle poraza od praške Sparte morao je da se zadovolji Ligom konferencije.

Tokom oktobra Dinamo je doživeo četiri poraza na pet mečeva, od čega u prvenstvu od Hajduka iz Splita (0:1) i Gorice (1:2). Iz 11 prvenstvenih utakmica Zagrepčani imaju 22 poena i treći su na tabeli. Hajduk je na +2, Rijeka na +4, s tim da su oba tima odigrala po jedan meč više.

Svaka od poslednjih pet Zenitovih titula došla je sa Sergejom Semakom na klupi. Tim iz Sankt Peterburga nije promenio stratega ni pred ovaj šampionat, nije čak ni promenio sastav nešto značajno, ali očigledno je došlo do zasićenja. Iako nema obaveze na međunarodnoj sceni, već mu je prvenstvo prioritet, prvak Rusije je doživeo nekoliko neuspeha u prvih 13 kola Premijer lige. Srećom po Strahinju Erakovića i njihove saigrače, lider Krasnodar je kiksirao u poslednja dva kola, pa mu je Zenit prišao na dva boda zaostatka. Po svoj prilici, ta dva tima će voditi borbu za titulu, pošto su ostale ekipe značajno iza njih.

Sergej Semak (©AFP)Sergej Semak (©AFP)

Zbog rata u Izraelu došlo je do prekida tamošnjeg šampionata. Bivši klub Baraka Bahara Makabi Haifa nije baš dobro otvorio prvenstvo i ova pauza će mu dobro doći. Posle pet kola Makabi je tek sedmi na tabeli sa šest poena, sedam manje od lidera Makabija iz Tel Aviva. Doduše, uz jednu odigranu utakmicu manje, nije stigao pre pauze da odigra svoj meč sa Hapoel Petah Tikvom.

Pre svega toga, u kvalifikacijama za Ligu šampiona ta je zaustavio Jang Bojs (0:3), plasirao se u grupnu fazu Lige Evrope, gde je posle prve dve utakmice imao jedan bod. Tim koji je posle odlaska Bahara u Zvezdu preuzeo Etiopljanin Mesaj Dego je izgubio od Rena (0:3) i odigrao nerešeno sa Panatinaikosom (0:0).

Iz Azerbejdžana nam godinama već dolazi utisak da tamo postoji samo jedan ozbiljan klub, Karabag Agdam, koji je osvojio devet od poslednjih 10 titula. Iako su Konjanici u periodu od 17. septembra do 8. oktobra vezali šest pobeda u svim takmičenjima, uključujući one nad Moldeom i Hekenom (po 1:0) u Ligi Evrope, po povratku sa reprezentativne pauze u oktobru su dramatično pali. U prvenstvu su odigrali 2:2 sa Turanom i izgubili od Araza sa 2:1, a između ta dva meča deklasirao ih je Bajer Leverkuzen sa 5:1. Dovoljno da ih u domaćem šampionatu prestigne Zira, koja posle 11 kola ima jedan bod više. Uprava Karabaga naravno nije ni razmišljala o tome da promeni trenera, Gurban Gurbanov je na klupi tima nastalog u Agdamu od 2008. godine i otićiće sa nje tek kada on bude to hteo.

Fudbaleri Karabaga posle debakla u Leverkuzenu (©AFP)Fudbaleri Karabaga posle debakla u Leverkuzenu (©AFP)

U ovu kategoriju trenutno posrnulih šampiona možemo da svrstamo i Jang Bojs, ekipu koja je osvojila pet od poslednjih šest titula u Švajcarskoj. Tim iz Berna trenutno gleda u leđa Cirihu, ima dva boda manje od njega, ali je i odigrao utakmicu manje. Pre desetak dana je propustio priliku da ga prestigne u direktnom okršaju, odigrali su u Bernu 0:0. Rival Crvene zvezde u 5. kolu Lige šampiona je odigrao nerešeno i prošlog vikenda, 1:1 na gostovanju Luganu. Trener Rafael Viki je pod pritiskom zbog serije loših rezultata (četiri pobede na poslednjih 10 mečeva u svim takmičenjima), ako ne bude uspeo da završi ispred Beograđana u Ligi šampiona mala je šansa da će dočekati Novu godinu na klupi u Bernu.

Međutim, šta onda reći za Tomasa Tuhela i njegov staž na klupi Bajerna iz Minhena? Pogotovo posle poraza od Sarbrikena (1:2) u sredu u Kupu Nemačke. Prošle sezone je Bavarcima Borusija iz Dortmunda poklonila titulu, ali ove će Tuhel morati mnogo više da zategne svoj tim ako želi da parira fenomenalnom Bajer Leverkuzenu. Nije uspeo da pobedi Farmaceute u Minhenu, sada im Bajern gleda u leđa, ima dva boda manje posle devet kola.

Bajern je osvojio poslednjih 11 titula u Nemačkoj i prirodno je da u nekom momentu posustane. Međutim, zaista bi bilo šokanto da se to desi baš u toj sezoni kada je napravio najveći transfer u klupskoj istoriji, doveo Harija Kejna iz Totenhema za 95.000.000 evra. Englez radi što je do njega, na 13 mečeva je dao 14 golova i zabeležio sedam asistencija, ali i dalje je Bajern drugi. I zato svi gledaju ka Tuhelu, baš kao što navijači Zvezde gledaju ka Baharu i njegovim najskupljim pojačanjima.

Tomas Miler (©Reuters)Tomas Miler (©Reuters)

I za kraj, da podsetimo na još jedan kuriozitet o kojem smo već pisali – nijedan od aktuelnih šampiona u Ligama petice nije trenutno na liderskoj poziciji. U Engleskoj je Mančester Siti treći, sa dva boda manje od lidera Totenhema, u Francuskoj PSŽ je drugi, ima bod manje od Nice, u Italiji Napoli je tek peti, ima sedam bodova manje od Intera, a u Španiji je Barselona četvrta sa četiri poena manje od Real Madrida.

Navijačima Crvene zvezde sigurno nije prijatno kada vide da im je klub drugi na tabeli Mozzart Bet Superlige sa šest bodova zaostatka za Partizanom, ali mogu da pronađu utehu u tome da nisu jedini u toj situaciji. I dalje, većina od tih posrnulih šampiona imaju ulogu prvog favorita za osvajanje titula, uprkos neplaniranom minusu na početku novembra. Osim ako se zaista ne urušava planeta i ne stvara neki novi fudbalski poredak.



tagovi

FK Crvena zvezdaBajern MinhenLudogorecSalcburgZenitMakabi HaifaKarabagDinamo Zagreb

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara